Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування рем.орг.уБ-умов.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
909.31 Кб
Скачать

2.6.2. Евакуація озброєння і техніки.

Евакуація заключається:

  • у буксируванні пошкоджених зразків озброєння і техніки із під вогню ворога до найближчих укрить або на шляхи евакуації;

  • виведення озброєння і техніки із місць, яким загрожує захват ворогом, із районів ураження ядерного та іншими видами зброї масового ураження;

  • своєчасна доставка пошкоджених зразків озброєння і техніки на ЗППМ або до інших місць ремонту, до районів передачі їх ремонтним засобам старшого начальника;

  • витягання застрявших, засипаних та затоплених зразків озброєння і техніки.

Евакуація озброєння і техніки здійснюється буксируванням тягачами або транспортуванням машинами евакуаційних і транспортних підрозділів.

Організація евакуації включає:

  • прогнозування передбаченої кількості озброєння і техніки, які потребують евакуації;

  • визначення вірогідних рубежів (районів) найбільшого зосередження озброєння і техніки, потребуючих евакуації;

  • вибір та підготовку районів розміщення пошкоджених зразків озброєння і техніки;

  • визначення порядку і термінів евакуації та постановку задач евакуаційним засобам.

Евакуація озброєння і техніки здійснюється екіпажами (обслугами) та водіями, силами та засобами РЕГ, ЕК, замиканнями похідних колон, а також транспортом підвозу, що повертається в тил.

Евакуаційні засоби, що входять до складу РЕГ підрозділів, буксирують пошкоджені зразки озброєння і техніки із під вогню ворога до найближчих укрить, на шляхи евакуації і із районів, яким загрожує захват ворогом, а також ліквідують легкі застрявання озброєння і техніки.

Пошкоджені бойові машини та озброєння евакуйовуються з дозволу командирів підрозділів. При цьому в першу чергу евакуйовуються ті зразки, що не можуть вести вогонь по ворогу.

В ході оборонного бою пошкоджені зразки евакуйовуються звичайно в два етапи: в першу чергу – засобами РЕГ батальйонів із під вогню ворога до найближчих укрить або на шляхи евакуації. В подальшому евакуаційні засоби РЕГ частини буксирують пошкоджені зразки озброєння і техніки з шляхів евакуації частини:

  • на ЗППМ частини;

  • на шляхи евакуації з’єднання;

  • в інші місця передачі.

Окрім того, вони усувають легкі застрявання техніки.

При значному виході озброєння і техніки із ладу їх евакуація із районів оборони батальйонів першого ешелону здійснюється одночасно засобами частини і батальйонів.

При загрозі вклинювання ворога в глибину оборони, до загрожуємих районів висувається максимально можлива кількість тягачів. Озброєння і техніка з цих районів евакуйовується по найбільш короткими шляхами під прикриттям підрозділів другого ешелону. Тут силами та засобами РЕГ батальйонів і частини пошкоджені зразки підготовляються до подальшої евакуації або до руху своїм ходом до місць ремонту. Окрім того, в цій обстановці для евакуації пошкоджених бойових машин під прикриттям своїх військ можуть з дозволу командирів підрозділів залучатися танки і БМП.

Для запобігання втрат евакуація озброєння і техніки прикривається вогнем бойових машин і артилерії та постановкою димових завіс. Разом з евакуацією пошкоджених зразків озброєння і техніки організується вивід майстерень РЕГ у безпечні райони. У критичних випадках, коли евакуація пошкоджених зразків озброєння і техніки із районів, яким загрожує захват ворогом, неможлива, приймаються заходи до їх знищення.