Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка і ОВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
667.65 Кб
Скачать

Ііі. Зміст і порядок розробки плану виробництва продукції

Для того, щоб почати виробництво, необхідно детально вивчити попит як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Це досягається за допомогою маркетингових досліджень. Найбільш повному і об’єктивному визначенню попиту сприяє функціонування товарних бірж, торгових будинків, різноманітних періодичних видань, рекламних матеріалів. При визначенні загальних обсягів виробництва різних видів продукції на підприємствах складають план господарчої діяльності. Його основним розділом є виробнича програма.

Виробнича програма підприємства (план виробництва продукції) являє собою сукупність завдань підприємству на виробництво певного обсягу продукції визначених номенклатури і асортименту, відповідної якості і в строки, які відображають попит на дану продукцію і реальні можливості по задоволенню цього попиту.

Через виробничу програму реалізується основне завдання функціонування діяльності будь-якого підприємства-виробника продукції з метою задоволення потреб.

Виробнича програма складається з 2 частин:

- обсяг виробництва в натуральних показниках

- обсяг виробництва в вартісних показниках

В нинішніх умовах виробництва програма формується на основі маркетингових досліджень і умов забезпеченості ресурсами.

Виробнича програма має обов’язково узгоджуватись із виробничою потужністю підприємства, із наявністю ресурсів на підприємстві: матеріальних, трудових, інвестиційних (фінансових).

Спочатку необхідно виявити максимально можливий обсяг виробництва, основою для цього беруть середньорічну виробничу потужність підприємства та коефіцієнт її використання.

Середньорічна потужність визначається за формулою:

= Мn +

IV. Якість продукції: економічна суть, показники і методи оцінки

Якість - це економічні категорії, які відображає сукупність властивостей і характеристик продукції або послуг, які зумовлюють її здатність задовольняти потреби людей.

Рівень якості - це відносна характеристика якості продукції, яка базується на порівнянні показників оцінюємої продукції з базисними.

Технічний рівень за змістом вужче якості і охоплює сукупність лише техніко-експлуатаційних характеристик.

Показник якості - це кількісна характеристика властивостей продукції.

Всі показники ділять на дві групи:

- диференційовані (одиничні)

- загальні.

Диференційовані показники:

- призначення - характеризують виконану корисну роботу (продуктивність, потужність, міцність, калорійність, вміст корисних речовин)

- надійності, довговічності і безпеки - характеризують тривалість використання, безпеку умов праці (граничний термін зберігання, технічний ресурс, безвідмовність роботи)

- екологічні - характеризують вплив на довкілля і людину (токсичність, вміст шкідливих речовин)

- економічні - характеризують економічну вигоду виробництва (ціна, прибуток, рівень витрат)

- ергономічні - характеризують зручність і безпечну експлуатацію виробів (наскільки легко керувати роб. органами, рівень шуму, вібрації)

- естетичні - характеризують естетичні властивості (оригінальна форма, оформлення, упаковка)

- патенто-правові - характеризують використання винаходів при проектуванні виробів(коефіцієнт патентного захисту і патентної чистоти)

Загальні показники оцінюють якість всього обсягу продукції.

До них належать:

- коефіцієнт оновлення асортименту продукції;

- частка продукції на експорт в загальному обсязі;

- частка сертифікації продукції;

- частка виробничого браку;

- обсяг сезонних товарів, реалізованих за зниженими цінами.

Методи оцінки якості:

В залежності від методу отримання інформації методи оцінки є:

- вимірювальний - базується на інформації, яка отримана за допомогою технічних вимірювальних засобів (вимірювання маси, кислотності, вологості тощо)

- реєстраційний - базується на інформації, яка отримана шляхом підрахування кількості певних предметів, затрат (витрати на створення і експлуатацію продукції)

- розрахунковий - інформація отримується за допомогою теоретичних або емпіричних залежностей (при проектуванні продукції)

- органолітичний - за допомогою органів чуття людини - зору, слуху, смаку.