Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya__Vidpovid_istoria_ukrainy_i.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
587.26 Кб
Скачать

8. Феодальна роздробленість Русі.

Етапи розвитку:

перш. пол. IX ст. - кін. X ст. - виникнення і створення К.Р.

кін. X ст. - сер. XI ст. - розквіт і піднесення К.Р.

кін XI ст. - сер. XIII ст. - політична роздробленість

1132-1237 рр. - період феодальної роздробленості, період громадянської війни.

Причина феодальної роздробленості:

1) надмірна кількість нащадків Володимира Великого і Ярослава Мудрого, яким не вистачало престолів і вони збройне добували їх собі, тобто порушується традиційний порядок зміни престолів.

2) друга пол. XI ст. перш. пол. XII ст. формується клас землевласників (феодалів). Деякі князі стали багатше за великого князя.

3) піднесення інших міст, крім Києва (суспільне, політичне, економічне) - Чернігів. Галич. Суздаль.

4) територіальна віддаленість Києва від інших міст, зміна державного устрою.

9. Галицько-Волинська держава.

Віддаленість Галичини і Волині від Києва забезпечувала відносну незалежність і самостійність цих земель. З розпадом К.Р. над Дністром виникло Галицьке князівство (кін XI ст.), а над Бугом - Волинське князівство(сер. XII ст.) з центром у м. Володимирі. Спочатку ці землі були розрізнені, але з приходом волинською князя Романа Мстиславовича йому вдалося об'єднати їх у Галицько-волинське князівство у 1199 р.

У 1202 р. Роман приєднав до князівства Київські землі. Утворення такої могутньої держави дозволило йому вести успішну боротьбу з половцями, угорськими і польськими князями, своїм непокірним боярством, сприяло економічному піднесенню князівства, розвитку міст, ремесел, торгівлі

Роман склав проект дотримання "доброго порядку" на Русі, тобто припинення між князівських чвар і організації центральної влади у федеративній давньоруській державі. Але більшість князів відмовилися затвердити цей проект. Після смерті Романа Мстиславовича Галицько-Волинське князівство тимчасово розпадається. Бояри проганяють малолітніх синів Романа - Данила і Василька та взяли владу у свої руки. Під боярським пануванням земля опинилася в безладді, чим скористалися поляки та мадяри. які захопили Галич та Володимир і думали поневолити всю Галичину і Волинь. Польща та Угорщина починають експансію на землі Галицько-Волинського князівства. Але з приходом на галицький престол новгородського князя Мстислава Удалого на західноукраїнських землях створилися сприятливі умови для боротьби проти експансії Польщі. Данило одружився на дочці Мстислава Удалого і стає князем. Він відвойовує у поляків галицькі землі. Навесні 1238 р. відбив напад тевтонського ордену.

У 1239 р. Данило знову приєднав київські землі. Але у 1240 р. нападають монголо-татари. Данило був змушений визнати залежність від Золотої Орди і платити їй данину. Це дало йому можливість захистити князівство від монголо-татарських набігів та відновити економіку. Але в 1264 р. він помирає.

Після його смерті майже століття не відбувалося значних змін, правили його сини, сини його синів.

1340 р. князівство Литовське захопило Галицько-Волинську державу.

Таким чином, після 1340 р. Галицько-Волинська держава припинила своє існування, а українські землі були поділені між сусідніми державами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]