Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya__Vidpovid_istoria_ukrainy_i.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
587.26 Кб
Скачать

16. Брестська унія, її історичне значення.

1590 р. - православний архієпископ порушив питання про таємну унію. Гедеон Балабан їде до Риму до м. Белг. Не всі єпископи підтримують його позицію. Але й були які підтримували. Вони вважали, що:

1) Високоавторитетна католицька церква впровадить серед православних порядок і дисципліну.

2) Вони сподівалися, що зросте престиж єпископів.

3) Ставши частиною католицької церкви, православні дістануть рівноправ'я в Речі Посполитій, на рівні з католиками.

  1. Православні єпископи, отримавши рівний статус з католиками, стануть членами сенату. 1595 р. - Терлецький і Потій їдуть до Риму. Папа римський згоджується на проведення цієї унії:

1) Зберігалась православна ритургія і обряди.

2) Мали право на шлюб.

3) Приймали авторитет Риму у всіх справах віри і догми.

Православне населення виступає проти цього. Але у 1596 р. церковний собор, підписується брестська унія. Але об'єднання суспільств не відбулось (як цього прагнули православні єпископи), а навпаки: на території України виникає греко-католицька церква (уніати). Позитивне: на Україну прийшла західноєвропейська культура, архітектура, мистецтво.

17. Виникнення українського козацтва, Запорозька Січ. Реєстрове і нереєстрове козацтво.

Південь України не був заселений, так як постійно нападали турки. Його називали диким полем. 14X0 р. - перші згадки про козаків. Поповнювали ряди козацтва: селяни-втікачі (втікали з усієї України), частково міщани (бідні, які розорилися), селяни-переселенці. Збиралися в ватаги, в яких вибирався отаман. Дмитро Вишневецький (Байда) об'єднав ватаги в єдине ціле. 1503-1504 р. - будується на о. Хортиця укріплення (Січ). Будували січі для відбиття нападів татар. Жили в куренях - довгі будинки. Були різні майстерні, обов'язково була церква, посередині майдан. Управляли січчю гетьман або кошовий отаман та військова старшина. На січі була сувора дисципліна, суворі закони. Козаків ділять на три категорії: запорозькі, міські (нереєстрові), реєстрові. Щоб якось приборкати козацтво польська корона починає частково брати на службу козаків. 1572 р. - король Сигізмунд Август бере на службу 300 козаків, їм надавалися великі пільги, платили гроші. Спочатку їх використовували, щоб ловити селян-втікачів. потім для походів. 1578 р. - реєстр збільшився до 600 козаків. 1589 р. - 3000.

18. Козацькі повстання 90-х років XVI ст.

Посилення Польщею соціального та релігійного гніту, зміцнення українських сил призвело до визвольного руху. Головні сили: селянство та козацтво. З 1-ої пол. 16 ст. в Західній Україні виникає рух опришків (перше згадується у 1529 р.) - народні месники.

1591 р. - перше повстання під проводом Косинського (український шляхтич, реєстровий козак). Охопило Київщину. Брацлавщину, Поділля.

1595 р. - нове повстання під проводом Северина Наливайко (із шляхетної сім'ї). Охопила майже усю територію України. Більш масоване, але теж зазнає поразки. Северина Наливайко страчують в Варшаві.

Причини поразок козацьких повстань: основна маса повсталих - селяни, вони не бажали йти далі.

Вигоди повстань: набралися опиту, навчилися тактиці, міцнішав зв'язок між селянами і козаками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]