Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування рем.орг.уБ-умов.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
909.31 Кб
Скачать

2.6.3. Ремонт озброєння і техніки.

Ремонт – це комплекс операцій або операція по відновленню справності зразка або його складових частин.

Ремонт озброєння і техніки заключається в усуненні пошкоджень та несправностей агрегатів, механізмів, складальних одиниць, приладів та деталей. Організація ремонту озброєння і техніки є одною із головних задач технічного забезпечення. Успішне її рішення дозволяє здійснювати своєчасний ввід у стрій пошкоджених (несправних) зразків.

Організація ремонту включає:

  • визначення вірогідних рубежів найбільшого виходу озброєння і техніки із ладу;

  • вибір і підготовку районів розгортання та шляхів переміщення ремонтних підрозділів;

  • визначення порядку і термінів ремонту озброєння і техніки;

  • постановку задач ремонтним підрозділам.

Ремонт в умовах бойових дій полягає у приведенні пошкоджених зразків озброєння і техніки в працездатний, а по можливості і в справний стан.

У залежності від характеру пошкоджень, складності та трудоємності робіт можуть проводитися такі види ремонту озброєння і техніки:

  • поточний;

  • середній;

  • капітальний;

  • регламентований.

Поточний ремонт здійснюється з метою відновлення або забезпечення працездатності зразку чи агрегату. Він полягає в заміні або відновленні обмеженої кількості окремих складальних одиниць встановленої номенклатури.

Поточний ремонт виконується екіпажами (обслугами), водіями, відділеннями технічного обслуговування підрозділів та ремонтними органами частин і з’єднання.

Середній, капітальний та регламентований ремонти озброєння і техніки проводяться силами та засобами старших начальників і в даному посібнику не розглядаються.

У військових ремонтних органах ремонт озброєння і техніки здійснюється такими методами:

  • агрегатний;

  • індивідуальний, при якому всі пошкоджені або зношені агрегати та інші складальні одиниці знімаються, ремонтуються і установлюються на той же зразок озброєння і техніки;

  • змішаний, при якому окремі агрегати та інші складальні одиниці ремонтуються, а частина з них замінюється новими або раніше відремонтованими.

Основним методом ремонту є агрегатний, при якому пошкоджені або зношені агрегати замінюються новими або раніше відремонтованими.

Тому в ремонтних підрозділах необхідно мати запас готових агрегатів, вузлів та інших складальних одиниць.

Ремонт озброєння і техніки в ході бою здійснюється силами та засобами замикань похідних колон, ремонтних та ремонтно-евакуаційних груп, основними силами та засобами ремонтної роти (ОРВБ).

В ході оборонного бою ремонтні засоби РЕГ підрозділів і частин проводять поточний ремонт озброєння і техніки на місцях виходу зразків із ладу, в найближчих укриттях і в районах розгортання основних сил та засобів ремонтного органу частини. При проведенні контратак РЕГ ремонтують зразки на місцях виходу із ладу і в найближчих укриттях. В підрозділах першого ешелону спочатку виконуються роботи по підготовці пошкоджених зразків озброєння і техніки до руху своїм ходом або буксируванню. У подальшому організуються роботи по завершенню поточного ремонту.

В першу чергу ремонтуються зразки озброєння, які необхідні частині для виконання бойової задачі, а також озброєння, яке може бути відремонтовано в найкоротші терміни.

Сили та засоби ремонтних рот частин і окремого ремонтно-відновлювального батальйону з’єднання здійснюють ремонт озброєння і техніки на ЗППМ, де вони розгортаються при підготовці до оборони. При успішному відбитті атаки ворога та міцному утриманні ділянки (смуги) оборони можуть складатися сприятливі умови для ремонту озброєння і техніки без обмеження часу роботи ремонтних засобів на одному місці. В ремонтно-відновлювальному батальйоні з’єднання може виконуватися середній ремонт найбільш важливих зразків техніки і окремі операції середнього ремонту озброєння. У разі необхідності із складу ремонтної роти частини (ОРВБ) можуть виділятися сили та засоби для ремонту зразків озброєння і техніки на місцях їх пошкодження. При загрозі виходу ворога до району ЗППМ, ремонтна рота (ОРВБ) переміщається на запасний ЗППМ або в інший район, що забезпечує безпечність ремонту озброєння і техніки.

Ремонт озброєння в ході бойових дій дозволяється виконувати не в повному обсязі, а виконувати тільки ті ремонтні операції, які забезпечують швидкий ввід до строю озброєння для використання його в бою з обов’язковим виконанням повного обсягу робіт після закінчення виконання бойової задачі. При відсутності запасних частин, блоків, вузлів і т.п. дозволяється відновлювати озброєння шляхом перестановки (пере комплектації) справних складових частин з пошкодженого та списаного в установленому порядку озброєння.

При застосуванні ворогом зброї масового ураження, евакуація пошкоджених зразків озброєння і техніки виконується після проведення радіаційної, хімічної та бактеріологічної розвідки. Для евакуації озброєння і техніки із осередків ураження використовуються всі наявні евакозасоби, а також бойові та інші машини, які не використовуються для продовження бою. В першу чергу евакуйовуються зразки, що отримали слабі пошкодження, а також справні, екіпажі (обслуги), водії яких втратили боєздатність або загинули.

Озброєння приймається в ремонтний орган частини (з’єднання) на підставі усного розпорядження начальника служби ракетно-артилерійського озброєння і оформляється актом у довільній формі. У окремих невідкладних випадках начальник ремонтного органу може приймати озброєння до ремонту самостійно. Про прийняття озброєння начальник ремонтного органу доповідає начальнику служби ракетно-артилерійського озброєння. Озброєння, що зібране на полі бою, дозволяється приймати в ремонтний орган без формулярів (паспортів). В цьому разі ремонтний орган складає дублікати формулярів (паспортів), які підписуються начальником служби ракетно-артилерійського озброєння або начальником ремонтного органу, підписи скріплюються печатками.

Відновлене озброєння звичайно повертається до своїх підрозділів. У деяких випадках за вказівкою командира частини (з’єднання) відновлені зразки озброєння можуть передаватися підрозділам (частинам), які ведуть бій на важливих напрямках.

Озброєння і техніка, які не можуть бути відновлені силами та засобами ремонтного органу частини (з’єднання), передаються ремонтному органу старшого начальника установленим порядком.

Захист, охорона та оборона ремонтного органу в обороні організується його командиром і здійснюється силами та засобами самого ремонтного органу з залученням екіпажів (обслуги), водіїв та справного озброєння. На ЗППМ організується кругова оборона та постійна охорона, радіаційна та хімічна розвідка. В ході оборони повинно удосконалюватися інженерне улаштування ЗППМ і його маскування. Питання захисту, охорони, оборони і інженерного улаштування ЗППМ більш досконаліше буде розглянуто в наступному розділі.