Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать

2.6. Забезпеченість ресурсами

Для нормального функціонування запроектованого виробництва важливою умовою є забезпечення матеріалами, сировиною та іншими ресурсами.

Для оцінки цього фактору необхідно:

  • визначити види і кількість матеріалів, сировини та комплектуючих виробів, що перероблятимуться;

  • вивчити ринок відповідних матеріалів, сировини та комплектуючих виробів і підібрати такі умови їх постачання, які будуть найбільш сприятливі стосовно якості, кількості, вартості, доступності та надійності поставок;

  • передбачити альтернативний варіант забезпечення кожним видом ресурсів;

  • розрахувати можливі втрати матеріалів і сировини при транспортуванні і зберіганні;

  • скласти оптимальну програму поставок матеріалів, сировини і устаткування, яка б задовольняла умови якості, кількості і вартості.

Слід за кожним видом ресурсів, (таких як електроенергія, вода, теплоенергія), визначити джерела постачання та їх доступність, надійність, можливий вплив роботи державної електромережі на роботу підприємства, наявність перебоїв у забезпеченні ресурсами.

Необхідно проаналізувати і зробити оцінку стану транспортних зв’язків (автомобільного, залізничного тощо), наявності ліній енергопостачання, трубопроводів для води та інших ресурсів.

Для забезпечення виробництва робочою силою потрібно:

  • визначити необхідну чисельність робітників і службовців для всього проекту; вивчити можливі джерела залучення управ­лінських, технічних кадрів, кваліфікованої і некваліфікованої робочої сили;

  • з’ясувати можливості перепідготовки місцевого персоналу, оцінити продуктивність його праці;

  • проаналізувати і оцінити розмір заробітної плати у минулому, діючий та на майбутнє.

2.7. Екологічна оцінка проекту

Екологічна оцінка проекту повинна встанови­ти перш за все його відповідність вимогам законо­давчих актів та інших нормативних документів щодо допустимого негативного впливу на навколишнє середовище і при перевищенні встановлених нормативів визначити шляхи його зменшення, щоб проект став екологічно прийнятним. Рівень деталізації та глибина такого аналізу проекту по­винні відповідати його потенційному впливу на навколишнє середовище.

При екологічній оцінці проекту необхідно визначити екологічні вимоги законодавства, позитивний і негативний вплив проекту на окремі складові навколишнього середовища (повітря, землю, водні, лісові та інші ресурси). Слід передбачити компенсуючі заходи та залишкові збитки, які не вдається компенсувати, визначити питання, які не потребують подальшої уваги як вирішені. Необхідно також здійснити кількісну оцінку можливих екологічних збитків та вигод, що пов’язані з прийняттям пропозицій щодо проекту та альтернативних рішень.

2.8. Вибір проектувальників, підрядників та постачальників устаткування

При оцінці можливих варіантів виконання проектно-конструкторських робіт проводиться:

  • вибір проектувальників;

  • підготовка і укладення контрактів;

  • проектування і узгодження документації.

Серед критеріїв вибору проектувальників головним є той, наскільки вони: відомі своїми розробками (кому і як готували подібні проекти, які відгуки про їх роботу); професійні саме в цій галузі; в які терміни і як якісно вони можуть виконати проект; скільки це буде коштувати. Зіставляючи вказані вимоги, вибирається їх оптимальне співвідношення і виконавці.

Аналогічним чином вибираються підрядники і постачальники устаткування, при цьому підходи можуть бути різноманітні (за допомогою тендера, який виграла фірма; давнє ефективне партнерство; спеціалізовані фірми, рекомендовані досвідченими консультантами тощо). Інвестор дуже уважно оцінює вибір підрядників, їх досвід у виконанні аналогічних робіт, аналізує, наскільки успішно вони виконали попередні контракти, наскільки міцний їх фінансовий стан та інше.

На цьому етапі важливо визначитись з типом контракту на будівництво, виконання робіт («під ключ», тільки монтаж устаткування і пуск, тільки поставка устаткування тощо).

Паралельно потрібно відповісти на ряд запи­тань: які ризики бере на себе кожна із сторін, хто буде відповідати за завершення проекту в строк у відповідності з кошторисом і встановленими специфікаціями, які санкції вступають в силу при не­виконанні умов контракту?