Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРЯ ВЧЕНЬ ПРО ДЕРЖАВУ ТА ПРАВО ШУЛЬЖЕНКО.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

§ 1. Економічні та соціально-політичні умови формування середньовічної політико-правової ідеології

Початком Середньовіччя в історії зазвичай вважаєть-ся падіння в 476 р. Римської імперії. Проте такий підхід є умовним, оскільки зазначений факт не міг суттєво зміни-ти спосіб життя людей та їх світогляд, а також здійснити ви-значальний вплив на розвиток науки і, зокрема, на систему державно-правових поглядів.

З урахуванням проблем, що досліджуються історією вчень про державу і право, більш вірним є підхід, який ви-значає зміну епохи з точки зору нових значно досконаліших економічних, соціальних та політичних відносин, які спри­яли формуванню нової системи цінностей і світогляду сус­пільства.

Чинником, який суттєво вплинув на формування де­ржавно-правової ідеології Середньовіччя (людську цивілі­зацію впродовж десяти століть), був економічний лад — феодалізм, який розвивався за умов попередньої форми організації суспільства — рабовласництва.

Нові відносини виробництва та обміну, основою яких пула власність, стали умовою формування нової системи правових норм, здатних впорядковувати ці відносини; спри-яли змінам у політичній сфері, виникненню нових держав­но-правових інститутів, визначенню їх юридичного статусу

-55-

та повноважень, а також визначенню нових напрямів (функ­цій) діяльності держави.

Відмінні від попереднього періоду економічні відноси­ни викликали зміни в соціальній сфері життєдіяльності сус­пільства, сприяли його диференціації, появі нових суспіль­них верств, кожна з яких займала певне місце в феодальній ієрархії, мала чітко визначені права (привілеї) та обов'язки.

Ще один важливий чинник, який справив суттєвий вплив на зміст епохи Середньовіччя, всі сфери життєдіяльності за­хідних суспільств, їх системи світогляду і цінностей — хрис­тиянство.

Ефективність його впливу на морально-правові, політич­ні, соціальні, культурні та іьіші аспекти суспільних відно­син особливо підвищилася з 325 р., коли християнство було визнане державною релігією Римської імперії, а також у зв'язку з ієрархією і посиленням влади церкви.

За умов феодальної роздробленості та розбрату церк­ва була єдиним центральним інститутом, очолюваним Римським Папою, володіла третиною земель, мала свої збройні сили, суди, систему норм (канонічне право). Численний корпус духовенства займав провідне місце в со­ціальній структурі феодального суспільства і забезпечував ідеологічну зверхність духовної влади.

Використовуючи зазначені механізми, церква домо­глася переведення християнства з індивідуального рів­ня — вірувальпого компонента свідомості людини — на рі­вень суспільної системи ідей, які стали основою державної політики. Вона супроводжувала людину протягом усьо­го життя за допомогою ритуалів, контролювала поведінку шляхом сповіді, регулювала трудову діяльність, час відпо­чинку і святкування. Надбання цивілізації, античну культу­ру, мистецтво середньовічна церква не визнавала, вважала їх наслідком язичництва. Одночасно буди припиненні занят­тя філософією, вони тривали лише в церковних школах, з яких взяла початок схоластика (від грец. sholastikos — шко­ла, вчений) — тип середньовічної філософії, яка поєднува­ла догматичні та раціональні методи пізнання для обґрун­тування, систематизації і захисту теології.

Однією з проблем схоластики було з'ясування співвідно­шення віри і розуму, релігії і філософії, яке вирішувалося на корисгь віри і релігії, догми якої не могли бути заперечені розумом і не вимагали філософського підтвердження.

-56-

Схоластика була орієнтованою не стільки на Священне писання, скільки на його тлумачення церквою, твори отців, рішення вселенських і помісних соборів.

Характерною ознакою Середньовічної епохи була пос­тійна суперечка між церквою і світською владою з приводу першості у суспільстві. Церква та теологи-схоласти постій­но стверджували, що світська влада є похідною від духов­ної влади, легітимність і авторитет якої бере свій початок під Христа, що зобов'язує світських правителів підкорятись єпископату.

Зазначене сприяло тому, що державно-правові вчення цієї епохи були обтяжені релігійним компонентом. Причо­му він мав місце не тільки у вченнях ідеологів церкви, а та­кож у творах представників інших соціальних верств, які вва­жали пріоритетною світську владу, обґрунтовуючи цю тезу також за допомогою авторитету Священного писання.

Проте в політико-правових вченнях середніх віків були також позитивні тенденції, мала місце певна спадковість у дослідженні державно-правових явищ, започаткованих у часи Античності та Стародавнього Риму. Серед них: дослід­ження сутності форм держави, співвідношення права і зако­ну, природного і позитивного права, роль права в системі норм соціального регулювання тощо.

Водночас полеміка між мислителями, що сповідува­ли ідею зверхності світської влади, і теолога ми-схоласта­ми сприяла формуванню конкуренції в науці, раціональної методології та техніки досліджень, пошуку цивілізованих форм ведення наукового спору, стимулювала поглибле­не дослідження держави І права, з'ясування їх природи та взаємозв'язку з іншими соціальними явищами.