Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування рем.орг.уБ-умов.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
909.31 Кб
Скачать
  1. Евакуація пошкоджених та заражених зразків

озброєння і техніки із осередків ураження.

Початок робіт по евакуації пошкоджених зразків озброєння і техніки із вогнища ядерного вибуху на ЗППМ або до незаражених районів залежить:

  • від ступені радіоактивного зараження;

  • від характеру бойових дій.

В частині організується евакуація пошкоджених зразків озброєння і техніки, в основному, із зони легких пошкоджень. При цьому необхідно стежити за тим, щоб екіпажі тягачів не одержали доз опромінення більше установлених норм.

Характер бойових дій впливає на початок евакуації таким чином. У наступальному бою, коли наші війська успішно просуваються вперед, до евакуації можна приступати після того, як рівень радіації знизиться до допустимих величин. В обороні ворог може атакувати наші війська вслід за ядерним ударом. Тому необхідно негайно евакуйовувати ті зразки озброєння та техніки, які потребують незначного ремонту і можуть бути відновлені в короткі терміни.

Після застосування ворогом ядерної зброї заступник командира з озброєння частини, поряд з технічною розвідкою, організує висування танкових і автомобільних тягачів для евакуації зразків озброєння і техніки із осередків ураження. З цією метою можуть бути використані всі тягачі, окрім тих, що залучені до складу РЕГ батальйонів, які ведуть бій. З дозволу командира частини до евакуації можуть залучатися і бойові машини.

Евакуація пошкоджених і заражених машин здійснюється на ЗППМ або до районів збору пошкоджених зразків озброєння і техніки. Тут після спеціальної обробки може проводитися ремонт озброєння і техніки з незначним обсягом ремонтних робіт.

Якщо до району ядерного вибуху своєчасно підійдуть евакуаційні засоби з’єднання, то евакуація озброєння і техніки із осередків ураження необхідно проводити цими засобами. Тоді тягачі частини можна буде використовувати для евакуаційних робіт у підрозділах, що ведуть бій.

  1. Спеціальна обробка особового складу, озброєння, техніки та рухомих ремонтних майстерень.

В умовах застосування ворогом ядерної, хімічної та бактеріологічної зброї особовий склад, озброєння, техніка, військово-технічне майно та місцевість можуть бути заражені радіоактивними речовинами, отруйними речовинами та бактеріологічними засобами.

Щоб не допустити ураження особового складу, який підпав зараженню радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріологічними засобами, здійснюється спеціальна обробка військ. Вона полягає в проведенні санітарної обробки особового складу, а також дезактивації, дегазації та дезинфекції озброєння, техніки, засобів захисту, обмундирування та спорядження.

В залежності від обстановки, наявності часу та наявності у підрозділі засобів спеціальна обробка може виконуватися частково або в повному обсязі.

Часткова спеціальна обробка полягає в проведенні санітарної обробки особового складу, часткової дезактивації, дегазації та дезинфекції озброєння і техніки.

Дезактивація – це вилучення радіоактивних речовин з поверхні об’єкту до допустимих норм зараженості.

Дегазація – нейтралізація або вилучення отруйних речовин.

Дезинфекція – знищення хвороботворних мікробів.

Для проведення спеціальної обробки в ремонтних органах є такі технічні засоби:

  • індивідуальні протихімічні пакети (ІПП-8, ІПП-9, ІПП-10);

  • комплект дегазації зброї та обмундирування (ІДПС-69);

  • дегазуючий пакет порошковий (ДПП);

  • танковий дегазаційний пакет (ТДП);

  • автомобільний комплект для спеціальної обробки військової техніки (ДК-4) і його модифікації;

  • індивідуальний комплект для спеціальної обробки автотранспортної техніки (ІДК-1).

Часткову спеціальну обробку організує командир ремонтного підрозділу і проводиться вона особовим складом підрозділу в ході виконання ремонтно-евакуаційних робіт з використанням табельних засобів. Вона проводиться зразу після зараження отруйними речовинами та бактеріологічними засобами. При зараженні радіоактивними речовинами вона здійснюється протягом першого часу безпосередньо в зоні зараження і повторюється після виходу із цієї зони.

Часткова санітарна обробка особового складу полягає:

  • у вилученні радіоактивних речовин з відкритих ділянок тіла, обмундирування та засобів захисту змиванням водою або обтиранням тампонами, а з обмундирування та засобів захисту, окрім того, витиранням;

  • у вилученні отруйних речовин з відкритих ділянок тіла, обмундирування та спорядження з використанням індивідуальних протихімічних пакетів ІПП-8.

При проведенні часткової спеціальної обробки в зоні радіоактивного зараження засоби індивідуального захисту не знімають.

Часткова дегазація гармат, БМ РА і ПТРК, бронетанкового озброєння проводиться екіпажами, обслугами з використанням ТДП шляхом розпилення дегазуючого розчину на обробляєму поверхню або протиранням ганчір’ям, що змочене дегазуючими розчинами або пальним. Автомобільна техніка і майстерні дегазуються з використанням бортових комплектів ІДК-1, ДК-4 (їх модифікації), ДК-5 або ганчір’ям, що змочене дегазуючими розчинами. При обробці техніки в першу чергу вилучаються отруйні речовини та бактеріологічні засоби з ділянок поверхні, з якими особовий склад стикається при виконанні поставленої задачі.

Після проведення часткової спеціальної обробки засоби захисту шкіри знімаються і особовий склад залишається в протигазах. Після дегазації проводиться контроль радіоактивного зараження вимірювачем потужності дози ДП-5Б до норми зараженості в 200 мрад/г.

Дезинфекція особового складу проводиться після виконання бойової задачі та виходу із зон зараження. Дезинфекція відкритих ділянок шкіри та лицевої частини протигазу проводиться після зняття захисного плащу і протигазу 0,5% водяним розчином монохлораміду Б/ХБ/. Засоби індивідуального захисту шкіри дезінфікуються шляхом 2-3-х разового зрошення дезинфікуючими розчинами із комплектів ІДК-1, ДК-1, ДК-4, ДК-5.

Повна спеціальна обробка включає повну дезактивацію, дегазацію і дезинфекцію озброєння, техніки, обмундирування та засобів захисту. При зараженні бактеріальними засобами проводиться повна санітарна обробка особового складу. Повна спеціальна обробка організується після виконання ремонтним підрозділом поставленої задачі по розпорядженню старшого начальника. Вона може проводитися в районах розташування ремонтних підрозділів або на пунктах спеціальної обробки.

Повна спеціальна обробка здійснюється підрозділами хімічного захисту або силами та засобами самих ремонтних підрозділів з використанням приладів та підручних засобів.

Обсяг робіт та порядок їх виконання залежить:

  • від ступені укритості особового складу в момент застосування зброї масового ураження;

  • від виду зараження.

Повна спеціальна обробка проводиться у всіх випадках зараження особового складу отруйними речовинами та бактеріальними засобами. Обробці підпадає увесь особовий склад, що знаходиться в районі застосування бактеріологічної зброї, незалежно від того, були застосовані засоби захисту і чи проводилась часткова спеціальна обробка.

Повна спеціальна обробка організується, як правило, в незараженому районі:

  • у ремонтних підрозділах з використанням табельних засобів;

  • у районі спеціальної обробки – з залученням підрозділів хімічного захисту.

Дезактивація озброєння і техніки проводиться, якщо ступінь їх зараження перебільшує 200 мр/г. При одночасному зараженні озброєння і техніки радіоактивними та отруйними речовинами спочатку вони обробляються дегазуючими розчинами. Після контролю радіоактивного зараження при необхідності здійснюється дезактивація.

Із штатних засобів спеціальної обробки в ремонтному органі використовуються:

  • індивідуальний комплект для спеціальної обробки автомобільної техніки ІДК-1;

  • автомобільний комплект спеціальної обробки військової техніки ДК-4.