Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для студентов ККР.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Назвіть агентів неформального та формального контролю.

Соціальний контроль - контроль над соціальними групами здійснюваний за допомогою примусу. На противагу культурному контролю, соціальний контроль є зовнішньою формою впливу та пригнічення особистості, "об'єктивною" перепоною реалізації несублімованих інстинктів. Як правило, подібний вид зовнішнього контролю над індивідом втілюється суспільством в життя за допомогою позитивних та негативних санкцій.

Неформальний контроль заснований на схвалення або засудження з боку групи родичів, друзів, колег, знайомих, а також з боку релігії, громадської думки, яке виражається через традиції та звичаї які засоби масової інформації. Традиційна сільська громада контролювала всі аспекти життя своїх членів: вибір нареченої, методи вирішення спору і конфлікту, вибір імені новонародженого і багато іншого. Ніяких писаних норм не існувало. В якості контролера виступало громадську думку, найчастіше виражається найстаршими членами громади.

Неформальний контроль можуть виконувати також родина, коло родичів, друзів і знайомих. Їх називають агентами неформального контролю. Якщо розглядати сім'ю як соціальний інститут, то слід говорити про найважливіший інституті соціального контролю.

Формальний контроль заснований на схвалення або засудження з боку офіційних органів влади та адміністрації. Неформальний контроль ефективний тільки в невеликій групі людей. Тому його називають локальним (місцевим). Формальний контроль навпаки, діє на всій території країни. Він глобальний. Його здійснюють спеціально навчені люди - агенти формального контролю. До них відносяться судді, лікарі-психіатри, соціальні працівники, спеціальні посадові особи церкви і т. д. Якщо в традиційному суспільстві соціальний контроль тримався на неписаних правилах, то в сучасному суспільстві його основою виступають юридичні норми, інструкції, укази, постанови, закони. Соціальний контроль придбав інституційну підтримку.

Формальний контроль здійснюють такі інститути сучасного суспільства, як суди, система освіти, армія, виробництво, засоби масової інформації, уряд. Школа контролює завдяки екзаменаційним оцінками, уряд - системі оподаткування та соціальної допомоги населенню, держава - завдяки міліції, секретній службі, державним каналах радіо, телебачення та органам друку.

Дайте визначення «сім’ї » та «шлюбу».

Сім'я - соціальна група, що має історично певною організацією, члени якої пов'язані шлюбними чи родинними відносинами (а також відносинами з узяття дітей на виховання), спільністю побуту, взаємною моральною відповідальністю та соціальною необхідністю, яка обумовлена потребою суспільства у фізичному і духовному відтворенні населення.

Сім'я належить до найважливіших суспільних цінностей. Кожен член суспільства, крім соціального статусу, етнічної приналежності, майнового та матеріального становища, з моменту народження і до кінця життя є така характеристика, як сімейно-шлюбне стан.

Шлюб або шлюбний союз, - регульована суспільством (в тому числі державою) сімейна зв'язок між людьми. Чоловік у шлюбі називається чоловік або чоловік, жінка - дружина або чоловіка. Подружжя як правило проживають разом, мають спільну власність, вступають у сексуальні відносини, ростять дітей.

У шлюбі упорядковується і реалізується природна потреба людей у продовженні роду, перетворена соціальними умовами і культурою. Саме цим пояснюється заборона на близькоспоріднені (характер цієї заборони, однак, різний у різних суспільствах) шлюби, що існує практично в усьому світі, - він пов'язаний з великою вірогідністю отримання дітьми в такому шлюбі спадкових хвороб. Хоча, з іншого боку, шлюби, в яких дітей не може бути з огляду на безплідність одного чи обох партнерів, а також шлюби між чоловіками і жінками, що вийшли з репродуктивного віку, не заборонені, що вказує на більш широку функцію шлюбу, далеко виходить за рамки продовження роду.

Як правило, шлюб передбачає ведення подружжям спільного господарства та наявність спільного майна, переданого у спадок, а також виховання ними дітей. Шлюб користується охороною і заступництвом законів лише при вчиненні з відомих форм, з додержанням встановлених у законах умов; тягне за собою відомі юридичні наслідки в області особистих і майнових прав та обов'язків подружжя по відношенню один до одного і до дітей (право на утримання, спадкування та пр.).