Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРЯ ВЧЕНЬ ПРО ДЕРЖАВУ ТА ПРАВО ШУЛЬЖЕНКО.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

§ 5. Становлення державно-правової теорії позитивізму

Державно-правові теорії позитивізму започаткував у XIX ст. французький мислитель Опост Конт (1798—1857), автор «Курсу позитивної філософії» та «Системи позитив­ної політики».

О. Конт і його прибічники заперечували можливість пізнання сутності речей, у тому числі держави і права, ви­словлювали думки про те, що науці слід лише описувати явища та їх співіснування.

У праці «Система позитивної політики» О. Конт спробу­вав систематизувати соціальне життя і теоретично обгрун­тувати новий, «позитивний» соціально-політичний поря­док. Розвиток суспільства і таких його явищ, як політична влада, держава і право мислитель пов'язував з еволюцією людської свідомості, поступовою зміною типів світогляду — теологічного, метафізичного і (останнього) позитивного, або наукового.

Коли домінував теологічний світогляд, держава і право уважалися результатом дії Бога. У ті часи існувала політич­на система теократії; служителі релігійного культу здійсню­вали не лише притаманні їм, а й політичні функції, завдя­ки чому такі соціальні явища, як церковна й світська влада, були поєднані. Борогьба за зверхність у суспільстві духовної та світської влади спричинила застосування сили, висунула

-188-

на перший план вояків. Усе це поступово привело до фор­мування спадкової монархії.

Б епоху метафізичного світогляду люди намагалися по­яснити такі феномени, як держава і право, апріорними ме­тафізичними спекуляціями, для чого запроваджували спе­ціальні категорії — «суспільний договір», «права людини», «сутність держави, права, влади». У політичній сфері пере­важали юристи, літератори й публіцисти, в духовній — фі­лософи, а в суспільстві значно зріс середній прошарок насе­лення.

Теологічні принципи руйнувалися; зароджувалися ін­дивідуалізм, лібералізм, демократія, революційні тенденції; виникла «анархічна республіка», в якій до влади прийшли некомпетентні люди, а все це вкупі стримувало нормальний розвиток людства.

На третій стадії розвитку, де провідним став позитивний (науковий) світогляд, мілітаристський спосіб життя зникає назавжди, настає промислова епоха, «анархічну республіку» заступає нова соціально-політична система — соціократія. Перспективи розвитку розробляються соціологією та но­вою наукою — позитивною політикою.

На цій стадії розвитку людства має панувати закон, за­кладений у формулі: «Любов — як принцип, порядок — як основа і прогрес — як мета». Цьому закону мусять корити­ся всі три соціальні прошарки суспільства: землевласники, фабриканти, купці й банкіри; філософи — позитивісти і вчені; виконавці — прості робітники.

Науково-технічний прогрес і високий матеріальний рі­вень життя можуть бути досягнуті лише за умови солідар­ності всіх соціальних прошарків суспільства.

Політична влада в соціократії О. Конта знаходиться в руках банкірів та їхніх радників — філософів-позитивістів. Запорукою міцності держави повинні бути жорстка дис­ципліна, повна однодумність в усьому суспільстві та всебіч­ний державний контроль.

Засновник позитивізму відкрив ліберально-індивідуаліс-тичне розуміння прав і свобод особи. Суб'єктивне право, за його вченням, суперечить принципам соціальної солідар­ності, а тому мислитель пропонував замінити його понят­тям «соціальний обов'язок». З цього приводу він зазначав, що ніхто не має права в буквальному розумінні цього слова, окрім права завжди виконувати свій обов'язок. З цих же по-

-189-

зицій він підходив до викривлення ролі приватної власності, яка, на його думку, е не правом, а соціальним обов'язком, функцією, що має призначення створювати капітали й ке­рувати ними, завдяки чому кожне покоління готує відповід­ний обсяг робіт для нащадків.

Критику ідей природного права, яка мала місце в працях свого співвітчизника І. Бентама, продовжував англійський правник Джон Остін (1790—1859). У 1832 р. у своїй роботі «Лекції з юриспруденції, або філософія позитивного права» мислитель зазначав, що термін «право» має широке значен­ня. Він застосовується не тільки для означення права як та­кого, а вживається також для означення моральних, релігій­них норм, законів природи, що ускладнює чітке визначення предмета юриспруденції.

Міркування в цьому плані Джон Остін здійснює в трьох напрямах. По-перше, веде мову про етику, змістом якої є уявлення про добро і зло; по-друге, виділяє науку про за­конотворчість, змістом якої є сисгематизовані уявлення, концепції про те, яким повинне бути право; по-третє, роз­мірковує про науку про право — юриспруденцію, яка має справу з законами, з правом у вузькому розумінні.

Таке право він розглядає як наказ влади, спрямований на підлеглих, за невиконання якого передбачена санкція. Право — це «веління суверена». Серед форм права мислитель називав закони (кодекси) та судові прецеденти, оскільки ос­танні створюються з мовчазної згоди суверена. Причину пре-цедентної правотворчості Джон Остін убачав у неповноті ста­тутного права, яку необхідно усунути шляхом кодифікації.

Суверен у вченні мислителя — це особа або усганова, які є сувереном для підданих у політичному співтоваристві. Ця суверенна влада є джерелом права, а гарантією нормально­го функціонування цієї влади і права, що створюються нею, є звичка більшості до підкорення.

Під позитивними законами слід розуміти лише закони, які визначають обов'язки і передбачають наслідки, в тому числі негативні. Тому до позитивного права не можна віднести пра­вила, встановлені особами і установами, які не є суверенами.

Отже, не всяка норма є юридичною. Однак «юридич­ною вона стає лише тоді, коли хтось, наділений певни­ми владними повноваженнями, здатний надати цій нормі зобов'язуючу силу примусу під загрозою заподіяння шкоди її порушнику.

-190-