Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування рем.орг.уБ-умов.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
909.31 Кб
Скачать
    1. Дії ремонтних підрозділів у ході маршу.

Технічне забезпечення при виконанні маршу здійснюється з метою забезпечення безвідказної роботи озброєння і техніки та швидкого повернення їх до строю у випадку виходу із ладу по експлуатаційним причинам, бойовим пошкодженням або в наслідок застрявання.

Безвідказна робота озброєння і техніки в ході маршу забезпечується в першу чергу їх правильним використанням, вмілим водінням по дорогам та колонним шляхом, постійним контролем водіями (механіками-водіями) за роботою систем, вузлів та агрегатів, своєчасним технічним обслуговуванням і усуненням несправностей.

Технічне обслуговування озброєння і техніки виконується на привалах та в районах відпочинку. На привалах звичайно організується контрольний огляд та усунення виявлених несправностей. При необхідності на привалах може проводитися дозаправка пальним та мастильними матеріалами із додаткових ємностей або рухомих засобів заправки. В районах відпочинку озброєнню і техніці проводиться щоденне технічне обслуговування. При виконанні маршу на велику відстань озброєнню і техніці в залежності від потреби можуть проводитися номерні види технічного обслуговування. Ці роботи звичайно здійснюються в одному-двох районах відпочинку з урахуванням їх повного завершення до виходу частини на наступний добовий перехід або в район зосередження.

З метою скорочення часу на технічне обслуговування озброєння і техніки, підвищення якості роботи та надання особовому складу більше часу для відпочинку, для допомоги екіпажам (обслугам) та водіям виділяються необхідні сили та засоби ремонтних підрозділів. При сприятливих умовах вони можуть заздалегідь висуватися в райони відпочинку частин.

На марші озброєння і техніка можуть одержувати несправності як від зносу, так і від бойових пошкоджень. Досвід військових навчань та локальних війн свідчить, що середньодобовий вихід машин із ладу при виконанні маршу на великій відстані може становити 5-8%.

Відновлення озброєння і техніки в ході маршу здійснюється:

  • на маршрутах руху – силами та засобами, що виділені до складу замикань похідних колон підрозділів, частин та з’єднання;

  • у районах відпочинку – основним составом ремонтних підрозділів.

При здійсненні маршу, як правило, відновлюються озброєння і техніка, які потребують поточного ремонту з невеликим обсягом робіт.

На марші силами та засобами замикань похідних колон частин і з’єднання проводиться:

  • зосередження пошкоджених зразків озброєння і техніки в групи для ремонту та передачі засобам старшого начальника;

  • буксирування зразків озброєння і техніки до районів привалів, заправки, денного (нічного) відпочинку;

  • зосередження озброєння і техніки на найближчі ЗППМ.

У ході маршу замикання похідних колон надають допомогу екіпажам (обслугам) та водіям по усуненню несправностей озброєння і техніки:

  • шляхом видачі їм необхідних запасних частин;

  • проведенням кваліфікаційного інструктажу;

  • виділенням для виконання складних робіт ремонтників відповідних спеціальностей.

Ремонт озброєння і техніки замиканням похідних колон виконується безпосередньо на маршрутах або в найбільш близьких укриттях. Гусеничні машини, що не охоплені ремонтними роботами, передаються на місцях виходу із ладу або в групах ремонтним засобам старшого начальника. Автомобілі і озброєння, як правило, буксируються засобами підрозділів та замикання до районів відпочинку (зосередження), або до ЗППМ, що організується на маршрутах або в ході зустрічного бою. Винятком становлять ті зразки, які за характером пошкоджень неможливо буксирувати.

Тягачі замикань похідних колон частин використовуються для евакуації машин, залишених замиканнями батальйонів. Вони забезпечують також проходження похідних колон через важкопрохідні ділянки маршруту. До цих ділянок тягачі висилаються заздалегідь або висуваються з загоном забезпечення руху. Після проходження колоною частини цих ділянок евакуаційні засоби приєднуються до замикання або до ремонтного органу частини (з’єднання). Засоби для РЕГ рухаються за батальйонами (частинами) першого ешелону і не залучаються до роботи в ході маршу.

При здійсненні маршу на велику відстань замикання похідної колони частини повинно прибути до району відпочинку за 2-3 години до початку її висування на наступний перехід. Тому тривалість його роботи на маршруті не повинна перевищувати 5-7 годин. Якщо марш проводиться в передбаченні вступу в бій, то час роботи замикання похідної колони частини визначається, виходячи із необхідності його прибуття на ЗППМ для ремонту озброєння і техніки в зустрічному бою, і обмежується 2-3 годинами.

Ремонтна рота частини (ОРВБ) без засобів, що виділені до замикань похідних колон та інші органи технічного забезпечення, на марші рухаються за колонами головних сил частин (з’єднання). Вони розгортаються для роботи в тих випадках, коли війська в наслідок ядерних ударів і ударів авіації ворога, змушені будуть зупинитися і відновлювати свою боєздатність. В таких випадках звичайно плануються розгортання ЗППМ частин і з’єднання. ЗППМ з’єднання можуть також організовуватися і в районах відпочинку. Тривалість роботи ремонтних органів на ЗППМ обмежується часом, який відведений на відновлення боєздатності частин і підрозділів, або часом знаходження їх в районах відпочинку.

При здійсненні маршу на велику відстань ремонтна рота прибуває до району денного відпочинку з головними силами частини. Тут вона надає допомогу бойовим підрозділам у проведенні технічного обслуговування озброєння та техніки і усуненні виявлених несправностей. Окрім того, ремонтна рота виконує ремонтні роботи, що обмежені часом знаходження частини в районі відпочинку. Озброєння і техніка, що не відновлені силами частини в районі відпочинку, зосереджується в групи або евакуйовується на ЗППМ з’єднання для передачі їх ремонтним органам старшого начальника.

Командир ремонтного підрозділу на марші ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ:

  • суворо додержуватися встановленого порядку руху;

  • не допускати затримок на переправах, перевалах, у тунелях та населених пунктах;

  • вести безперервне кругове спостереження за наземним, повітряним ворогом та сигналами старшого начальника;

  • своєчасно сповіщати особовий склад про ворога, а також про радіоактивне, хімічне та бактеріологічне забруднення.

Машини на марші рухаються тільки по правій стороні дороги, додержуючись встановленої швидкості руху, дистанції та заходів безпеки. При вимушеній зупинці машина відводиться на праву сторону від дороги (обочину), де усувається несправність. Своє місце в колоні вона займає після ремонту вже на привалі.

По сигналу оповіщення про повітряного ворога колона продовжує рухатися, збільшив швидкість та дистанції між машинами. Особовий склад переводе протигази в положення “напоготові”. По сигналам оповіщення про радіоактивне, хімічне та бактеріологічне зараження колона продовжує рухатися. Перед подоланням зон зараження вікна, жалюзі та двері машин закриваються і вмикається система захисту від зброї масового ураження. Особовий склад, що знаходиться в кабінах або на відкритих машинах, надіває протигази (распіратори). Зони зараження подолаються на максимальних швидкостях.

Часткова спеціальна обробка проводиться після виходу із зони зараження за вказівкою старшого начальника. При зараженні особового складу отруйними речовинами вона виконується негайно.

Повна спеціальна обробка організується, як правило, у місцях відпочинку або після прибуття в призначений район.

На привалах машини зупиняються на правій стороні дороги (на обочині). Дистанції між машинами скорочуються до 10 м. Особовий склад виходить із машин тільки по команді своїх командирів і розташовується справа від дороги, організується сторожова охорона та спостереження. Екіпажі (обслуги) та водії оглядають озброєння і техніку і усувають виявлені несправності.

Управління колоною командир ремонтного підрозділу здійснює встановленими сигналами за допомогою прапорців, ліхтариків, ракетами і особистим спілкуванням на привалах і в районах відпочинку. Зв’язок з старшим начальником організується за допомогою рухомих засобів та особистим спілкуванням на привалах. Радіо засоби ремонтних підрозділів працюють тільки на прийом у готовності до роботи на передачу з початком зустрічного бою або при застосуванні ворогом зброї масового ураження.