Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРЯ ВЧЕНЬ ПРО ДЕРЖАВУ ТА ПРАВО ШУЛЬЖЕНКО.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

§ 4. Становлення християнських державно-правових ідей

У І ст. н.е. в одній з найвіддаленіших провінцій Римської імперії - - Іудеї виникло і почало швидко поширюватися християнство. Воно стало могутнім потенціалом перебо­рення духовного занепаду імперії, ідеології сили, обмежен­ня індивідуальної свободи.

Поява Ісуса Христа, «сина людського» і «сина Божого» в одній особі, а також сформованої ним системи цінностей, викликали кардинальні зміни в суспільній свідомості рабо­власницького суспільства, прискорили заперечення прита­манних йому стереотипів мислення і поведінки і стали ос­новою розвитку нового типу цивілізації і культури.

Вчення Христа викладене в Новому Заповіті, до якого увійшли чотири Євангелія, Книга діянь святих апостолів, 21 Послання апостолів та Книга пророцька — Об'явлення свя­того Іоанна Богослова.

Новий Заповіт являє собою нову, відмінну від Старого Заповіту, систему норм і цінностей, новітнє розуміння сут­ності справедливості і права, закону і обов'язку.

Закликаючи виконувати вимоги Старого Заповіту, Хрис-тос ставить перед людьми завдання продовжувати своє мо-

-50-

ральне вдосконалення, основою якого повинна бути любов до оточуючих.

Викладені в Новому Заповіті християнські ідеї прони­зані месіанськими поглядами. Згідно з ними, краще впо­рядкування на землі можливе в майбутньому після друго-го пришестя Ісуса Христа, зло, насилля та беззаконня буде виключено з життя, а наявний суспільний устрій заступить царство Боже», себто ідеальна держава, де пануватимуть мир, порядок і справедливість.

В одній з самих ранніх християнських пам'яток Апокаліпсісі (Об'явленні) Іоанна Богослова, написаній в 69році, засуджуються земні порядки, несправедливість І політична влада, викладаються думки щодо майбутнього державного устрою.

У ній Рим називається автором «великим розпусником», розпусту чинили земні царі, й вином розпусти впива-лися мешканці землі»1. «Став він оселею демонів і схови­щем усякому духові нечистому... бо лютим вином розпусти своєї він напоїв всі народи»2. Тому Господь «засудив ту ве-ніку розпусницю, що землю зіпсувала своєю розпустою, і помстив за кров Своїх рабів з її рук»3.

Іоанн Богослов пророкує, що Вавилон остаточно заги-не, а йому на зміну прийде небо нове й нова земля «Новий Єрусалим», який зійде «із неба від Бога». Це буде «оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом його, і Сам Бог буде з ними»4.

Згодом почали пропагуватися ідеї про божественне по­ходження влади та беззаперечне їй підкорення. Це мало місце в посланнях святих апостолів, які були написані пізні­ше і відобразили соціальні зміни, що відбулись у тогочасно­му суспільстві, характер його відносин з державою, а також особливості відносин держави і особи.

Зокрема, святий апостол Павло в Посланні до римлян се-ред основних принципів християнства називає наслідуван­ня Божим заповідям, підвищення духовності, нелицемірну любов до інших, терпіння, ненависть до зла, примирення з усіма та підкорення своїй владі.

Новий Заповіт. Об'явлення Іоанна Богослова. — Гл. 17. — В. 1,2,4. Там само. - Гл. 18. - В. 2,3. Там само. - Гл. 19. — В. 2. Там само. — Гл. 21. — В. 2,3.

-51-

Нехай кожна людина, зазначає він, кориться вищій владі, бо немає влади, як не від Бога, і влади існуючі встановлені від Бога. Павло закликає робити добро, щоб мати похвалу від влади, бо володар — Божий слуга, даний людині для добра. Причому коритися владі треба не через страх кари, а через сумління. Шанувати всіх, братство любити, коритися чи то цареві, як найвищому, чи то володарям, як від нього посла­ним для покарання злочинців та для похвали доброчинців. Бо така Божа воля, писав у Першому соборному посланні святий апостол Петро.

В основі права християнство того періоду вбачало прав­ду, справедливість, які йдуть від Бога. Правда відкривається людині у вигляді досконалого закону, закону свободи. Воля людини обмежується Божим Законом і має служити йому.

Але недостатньо знати закон, необхідно виконувати всі його приписи. «Бо не слухачі Закону справедливі перед Богом, але виконавці Закону виправдані будуть»1. Причому підкорення закону має базуватися на його усвідомленні, а не під страхом покарання.

Протягом І—II століть християнські общини виникли по всій Римській імперії, змінився їх соціальний склад і сфор­мувався церковний апарат. Керівництво общинами почали здійснювати єпископи, пресвітери, диякони, які утворили відокремлену від мирян суспільну верству — духовенство.

Об'єднавшись, ці керівники общини створили вселенсь­ку церкву, запровадили церковні ритуали і перебрали на себе повноваження проповідувати і тлумачити Священне писання.

Зазначені заходи духовенства сприймалися не всіма хрис­тиянськими общинами, а інколи викликали спротив, що й спричинило формування опозиційних (єретичних) течій.

Зокрема з середини П ст. була відома перша єретична течія монтаністів, яка діяла в Малій Азії і продовжувала де­мократичні традиції раннього християнства. Приблизно у той самий час виникли секти гностиків, які поєднували по­ложення християнства з ученням про «логос» неоплатоніз­му і стоїцизму, сповідували ідею, що соціальна нерівність не відповідає божественному закону справедливості. Вважали, що людський закон так само не відповідає Божому закону, закріплює нерівність у суспільстві.

1 Новий Заповіт. Послання Св. апостола Павла до римлян. — Гл. 2. — В. 13.

-52-

Пізніше, в IV ст. на Півночі Африки виникла течія агоніс-тиків, вільних селян і рабів, які, керуючись окремими по­ложеннями Священного писання, чинили насильницькі дії проти багатих. Ідеї відокремлення від держави, повернення до демократичних ідей раннього християнства проповіду­вали представники північноафриканського єретичного руху х ристиян-донатисгів.

Проте церква, здійснюючи активну протидію єретичим течіям, постійно стверджувала свою позицію і намагалася поширити вплив на загальносуспільні справи і особливо на політичну сферу.

Ці намагання обґрунтовувались «отцями церкви» в те­ологічних державно-правових вченнях. Одним з них був Іоанн Златоуст (345—407). Він робив спробу визначити межі впливу світської влади, підпорядкувати її церкві.

Виходячи з Новозаповітного принципу про те, що вся­ка влада — від Бога, він розмірковував, що Богом визначені лише загальні засади світської влади, а це не означає, що ко­жен князь призначається самим Богом. Князь не повинен втручатися в справи церкви, він повинен залишатись у ме­жах свого земного царства. Йому ввірені земні справи, тіла, а священику -- душі, небесне князівство вище ніж земне, тому цар повинен нахиляти голову під руку священика.

Однією з перших системних християнських державно-правових концепцій було вчення гіппонського єпископа Аврелія Августина (354—430).

Він проголошував, що всі соціальні й державні інститути, а також правові норми є наслідком гріховності людей. Бог наділив людину незалежною волею, і якщо вона користуєть­ся нею не за приписами Святого Письма, а відповідно до своїх інтересів, то стає схожою на диявола. Свобода ніби спонукає людину до скоєння гріха. З цього Августин робив висновок, що можливістю жити за законами Бога можуть скористатися лише окремі, обрані люди. Всі інші повинні страждати.

Гріховність земного життя, державно-правових порядків виявляється в пануванні людини над людиною, у відносинах управління й підкорення.

Тим часом земний порядок Августин називав «природ­ним», оскільки він є наслідком гріха і покарання Божого. Далі він зазначив, що цей порядок є тимчасовим і має існу-вати до другого пришестя Ісуса Христа, завдяки чому утвер-

-53-

диться «Царство Небесне». Але доки це відбудеться, люди повинні коритися природному порядку, усвідомити необ­хідність сумлінного виконання своїх обов'язків.

Більше того — навіть раби можуть зробити своє служін­ня вільним, виконуючи покладені на них обов'язки не під страхом покарання, а щиро, усвідомлено, чекаючи настання на землі Божого порядку і встановлення справедливості.

Загалом Августин у своєму вченні робив спробу: по-пер­ше, обстоювати ідею про те, що пізнати сутність держави й права, свободи і справедливості, закону й порядку можна тільки з допомогою Святого Письма; по-друге, наголосити, що держава з її законами не відповідає та не сприяє істин­ній справедливості, їй відповідають тільки приписи Закону Божого.

Згодом зміст учень про державу і право зазнав деяких змін. Цьому сприяло те, що в суспільному житті на проти­вагу державі з'явився й посів чільне місце ще один соціаль­ний інститут — церква з її жорсткою централізацією. Між ними почалася боротьба за вплив на суспільство, з'ясування питання: яка влада є головною — світська чи духовна?

Упродовж багатьох сголіть служителі церкви знову об­стоюють відому з давніших часів ідею про те, що влада дається Богом, а могутності правителів сприяє церква, авто­ритет якої встановлено Богом.

-54-

РОЗДІЛ III

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ

ПОЛІТИКО-ПРАВОВИХ ВЧЕНЬ

СЕРЕДНЬОВІЧНОЇ ЄВРОПИ