Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya__Vidpovid_istoria_ukrainy_i.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
587.26 Кб
Скачать

5. Зміцнення Київської держави у X ст.

Князь Олег (882-912рр.)

Головна позиція - об'єднавча внутрішня політика, підкорює древлян, радимичів, сіверян, уличів. Інша позиція - збір данини. Зробив два великі походи на Візантію у 907. 911 рр. Підкорює Візантію і підписує мирні договори: Візантія платить данину, пільги руським купцям. У 912 р. - помирає.

Князь Ігор (912-944 рр.) - син Олега

Досить невдала внутрішня і зовнішня політика. 941, 944 - походи на Візантію, перемагає Візантія, підписується мирний договір: Київська Русь платить данину, пільги візантійським купцям. Внутрішня політика: приєднує уличів, древлян. Східний Крим, Тмутараканське князівство на Отаманському півострові. 944р. - починає їздити збирати данину, зібравши данину з древлян він з дружиною повертаються до Києва, але мабуть, йому здалося, що мало зібрав, і повертається до древлян з невеликою кількістю дружини, де його і вбивають.

Княгиня Ольга (944-964 рр.)

Син Ігоря Святослав був ще малий, тому Ольга взяла на себе керівництво державою. Внутрішня політика: помста древлянам, встановлює норми збору данини по всій Київській Русі. Зовнішня політика: 946 - вперше в історії Київської Русі їде до Константинополя не військовим походом, а з дипломатичним візитом. Підписується рівноправний мирний договір. 955 р. - перша приймає християнство.

Князь Святослав (964-972 рр.)

Головне в житті - це військові походи, не любив розкоші. 968 р. - перемога над хазарами. 965-968 р. - похід на Волзьку Болгарію. 968 р. відбиває напад печенігів. 969 р. повстання Волзької Болгарії (підкоряє). Майже не займався внутрішньою політикою. Провів одну з адміністративних реформ (вона майже не спрацювала) - посадив своїх синів правити в містах Київської Русі. 972 р. - загинув (у віці 24 років). Захопивши міста на Дунаї, повертається до Києва. Візантійський князь підкупляє печенігів, які вбивають Святослава.

Починається боротьба за київське князівство між його братами, перші задатки феодальної роздробленості.

6. Розквіт Київської Русі в епоху Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Володимир Великий

Головна реформа - релігійна. Внутрішня політика: розбудовує державу, встановлюються остаточні кордони Київської Русі, твориться самобутня культура Київської Русі. 981 р. - захоплює і приєднує дулібів. 988 р. - адміністративна і судова реформа. Будує міську фортецю в Києві (Дитинець), вали від нападу печенігів. Садить у міста своїх синів.

Ярослав Мудрий

Головні аспекти: захист землі від ворогів, вщент розгромлює печенігів, веде боротьбу (1043 р.) з Візантією. Київська Русь в зеніті слави. Велику увагу приділяв культурі: Софія Київська, Золоті Ворота, Києво-Печерська лавра. При ньому остаточно завершилось будування Київської Русі. 1037 р. - виходить збірник законів "Руська правда" (замінює кровну помсту системою штрафів). Підтримував стосунки з різними країнами Європи.

7. Прийняття християнства на Русі: причини і історичне значення.

Реформа Володимира (релігійна). На релігійній основі (язичництво) велись війни між князівствами (у кожного був свій бог). 986 р. - Візантія програла війну Волзькій Болгарії, просить допомоги у Київській Русі, за це Володимир просить заміж сестру Анну. 988 р. - було прийнято християнство. Введення християнства мало позитивне значення: зріс авторитет і влада київського князя, розбудова держави, великий поштовх до розвитку культури, зріс рівень київського князя на міжнародній арені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]