Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка і ОВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
667.65 Кб
Скачать

Тема 4.2. Оплата праці

  1. Поняття та види з/пл.

  2. Форми і системи оплати праці.

  3. Планування фонду оплати праці.

  4. Поняття мотивації праці на підприємстві.

І. Поняття та види з/пл

Оплата праці (з/пл) – це будь-який заробіток, обчислений, як правило, в грошовому виразі, який за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу або надані послуги.

Основними видами з/пл є номінальна і реальна з/пл. Перша з них означає суму грошей, яку отримують працівники за свою працю. Друга – засвідчує кількість товарів і послуг, які працівник може придбати за зароблену суму грошей.

Оплата праці складається з основної з/пл і додаткової оплати праці, які знаходяться, приблизно, у співвідношенні: 70% - основна, 30% додаткова.

Основна з/пл працівника визначається тарифними ставками, посадовими окладами, відрядними розцінками, а також доплатами у розмірах, встановлених чинним законодавством. Її розмір залежить від результатів роботи самого працівника.

Величина додаткової з/пл визначається кінцевими результатами діяльності підприємства і виступає у формі премій, винагород, заохочувальних виплат, а також доплат у розмірах, що перевищують встановлені чинним законодавством.

Основними функціями з/пл є:

  • відтворювальна (з/пл забезпечує нормальне відтворення робочої сили відповідної кваліфікації);

  • стимулююча (оплата праці спонукає працівників до ефективних дій на робочих місцях).

Принципи організації з/пл:

  1. Ріст з/пл не повинен перевищувати ріст ПП.

  2. Більш оплачуватись повинна праця в тяжких умовах і ручна праця.

  3. Не повинно бути “зрівнялівки” в оплаті праці, т.б. повинна бути диференціація з/пл.

Іі. Форми і системи оплати праці

Державна політика оплати праці реалізується через механізм її регулювання, а саме через встановлення мінімального рівня з/пл, рівня оподаткування доходів працівників, міжгалузевих співвідношень в оплаті праці, умов і розмірів оплати праці в бюджетних організаціях та ін. Основою організації з/пл на підприємствах є тарифна система, яка містить такі елементи:

  • тарифну сітку

  • тарифні ставки

  • тарифно-кваліфікаційний довідник

  • схеми посадових окладів.

Тарифна сітка є сукупністю кваліфікаційних розрядів і відповідних їм тарифних коефіцієнтів. Слугує для встановлення відповідного співвідношення у оплаті праці працівників різної кваліфікації.

Тарифна ставка першого розряду визначається на рівні встановленого державою мінімального розміру з/пл, нижче якого не може проводитись оплата за фактично виконану працівником норму праці. Тарифні ставки ін. розрядів визначаються множенням тарифної ставки першого на тарифний коефіцієнт відповідного тарифного розряду. Тарифна ставка – це оплата праці за одиницю часу відповідного розряду.

Тарифно-кваліфікаційні довідники містять систему цензів, яким повинні відповідати робітники певної професії і кваліфікації.

Система посадових окладів передбачає віднесення працівників до певної групи оплати праці на підставі відповідних характеристик.

Підприємства самостійно встановлюють форми, системи і розміри оплати праці, а державні тарифні ставки можуть служити орієнтиром в процесі організації оплати праці.

На підприємствах найчастіше використовують дві форми оплати праці: погодинну і відрядну.

Погодинна форма передбачає оплату праці в залежності від відпрацьованого часу і рівня кваліфікації. Ця форма має такі системи:

  • пряма погодинна

Т – фактично відпрацьований час за місяць, год/міс;

Сч – годинна тарифна ставка по розряду робітника, грн.

  • погодинно преміальна система

  • система посадових окладів

є різновидом погодинно-преміальної системи. За цією системою оплачуються працівники, робота яких має стабільний характер.

Відрядна форма передбачає залежність суми заробітку від кількості виготовлених виробів або обсягу виконаних робіт за певний проміжок часу.

Системи відрядної форми:

  • пряма відрядна

Рі – відрядний розцінок за виготовлення одного виробу і-го виду, грн/шт.

N – фактична кількість виробів і-го виду, виготовлених робітником за певний час (місяць), шт.

n – кількість видів виробів.

  • відрядно преміальна

  • відрядно прогресивна

Nн, Nф – виробіток по нормі і фактично за місяць, шт.

Р1 – підвищена розцінка, грн.

  • колективна система оплати праці (бригадна)

  • акордна система

Контрактна система оплати праці грунтується на складанні договору між роботодавцем і виконавцем, в якому обумовлюються режим та умови праці, права і обов’язки сторін, рівень оплати праці та ін.

Система участі у прибутках передбачає розподіл певної частини прибутку підприємства між його працівниками у формі грошових виплат або розповсюдження акцій між працівниками підприємства.