Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для студентов ККР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Визначте структуру соціального конфлікту. Які методи розв’язання конфлікту?

Конфлікт є складним за структурою соціальним явищем, його елементи тісно взаємодіють між собою. До найважливіших із них належать:

1. Сторони, що конфліктують. У соціальному конфлікті беруть участь щонайменше дві сторони (конфліктанти). Крім них, у конфлікті можуть бути задіяні й провокатори, співчуваючі, консультанти, посередники тощо.

2. Зона конфліктної взаємодії. Конфлікт виникає лише за наявності предмета суперечки, який зумовлює зону взаємодії його учасників.

3. Уявлення про ситуацію. Кожний з конфліктантів має власне уявлення про всі обставини, що спровокували та супроводжують конфлікт.

4. Причини, мотиви. Іноді вони є відкритими, іноді прихованими, усвідомленими або навпаки. Самі вони спонукають до вступу в конфлікт, постаючи як сукупність об'єктивних та суб'єктивних умов, що стимулюють конфліктну активність суб'єктів. Мотиви конфліктів конкретизуються у цілях, переслідуваних їх учасниками.

5. Умови, за яких відбувається конфлікт. З'ясування їх дає змогу розглядати конфлікт не як ізольовану систему, а як реальну соціальну ситуацію. Як правило, вони бувають політичними, економічними, культурними, психологічними тощо.

6. Дії. За конфліктної ситуації дії кожної зі сторін заважають іншій досягти мети й оцінюються як ворожі.

7. Наслідки. Можуть бути як позитивні, так і негативні, що залежить не лише від правомірності домагань, але й від перипетій боротьби.

Отже, для існування конфлікту необхідні конфліктна ситуація, що складається об'єктивно; суб'єкти конфлікту; привід для його розгортання.

Будь-який конфлікт таїть загрозу певним цінностям, інтересам суспільства, соціальних спільнот, груп, індивідів, що породжує намагання відстояти, захистити їх різними, інколи й некоректними методами, а це спричиняє новий виток конфліктної ситуації.

Тому при їх розв'язанні необхідно враховувати не лише особливості конфлікту, характеристики та інтереси конфліктуючих сторін, а передусім причини, що його спровокували.

Розв’язання конфлікту-це повне чи часткове усунення причин,що його породжують,або зміна цілей та поведінки учасників конфлікту.

Методи розв’язання конфлікту:

1. Метод уникнення конфлікту. Дозволяє виграти час,мобілізувати ресурси,об’єктивно оцінити ситуацію,скорегувати свої цілі,однак не усуває причини,а,отже-і ймовірності виникнення конфлікту у майбутньому.

2. Метод переговорів. Дозволяє зняти гостроту конфлікту,зрозуміти аргументацію опонента,прийти до взаєморозуміння.

3. Метод використання посередництва. Де посередник може швидко врегулювати конфлікт там,де без його участі згода була б неможлива.

4. Метод третейського розгляду. Передбачає,що аналіз конфлікту здійснюється у чіткій відповідності нормам закону.

Назвіть негативні та позитивні наслідки соціальних конфліктів.

Соціальний конфлікт – це особливий вид взаємодії соціальних сил, при якій дія однієї сторони, зіткнувшись з продиводействием інший робить неможливою реалізацію її цілей і інтересів

Позитивні функції соціальних конфліктів. Конфликт є плодоносним грунтом для виникнення соціальних змін .При допомозі конфліктів вдається примирити законні інтереси людей .Большинство конфліктів не кінчається тим,что одна сторона виграє, а інша програє. Зазвичай при задоволенні інтересів обох сторін вдається досягти якогось синтезу,т.е виробляється інтеграційна угода,соотвецтвующая інтересам першій і другій сторонам і отже, тих великих груп, представниками яких вони є .Конфликт об'єднує групу. Без здібності до соціальних змін і без примирення і угоди індивідуальних інтересів групова солідарність слабітиме,а разом з цим зменшується і ефективність дій групи,и задоволення від того, що перебувало в групі. В результаті розпад.

Негативні. Конфлікт здатний піддати суспільство в хаос .Негативное наслідок часто пригнічує його позитивні функції. Викликає застосування жорстоких тактик суперництва. Викликає образи, погрози і навіть насильство.