Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya__Vidpovid_istoria_ukrainy_i.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
587.26 Кб
Скачать

1. Первісний лад. Трипільська культура. Виникнення великих племінних союзів у епоху раннього залізного віку.

Заселення території України первісною людиною відбулося в епоху палеоліту. Саме з цього часу відбулося виділення людини з тваринного світу, були виготовлені перші знаряддя праці, почалося використання вогню та одягу. Розселення почалося з африканського континенту (найсприятливіші умови). На Україні первісна людина з'явилася в так звану ашерську епоху (1,5 млн. - 150 тис. р. до н.е.). Жили невеликими колективами (стадами). Заняття: полювання та збиральництво. На території України знайдено понад ЗО ашерських стоянок.

150-30 тис. р. до н.е. - неандерталець (ножі, наконечники, льодовиковий період).

35 тис. р. до н.е. - кроманьйонець, гомо сапієнс (тропічний період, знаряддя праці, прикраси, статуетки тварин, перші форми релігійних вірувань).

14-12 тис. р. до н.е. - мезоліт (середньо-кам'яний вік) - лук. стріли, списи, долото, приручення тварин (собака). рибальництво.

6-3 тис. р. до н.е. - неоліт (новий) - всі види тварин, виникає землеробство, глиняний посуд.

Найбільш відомі ранні землеробські племена пов'язують з трипільською культурою. Перші осілі племена на території України (київська обл.. с. Трипілля). Характерні риси: розвинулась у руслах Дністра. Бугу, потім на. Дніпрі. 2500-2700 р. до н.е. - найбільший розвиток. Жили великими селами (600-700 чол.). Мешкали у вузьких та довгих оселях. Родовід вели від батька. Знайдено дуже багато глиняного посуду (з орнаментом, кольорами жовтим, чорним, білим). Також знайдено перший механічний пристрій (свердло). Дерев'яний плуг з мідним наконечником Не тільки глиняний, а й керамічний посуд. Трипільська культура перестала існувати в 2000 р. до н.е. (підкорені іншими племенами).

2. Залізний вік. Грецькі міста держави у Причорномор'ї. (Люда)

до 2 тис. р. до н.е. - бронзовий вік.(виділення скотарських племен, розшарування людського суспільства.)

з 1 тис. р. до н.е. - залізний вік

Кіммерійці.

Були першими вершниками на території України. Завдяки народам Закавказзя започаткували добу заліза. Зростання ролі кінних воїнів, зумовлюється занепад родів і виникнення військової знаті.

Скіфи.

Витісняють кіммерійців своєю чисельністю (VII ст. до н.е.). Створюють перше політичне об'єднання на території України (перша держава). Дуже вивчене військо. Три категорії: землеробські, скотарі, царські (воїни) Скіфи вірили в потойбічне життя (кургани). 513 р. до н.е. нападає Дарій І але скіфи відбиваються. У-УІ ст. скіфи пішли війною на Фракію і захопили її. Але Фракія була союзницею Македонії, і остання нападає на скіфів, але їх підкорюють сармати.

Сармати.

Найбільший розквіт - І ст. н.е. Були кінними воїнами. Не створили державу, жили союзами. Племена: Алани, Роксолани, Язиги. Роксоланів вважають предками слов'ян. У II ст. н.е. їх підкоряють гуни і готи.

Ольвія, Феодосія, Херсонес, Тіра, Пантікапей. Грецькі міста-колонії з'являються на початку VII ст. н.е. В той час в Греції демографічний бунт. Перепливши Чорне море (Понт Євксинський). на території Криму засновують свої міста. Привезли свою культуру, мистецтво, рабовласництво (свій устрій). Ці міста проіснували близько 1000 років. Занепали: криза рабовласництва, напад варварських племен (гуни, готи).

За устроєм грецькі міста колонії ділилися на 2 категорії: демократичні (найбільше), монархічні (Пантікапей). Демократія: всі чоловіки збиралися на так званий віче. Жінок і дітей не допускали.

Категорії розвитку:

УІІ-І ст. до н.е. - всі міста були незалежні.

І-ІІІ ст. н.е. - залежні від Риму.

Основні заняття: ремесло і торгівля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]