Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
332215_1E559_siriy_e_v_sociologiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.27 Mб
Скачать

2. Міграційні процеси

Міграції населення належать до числа складних системних об'єктів дослідження. Термін міграція походить від лат. migratio -переміщення. В широкому розумінні, міграційні процеси — це процеси просторового переміщення людей між поселеннями, регіонами, краї­нами. У вузькому значенні, під ними розуміють сукупність пересе­лень людей, пов'язаних зі зміною ними місця проживання на довго­тривалий строк, що спричиняє зміни територіального розміщення по­селення. Розрізняють:

в нутрішню міграцію (переміщення населення в межах кра­їни);

зовнішню (переїзд до інших країн або виїзд з інших країн); маятникову (систематичні переміщення, пов'язані з роботою, навчанням тощо); сезонну (переміщення, пов'язані із сезонною роботою).

Соціологія вивчення міграційних процесів передбачає дослідження її причин і мотивів, складу мігрантів. Вивчається не тільки факт пере­міщення, а й такі компоненти даного процесу, як міграційна установка, міграційна мотивація, міграційна поведінка, чинники та стимули міг­рації, адаптація, інтенсивність, результативність та ін.

Міграційні процеси - це постійна характеристика будь-якого суспільства і в будь-яку епоху. Історія суспільства свідчить про чи­сельність масових переселень. До таких відносять старогрецькі колонії, масові міграційні рухи євреїв всією Європою в епоху Серед­ньовіччя, переселення, пов'язані з відкриттям нових материків

120

(Південна та Північна Америка, Австралія). Навіть США - країна емігрантів.,

Дослідження міграцій населення широко практикував в колиш­ньому СРСР з 20-х років видатний соціолог С Струмілін. У 30-х роках, з утвердженням диктаторської системи Сталіна, міграційні процеси, а однозначно і їх вивчення, загальмувалися.

Створюючи передумови для реалізації соціальної мобільності на­селення, міграції впливають на трансформацію соціально-групової структури суспільства, сприяють професійно-кваліфікаційному про­суванню мігрантів, зміні їх статусних характеристик і способу життя, структури їх прибутків та потреб.

Міграції відіграють найактивнішу роль у формуванні територіа­льних спільнот людей, у підтримці умов постійного соціального від­творення. Дослідження міграції свідчить про наявність певних зако­номірностей у соціально-демографічних характеристиках міграційних потоків. Так, у них частина чоловіків завжди вища, ніж у складі насе­лення в цілому. Підвищеною є міграційна рухливість молоді. При­родно, що в місцях, де існує великий витік-приток населення, порушу­ється соціально-демографічна структура, що відбивається і на решті характеристик регіону.

* * *

Починаючи з 1993-1994 pp. помітно розвинувся відтік населення з України. Щорічно міграційні процеси (відтік) досягали від 100 тис. до 140 тис. чол. Україна стає країною, що втрачає населення в міграцій­ному обміні з країнами близького і далекого зарубіжжя. Основними міграційними країнами, до яких приїздить велика кількість мігрантів (постійних і тимчасових), є: Польща, Туреччина, Словаччина, Греція, Португалія, Іспанія, СІЛА, Великобританія та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]