Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya__Vidpovid_istoria_ukrainy_i.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
587.26 Кб
Скачать

22. Формування української держави. Соціальні відносини. Зовнішня політика б. Хмельницького.

Хмельницький проводить адміністративну реформу на території, яку він контролював (Київщина). Всю територію він ділить на полки. Вся верховна влада - гетьмана, допомагає гетьману генеральна старшина. Приймається спадкове гетьманство. Полк - це не тільки військова, але й адміністративна одиниці. Полк ділився на сотні (райони).

23. Переяславська рада. Березневі статті. Історичне значення союзу з Москвою.

1653 р. - посольство до Москви. Воно було прийнято царем. Боярська дума з царем вирішають прийняти Україну під свою руку. Січень 1654 р. - посольство Московії на чолі з боярином Бутирином приїжджають на Украйну і підписується Переяславська рада. Хмельницький зі старшиною присягає на вірність царю. Московія зобов'язувалась надавати військову допомогу для боротьби з Річчю Посполитою. Хмельницький зі старшиною розробляють статті (22). Продивившись ці статті, цар половину їх викреслює (11): зберігалися форми правління України, суд і судочинство, українська армія (дозволялось до 60 тис. козаків), фінансова система, Хмельницькому надана повна влада у внутрішній політиці, а зовнішня політика обмежена - Хмельницькому дозволялося проводити політику з усіма державами, крім Речі Посполитої. Османської імперії. Кримського ханства.

3а змістом цей договір передбачав створення під верховенством Москви конфедеративного союзу, спрямованого проти зовнішнього ворогу.

24. Бойові дії та зовнішня політика б. Хмельницького у 1653-1657 рр.

Союзом Московії з Україною звісно невдоволенні поляки. Весною 1654 р. - поляки підписують союз з татарами проти України і розпочинають військові дії. У жовтні 1654 р. на Правобережній Україні відбуваються військові дії між українсько-російськими та польсько-татарськими військами. В той час. з іншого боку на Польщу нападають шведи, досить швидко окупують велику частину Польщі. Хмельницький посилає посольство до шведів, для спільної боротьби проти поляків. Захопивши частину Польщі, шведи залишають військові дії і переходять на Московію. Хмельницький не вмішується, і це обурює московітів. 1656 р. - у Вільнюсі Московія укладає мирну угоду з Польщею Україна і Польща залишаються сам-на-сам. 4 вересня 1657 р. Хмельницький помирає в Чигирині.

25. Історичне значення діяльності Б. Хмельницького. Значення його постаті в українській історії вбачаються в наступному:

— Б.Хмельницький зумів об'єднати всі патріотичні сили навколо великої ідеї національного визволення:

— спрямував енергію народних мас на розбудову соборної держави та виборення нею незалежності

— першим виробив належні принципи національної державної ідеї, яка стала визначальною у визвольних змаганнях нації наступних сторіч;

— гнучкість соціально-економічної політики дозволила провести державний корабель повз небезпечні "соціальні рифи": запобіг вибуху громадянської війни, що неминуче привело б державу до руйнації;

— приборкав анархічну стихію охлократії й отаманства старшини; взяв курс на встановлення спадкового гетьманства;

— проявив себе блискучим полководцем; створив боєздатну й добре організовану національну армію, прийняв військовий статут "Статті про устрій Війська Запорозького": збагатив українське військове мистецтво;

— відіграв вирішальну роль у процесі становлення розвідки й контррозвідки Української держави:

— створив дипломатичну службу, що забезпечила прорив на шляху до визнання козацької України урядами інших країн як суб'єкта міжнародних відносин; виявив себе тонким і дуже вправним дипломатом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]