Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування рем.орг.уБ-умов.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
909.31 Кб
Скачать

Передмова.

Президент і уряд України проявляють постійну турботу про бойову готовність Збройних Сил, про оснащення їх сучасним озброєнням та технікою.

Від наявності в військах озброєння і техніки, їх справності та надійності, уміння особового складу правильно їх експлуатувати, залежить бойова готовність частин та підрозділів у бою. Збільшені в декілька разів вогневі можливості противника та можливе застосування ним ядерної зброї викликають масові втрати озброєння та техніки.

Відновлення пошкоджених зразків озброєння та техніки, повернення їх до строю буде становити основним джерелом поновлення втрат безпосередньо в ході бою. Досвід Великої Вітчизняної війни наочно показує, що на протязі однієї операції танк, САУ або гармата виходили із ладу 2-3 рази і стільки ж разів за цей період вони поверталися до строю.

Відновлення пошкоджених зразків озброєння та техніки виконується ремонтними органами в системі технічного забезпечення військ і становить основу їх дії в бойовій обстановці.

Технічне забезпечення – це комплекс заходів, що проводяться з метою:

  • своєчасного укомплектування військ озброєнням та технікою;

  • забезпечення їх боєприпасами, ракетами та військово–технічним майном;

  • підтримки озброєння та техніки в постійній готовності до бойового застосування і забезпечення надійної їх роботи в різних умовах обстановки;

  • швидкого відновлення озброєння і техніки в інтересах підтримки високої боєздатності частин та підрозділів при виконанні ними бойових задач.

На озброєнні частин та з’єднань Сухопутних військ України знаходяться такі основні рухомі майстерні, як ПМ-2-70 та ДАРМ –70, які здатні в короткі терміни та з максимальною ефективністю виконувати якісний поточний ремонт озброєння, яке вийшло з ладу.

В даному методичному посібнику і буде розглядатися застосування військових ремонтних органів у бойових умовах (їх організація, оснащення, виробничі можливості, розміщення на місцевості та порядок їх дій в різних видах бою).

Методичний посібник складений у відповідності з програмою дисципліни “Технічне забезпечення” для студентів кафедр військової підготовки.

Матеріал у посібнику викладається з урахуванням того, що студенти добре засвоїли основи загальновійськового бою, добре знають будову та конструкцію конкретних зразків озброєння і порядок їх експлуатації.

Розділ і. Організація технічного забезпечення військ військовими ремонтними органами

  1. Основні положення організації технічного забезпечення.

    1. Загальні положення технічного забезпечення.

Головною задачею технічного забезпечення частин та підрозділів є підтримка їх високої боєготовності та боєздатності, за наявністю, станом озброєння і техніки та забезпечення їх боєприпасами і ракетами.

Технічне забезпечення організується ї здійснюється постійно у всіх видах бою, при пересуванні та розміщенні військ на місці.

У військах технічне забезпечення організовується і здійснюється під загальним керівництвом заступника командира з озброєння на підставі рішення і вказівок командира на бій (марш).

Заступники командира, начальники родів військ та служб частин і з’єднання здійснюють керівництво технічним забезпеченням підпорядкованих їм частин і підрозділів. Заступники командирів підрозділів по озброєнню, старші техніки, техніки підрозділів організовують технічне забезпечення і керують його здійсненням за своїм фахом.

Технічне забезпечення в підрозділах здійснюється особовим складом, що експлуатує озброєння і техніку, силами та засобами технічного забезпечення з’єднання , частин і підрозділів. До сил та засобів технічного забезпечення відносяться особовий склад, засоби обслуговування, експлуатації та ремонту озброєння і техніки, а також запаси ракет, боєприпасів, військово-технічного майна (ВТМ), засоби їх зберігання, обслуговування та проведення вантажно-розвантажувальних робіт, які є в частині і підрозділах технічного забезпечення.

Методи роботи по організації технічного забезпечення, зміст, обсяг та порядок здійснення його заходів у кожному конкретному випадку залежать від умов обстановки, характеру бою (маршу), наявності часу, укомплектованості частин та підрозділів озброєнням і технікою та їх стану, забезпеченості боєприпасами, ракетами та військово-технічним майном, стану та можливостей ремонтних підрозділів, а також від рівня підготовленості особового складу до експлуатації і відновлення озброєння та техніки.

Озброєння і техніка складають матеріальну основу боєготовності та боєздатності військ і розподіляються на ракетно-артилерійське озброєння, бронетанкове озброєння та техніку, автомобільну техніку, засоби інженерного озброєння, озброєння хімічних військ та засоби захисту, техніку зв’язку та автоматизованих систем управління військами, авіаційну техніку і техніку тилу. Відповідно до цих складових частин і становлять відповідні види (складові частини) технічного забезпечення.

Кожний вид технічного забезпечення вирішує загальні задачі і задачі, що цілком відносяться до конкретного виду, виходячи із призначення служби.

Одним із видів технічного забезпечення є артилерійсько-технічне забезпечення, яке організовується та здійснюється з метою забезпечення військ ракетами та артилерійським озброєнням, боєприпасами, а також наземними радіотехнічними засобами і ВТМ.