Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка і ОВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
667.65 Кб
Скачать

Іv. Показники рівня використання ок

Ефективність використання ОбК характеризується швидкістю їх обороту, оборотністю. Прискорення оборотності цих коштів зумовлює: по-перше, збільшення обсягу вироблюваної продукції на кожну грошову одиницю поточних витрат підприємства; по-друге, вивільнення частини коштів і завдяки цьому створення додаткових резервів для розширення виробництва.

Під оборотністю ОбК розуміють тривалість повного кругообігу засобів, що здійснюється від першої фази – придбання сировини, матеріалів і напівфабрикатів – до останньої – реалізації готової продукції.

Тривалість одного обороту

Зоб – середній залишок ОбК;

t – тривалість періоду, що розглядається;

Врп – виручка від реалізації продукції за період Т.

Коефіцієнт оборотності відображає кількість обертів за даний період або кількість реалізованої продукції на кожну гривню ОбК.

Коефіцієнт завантаження засобів в обороті показує скільки ОбК припадає на кожну грошову одиницю реалізованої продукції.

Для характеристики економічної ефективності використання ОбК може застосовуватися показник їх рентабельності:

Пр, ОбЗ – прибуток та оборотні засоби (Обк + ОбФ) підприємства.

Підвищення ефективності використання ОбК і ОбФ підприємства

Прискорення обороту і раціональне використання оборотних коштів підприємств має особливо важливе значення. Зменшення потреби в оборотних коштах для виконання планів виробництва і реалізації продукції створює можливість використовувати наявні ОбК для додаткового випуску продукції або вивільнення їх для ін. потреб.

На розмір оборотних коштів підприємств впливають с/в продукції, коефіцієнт нарощування витрат, тривалість циклів виробництва і обертання продукції.

Чим менше с/в продукції і тривалість циклів її виробництва, тим менше необхідність оборотних коштів. Разом з тим, чим більша частина витрат припадає на початок виробничого процесу, тим більша буде сума необхідних оборотних коштів.

З ін. сторони, необхідна сума оборотних коштів залежить від швидкості проходження процесів виробництва і обертання (з моменту закупки матеріалів до моменту реалізації продукції).

Наприклад, станкобудівний завод має оборотні кошти набагато в більшій сумі, чим хлібозавод, не тільки тому, що використовуються різні матеріали, висококваліфікована праця працівників, але і тому, що цикли вир-ва і реалізації продукції різні.

Тому зменшення розміру оборотних коштів, а отже, і вивільнення їх з обороту досягається за рахунок:

  • зменшення витрат матеріальних цінностей і праці на одиницю продукції об’єму вир-ва, т.б. зниження с/в випущеної продукції;

  • скорочення часу, необхідного для процесів виробництва і обігу.

Швидкість обороту коштів – комплексний показник організаційно-технічного рівня підприємств.

Економічний ефект від прискорення оборотності оборотних коштів, скорочення циклів виробництва і обігу проявляється в скороченні виробничих запасів, заделов НЗВ, залишків готових виробів на складах і відвантажених товарів.

За результатами оборотності розраховують суму економії оборотних коштів або суму додаткового їх залучення.

(позитивний результат означає вивільнення ОбК, а від’ємний - залучення).

Основні джерела економії оборотних фондів поділяються:

  • на виробничо-технічні: удосконалення організації виробництва і праці, впровадження нових технологій, технічних рішень, “ноу-хау” та ін.;

  • організаційно-економічні, спрямовані на зміни пропорцій в споживанні основних і допоміжних матеріалів; поглиблення суспільних форм організації виробництва – комбінування, спеціалізацію і кооперування, стандартизацію і уніфікацію продукції; удосконалення нормування; удосконалення МТЗ і збуту продукції; прискорення документообороту при покупці, доставці предметів праці і збуті продукції та ін.