Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать

План семінарсько-практичного заняття

1.  Поняття та значення інфраструктури аграрного виробництва.

  1. Класифікація інфраструктури. Виробнича інфраструктура.

  2. Соціальна інфраструктура – значення, склад.

  3. Вирішення основних проблем функціонування соціальної інфраструктури.

  4. Ринкова та екологічна інфраструктура: поняття, значення, проблеми створення та функціонування.

  5. Інноваційна інфраструктура та можливості її впровадження.

Терміни і поняття

Інфраструктура –

у дослівному перекладі з латинської мови означає: infra – нижче і structura – будівля, споруда. Як економічна категорія – це сукупність підрозділів, галузей і видів діяльності, які створюють загальні умови для функціону­вання виробництва шляхом надання послуг виробничого, соціального та іншого характеру. Наприклад, заготівля, холодильно-складське, транспортне і тарне господарство, дошкільні заклади, школи, підприємства побутового обслуговування, біржі, агроторгові доми, аграрні палати тощо.

Виробнича інфраструктура –

сукупність галузей і видів діяльності, які створюють умови для функціонування виробництва шляхом надання послуг виробничого характеру. Наприклад, заготівля, холодильно-складське господарство, матеріа­льно-технічне і агротехнічне обслуговування тощо.

Соціальна інфраструктура –

сукупність галузей і видів діяльності, які забезпечують нормальні умови життєдія­льності, відтворення та функціонування робочої сили. Наприклад, школи, лікарні, заклади культури, житловий фонд, житлово-комунальне господарство, підприємства торгівлі тощо.

Ринкова інфраструктура –

сукупність галузей та видів діяльності, які обслуговують ринок та забезпечують умови нормального розвитку ринкових відносин, ефективного функціонування ринкового механізму. Наприклад, біржі, агроторгові доми, оптово-продовольчі ринки, аграрні палати, аукціони, сервісні центри тощо.

Екологічна інфраструктура –

сукупність галузей та видів діяльності, які забезпечують умови для функціонування виробництва та робочої сили шляхом створення безпечних умов життя людей, збереження та покращення навколишнього середовища.

Інноваційна інфраструктура –

сукупність підприємств, організацій, установ, їх об’єднань, асоціацій, що надають послуги із забезпечення інноваційної діяльності (фінансові, консалтингові, маркетингові, інформаційно-комунікативні, юридичні, освітні тощо). Наприклад, технополіси, технопарки, бізнес-інкубатори, інноваційні центри тощо.

Біржа –

заклад, в якому здійснюється купівля–продаж цінних паперів (фондова біржа), валюти (валютна біржа), гуртових товарів, що продаються за стандартами або зразками (товарна біржа), робочої сили (біржа праці).

Аграрна палата –

представницький орган, створений на засадах виборності і самоврядування з метою сприяння розвитку аграрних підприємств та захисту земельних прав власників, їх економічних, майнових, соціальних та правових інтересів.

Агроторговий дім –

найбільш наближений до товаровиробника організаційно оформлений елемент ринкової інфраструктури. Створюється за ініціативою і кошти засновників з метою торгівлі сільськогосподарською продукцією. На відміну від бірж веде операції з реальним товаром, навіть невеликими обсягами, або нестандартним товаром.

Аукціон –

організаційна форма публічного продажу майна чи товарів у зазначений час та у встановленому місці.

Брокерська контора –

посередницька організація, яка сприяє здійсненню операцій на біржі між зацікавленими сторонами.

Дилерська контора –

посередницька структура, що сприяє здійсненню операцій з цінними паперами в інтересах інвесторів.

Бізнес інкубатор –

складова інноваційної інфраструктури, що займається консультативною підтримкою підприємств малого та середнього бізнесу, наданням різноманітних послуг (секретар­ських, наданням оргтехніки, ПК тощо) та лобіюванням їх інтересів у державних, громадських та інших структурах.

Технопарк –

наймасштабніша складова інноваційної інфраструктури, завданням якої є розробка технологій, виробництво та просування на ринку конкурентоспроможної продукції.

?

Запитання до поглибленого вивчення теми

1. Дайте визначення поняттю “інфраструктура”.

2.  Вкажіть, за якими критеріями класифікується інфраструктура?

3.  Доведіть, що нерозвинена інфраструктура є гальмом виробництва.

4.  Назвіть складові виробничої інфраструктури. Охарактеризуйте сучасний стан розвитку основних елементів виробничої інфраструктури.

5.  Чому соціальна інфраструктура має вирішальне значення у відтворенні робочої сили? Доведіть це.

6.  Які галузі та види діяльності відносяться до соціальної інфраструктури?

7. Які галузі та види діяльності відносяться до ринкової інфраструктури? Стан її розвитку в аграрному секторі економіки України?

8. Дайте характеристику основних елементів ринкової інфраструктури.

9.  Чому окремо необхідно виділяти екологічну інфраструктуру?

10. Дайте визначення інноваційної інфраструктури.

11. Розкрийте, в чому полягає суть діяльності бізнес-інкубаторів. Чи можливе їх використання щодо аграрного сектору економіки?