Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для студентов ККР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Поясніть сутність соціальних статусів і соціальних ролей

Статус — певна позиція в соціальній структурі групи або суспільства, пов'язана з іншими позиціями через систему має рацію і обов'язків.

Необхідно розрізняти два види статусу — особистий і соціальний. Соціальний статус уживається в двох значеннях — широкому і уз кому (у вузькому сенсі соціальний статус — положення людини, яке він автоматично займає як представник великої соціальної групи (професійною, класовою, національною) ). Особистий статус — положення, яке людина займає в малій, або первинною, групі, залежно від того, як він оцінюється по своїх індивідуальних якостях. Соціальний статус грає головну роль серед незнайомих, а особистий — серед знайомих людей.

Існують також приписувані статуси, що досягаються:

Приписаний — це означає нав'язаний суспільством, незалежно від зусиль і заслуг особи. Він обумовлений підлогою, расою, етнічним походженням, соціальним положенням сім'ї, местомом народження і так далі. Здобутий (придбаний) статус визначається зусиллями самої людини, його талантами, наполегливістю, цілеспрямованістю або виявляється наслідком успіху і везіння.

Існує поняття «Статусний набір», яке застосовується для позначення всієї сукупності статусів даної людини. У цій сукупності найчастіше виділяють ключі завивання, головний статус, характерний для даного індивіда.

Але ні в який момент часу жодна людина не існує поза статусом або статусами. Якщо він покидає один осередок, то обов'язково опиняється в іншій.

Очікувана поведінка, що асоціюється із статусом, який має чоловік, називається соціальною роллю. Соціальні ролі засвоюються в процесі формування особи). Роль не може існувати зовні соц. інституту (оскільки соц. інститут – це сукупність ролей і статусів),а отже, припускає співвідношення з іншими ролями. В основному через навчання ролям засвоюються норми культури. Тільки небагато норм приймаються всіма членами суспільства, ухвалення більшості норм залежить від статусу тієї або іншої особи.

Соціальна роль полягає:

• з ролевого очікування (экспектации) і

• виконань цієї ролі (ігри).

Соціальні ролі можуть бути:

• Інстітуционалізірованниє: інститут браку, сім'ї (соціальні ролі матери, дочки, дружини)

• Конвенціональні: приймаються за угодою (людина може відмовитися прийняти їх)

Характеристики будь-якої ролі.

  1. По масштабу. Частина ролей може бути строго обмежена, тоді як інша - розмита.

  2. За способом отримання. Ролі діляться на наказаних і завойованих (ще їх називають такими, що досягаються).

  3. По ступеню формалізації. Діяльність може протікати як в строго встановлених рамках, так і довільно.

  4. По видах мотивації. Як мотивація можуть виступати особистий прибуток, суспільне благо і так далі

Масштаб ролі залежить від діапазону міжособових відносин. Чим більше діапазон, тим більше масштаб. Спосіб отримання ролі залежить від того, наскільки неминучою є дана роль для людини. Одні ролі визначаються віком і підлогою людини і не вимагають особливих зусиль для їх придбання. Інші ролі досягаються або навіть завойовуються в процесі життя людини і в результаті цілеспрямованих спеціальних зусиль.

Так само одні ролі припускають встановлення тільки формальних відносин між людьми зі встановленням правил поведінки; інші, - тільки неформальних; треті можуть поєднувати в собі як формальні, так і неформальні відносини. Формальні відносини часто супроводжуються неформальними.

Різні ролі обумовлені різними мотивами. Мотивація залежить від потреб і