Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування рем.орг.уБ-умов.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
909.31 Кб
Скачать

2.2.2. Розгортання ремонтних органів.

А. Розгортання та згортання ПМ-2-70.

  1. Вимоги до розгортання пм-2-70.

Для розгортання майстерні ПМ-2-70 необхідно вибрати майданчик загальною площиною не менше ніж 0,2 га. Перед установленням транспортних засобів необхідно підготувати майданчик, який повинен бути по можливості рівним з нахилом не більше 5 градусів.

При розгортанні майстерні ПМ-2-70 повинні бути створені такі елементи:

  • пост мийки та чистки озброєння;

  • майданчик для ремонтного фонду;

  • майданчик для відремонтованого озброєння;

  • пост дефектації, розбирання та випробовування озброєння;

  • ділянка ремонту артилерійських гармат, мінометів та спеціальних машин;

  • пост ремонту стрілецької зброї;

  • пост ремонту та зарядження акумуляторів;

  • ділянка механічних робіт;

  • пост ковальсько-термічних та зварювальних робіт;

  • місця для автомобілів: ГАЗ-66 з КПА 9В259, Урал-4320 для ВТМ, транспортний автомобіль ТА-5М;

  • місця для зберігання боєприпасів, пального, мастильних матеріалів;

  • укриття для особового складу і окопи для самооборони;

  • шляхи підвозу і евакуації.

  1. Розгортання і підготовка до роботи майстерні пм-2-70.

Розгортання майстерні ПМ-2-70 проводиться в такому порядку:

  • розчистити майданчики, розставити спеціальні автомобілі та причепи;

  • зібрати та установити намети у відповідності до вимог технічних описів (інструкцій з експлуатації) рухомих майстерень;

  • вивантажити із кузовів спеціальних автомобілів та причепів і установити в палатках виносне обладнання та виробничий інвентар;

  • підготувати до роботи обладнання майстерень МРМ, МРС-АР та транспортного автомобіля ТА-5А і розгорнути електричну кабельну мережу;

  • виконати з’єднання кабельної мережі споживачів з джерелом електроенергії;

  • включити напругу і перевірити все обладнання майстерень в роботі;

  • підключити телефонні апарати і перевірити їх роботу.

Послідовність виконання робіт при розгортанні ПМ-2-70 за часом відображена лінійним графіком розгортання (таб. 2.1.).

Для виконання робіт по ремонту і технічному обслуговуванню озброєння створюються робочі місця та пости. Робочі місця та пости по ремонту і технічному обслуговуванню озброєння розгортаються в кузовах рухомих майстерень та спеціальних засобах обслуговування та ремонту і в палатках, при цьому в кузовах виконуються роботи, які вимагають підвищеної чистоти (ремонт оптичних приладів, радіотехнічних і електромеханічних вузлів, блоків і т.д.).

Робочі місця в палатках обладнуються виносними верстаками, стелажами та слюсарними тумбочками. На двох слюсарних тумбочках, що з’єднані верстатною дошкою, можна розгорнути два робочих місця. Виносне обладнання виноситься із кузовів по мірі технологічної необхідності.

Схема розгортання ПМ-2-70 показана на мал.2.2.

Озброєння, яке надійшло до ремонту підлягає (при необхідності) дозиметричному і хімічному контролю. В разі виявлення заражених зразків озброєння, вони підлягають дегазації і дезактивації (або дезинфекції) на майданчику дегазації та дезактивації. Після прийому до ремонту, озброєння направляється на майданчик зберігання, звідки після зовнішньої чистки та мийки, надходить на пост дефектації і розбирально-збиральних робіт.

Таблиця 2.1.

Лінійний графік розгортання ПМ-2-70

Найменування робіт

Час (хв.)

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

Розчистка майданчика для розгортання майстерні

2,3,4,5,6,7,8

Встановлення МРС-АР

1,12

Встановлення ТА-5М

9,13

Встановлення 12 У1303

9,13

Встановлення МРМ-М1

11

Розмітка місця під палатку 4,5х4,5 м

1,12

Розмітка місця під палатку 5х10 м

2,3,4,5

Розмітка місця під горно

10

Розвантаження МРС-АР

7,8,9,10

Розвантаження ТА-5М

2,3,4,5,7,8,10

Встановлення палатки 4,5х4,5 м

1,9,12,13

Розгортання електростанції ЕСБ-4-ВЗ-11-М1

9,13

Підготовка робочого місця акумуляторника

12

Розгортання силової кабельної мережі

6

Встановлення кран-стріли

1,9, 13

Перевірка на функціонування обладнання МРС-АР

1

Перевірка на функціонування ЕСБ-4-ВЗ-11-М1

6

Перевірка на функціонування МРМ-М1

11

Розгортання зварювального агрегату

9,13

Встановлення палатки 5х10 м

2,3,4,5,7,8,10,11

Розгортання горно

9,13

Для організації поста мийки та чистки озброєння біля водоймища (джерела води) розміщується машина очищення ОМ-5361 із комплекту транспортної машини ТА-5. Пост №1 обслуговується одним чоловіком (із робочих місць 4-6, що організовуються в кузові-фургоні майстерні МРС-АР). З поста №1 озброєння надходить на пост №2, де організовується демонтаж і монтаж важких вузлів та випробування об’єктів ремонту. Пост №2 обслуговується особовим складом з робочих місць №№ 4-6 або із робочих місць №№ 9-13 (які організовуються в палатці 5х10 м). Демонтаж важких вузлів і агрегатів з ремонтуємого озброєння здійснюється за допомогою крана-стріли, що змонтована на майстерні МРС-АР. Зняті вузли, агрегати та деталі, що потребують ремонту, ремонтуються на робочих місцях в майстернях МРМ і МРС-АР, в палатках 4,5х4,5 м і 5х10 м, а також під навісом для горна.

В кузові-фургоні майстерні МРМ обладнуються робочі місця №1,2,3. Для обслуговування цих робочих місць потребується 2-3 майстра. На робочому місці №1 виконуються токарні роботи. За допомогою спеціальних пристроїв на токарному верстаті можна виконувати фрезерні та шліфувальні роботи. В комплекті майстерні МРМ є необхідний інструмент (різці, свердла, фрези і т. ін.) для виконання робіт на робочому місці №1.

На робочих місцях №2 і №3 виконуються слюсарні, свердлильні та заточувальні роботи.

Для виконання слюсарних робіт в майстерні є комплект слюсарних інструментів. Для виконання свердлильних і заточувальних робіт на стелажах верстаків майстерня укомплектована свердлильним і заточувальним верстатами. Інструмент і приладдя для виконання робіт на робочих місцях №2 і №3 знаходяться в ящиках верстаків.

У кузові-фургоні майстерні МРС-АР організовуються робочі місця № 4,5,6. На цих місцях працюють два майстра, а при необхідності можуть працювати і три майстра. На робочому місці №4 виконуються роботи по ремонту електрообладнання ремонтуємого озброєння. Для виконання заданого обсягу ремонтних робіт в комплекті майстерні є необхідний інструмент і приладдя. На робочих місцях №5 і №6 виконуються слюсарні роботи, розбирання і збирання противідкотних пристроїв (ПВП). Ці робочі місця оснащені слюсарними лещатами, шліфувальною електричною машиною, яка установлена на штативі, пристроями для розбирання ПВП, повітряно-гідравлічним насосом, необхідним приладдям та інструментом, що знаходяться в ящиках майстерні МРС-АР.

В палатці 4,5х4,5 м організуються два робочих місця №7 і №8.

На робочому місці №7 виконується заряджання та розряджання акумуляторних батарей. Робоче місце №7 оснащено: складним столом із комплекту майстерні МРС-АР, зарядно-розподільним пристроєм (ЗРП), приладдям, посудом для електроліту та приладдям із комплекту зарядної станції ЕСБ-4-ВЗ-1М. На робочому місці № 8 виконуються роботи по перевірці та ремонту акумуляторних батарей. Робоче місце №8 обладнано виносним верстаком із комплекту майстерні МРС-АР. Необхідний інструмент та приладдя для виконання робіт беруться із комплекту зарядної електростанції ЕСБ-4-ВЗ-1М та майстерні МРС-АР.

В утепленій палатці 5х10 м організовуються п’ять робочих місць: №9, №10, №11, №12, №13.

На робочих місцях №9-11 виконуються слюсарно-ремонтні та регулювальні роботи. На робочому місці №12 виконуються роботи по ремонту гідравлічних пристроїв. На робочому місці №13 виконуються роботи по розбиранню та збиранню противідкотних пристроїв. Для роботи на робочих місцях №9-13 необхідно мати п’ять майстрів. Робочі місця в палатці обладнуються верстаками, слюсарними лещатами, ваннами для промивання деталей, ящиками для деталей, підставками та пристроями для розбирання та збирання противідкотних пристроїв.

Робоче місце №11 обладнується верстаком, слюсарними лещатами, ручною електричною свердлильною машиною ІЕ-6002 із комплекту майстерні МРС-АР. Обладнання для робочих місць №9 і №10, №12 і №13 береться із комплекту транспортної машини ТА-5М, а необхідні інструменти, пристрої, прилади та приладдя для виконання робіт на робочих місцях в палатці виносяться із майстерні МРС-АР і майстерні МРМ.

Для обігрівання палатки в холодну пору року передбачені дві обігрівальні печі, для яких паливом служать дрова або вугілля.

Під навісом для горна організується два робочих місця: №14 – для ковальських робіт і №13 – для електрозварювальних робіт.

Робоче місце №15 обладнується захисним щитом електрозварювача з відкидним столом зварювача і складним стільцем із комплекту зварювального агрегату 12У1.303, необхідним інструментом та приладдям для виконання електрозварювальних робіт також із комплекту зварювального агрегату.

Робоче місце №14 обладнується ковальським горном, накувальнею та необхідним інструментом для проведення ковальських робіт із комплекту транспортної машини ТА-5М. Паливом для горна служить кам’яне вугілля.

Розгортання ремонтної майстерні ПМ-2-70 становить собою сукупність великої кількості робіт, що виконуються спеціалістами-ремонтниками взводу озброєння. Від того на скільки воно буде правильно організовано, буде залежати раціональне використання майстерні в бойових умовах.

Важливе місце в організації виконання задач по розгортанню майстерні ПМ-2-70 займає сітьовий графік, який являє собою схематичне зображення робіт і наочно показує послідовність за часом та взаємозв’язок всіх подій та операцій.

Нормативи часу для розгортання та згортання обладнання ремонтного взводу озброєння.

п/п

Найменування нормативів

Умови виконання нормативів

Оцінка по часу (хвилини)

Примітки

Відм.

Добре

Задов.

1

Повне розгортання майстерні ПМ-2-70

О/с вишикуваний біля першої машини

38

41

49

Норматив виконують 8 чоловік

2

Повне згортання майстерні ПМ-2-70

34

37

41

Норматив виконують 8 чоловік

3

Повне розгортання майстерні МРС-АР

Інженерні роботи для укриття о/с і техніки не виконується

25

28

34

Норматив виконують 5 чоловік

4

Повне згортання майстерні МРС-АР

20

22

26

Норматив виконують 5 чоловік

5

Розгортання

палатки:

  • 5х10 м

  • 4,5х4,5 м

27

11

30

12

36

14

Норматив виконують:

8 чоловік

4 чоловіки

6

Згортання та укладання палатки:

  • 5х10 м

  • 4,5х4,5 м

Норматив виконують:

8 чоловік

4 чоловіки