Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка і ОВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
667.65 Кб
Скачать

2. Випуск цінних паперів (акцій і облігацій)

Акція – це цінний папір, який надає право власності на частку майна і прибутку акціонерного підприємства. Випуск і продаж акцій дозволяє підприємству мобілізувати в значних обсягах капітал для інвестування.

Звичайні акції – надають право участі в управлінні акціонерним підприємством, але не гарантують певної величини доходу (дивіденду).

Привілейовані акцій – забезпечують їх власникові фіксовані дивіденди, але не дають права голосу при вирішенні питань діяльності підприємства.

Облігація – є зобов’язанням емітента виплачувати власникові фіксований щорічний доход (процент) і в зазначений термін повернути вартість боргу (викупити облігації). Тому виручка від продажу облігацій не належить до власного капіталу.

Цінні папери постійно знаходяться в обігу, продаються і купуються за ринковим курсом. Курс акцій залежить від ряду чинників (рентабельності АТ і відповідної величини дивіденду, його становища на ринку і фінансової стабільності, перспектив розвитку тощо) і визначається за формулою:

Нв – номінальна вартість акції;

Д – величина дивіденду, в %;

Р – позичковий процент.

Ринковий курс облігації визначається з урахуванням обмеження доходу за часом і наступного відшкодування номінальної її вартості.

і – кількість років до терміну погашення облігації.

Іі. Поняття маркетингової діяльності підприємства

Маркетинг – це виробничо-комерційна діяльність підприємства, спрямована на виявлення і задоволення потреб в його продукції за допомогою обміну з метою одержання прибутку.

Функції маркетингу:

  • вивчення ринку, його структуризація (сегментування), аналіз і прогнозування попиту;

  • вибір сегментів ринку, прийнятних для підприємства;

  • визначення номенклатури і асортименту продукції для ринку;

  • розробка стратегії виходу на ринок і реакції на дії конкурентів;

  • реклама, збут і його стимулювання;

  • політика ціноутворення.

Принципи, на яких грунтується маркетинг:

  1. задоволення потреб покупця;

  2. цілеспрямований і активний вплив на попит;

  3. гнучкість виробництва, оперативне пристосування до змін;

  4. використання ціноутворення для пливу на кон’юнктуру ринку;

  5. вибір ефективних форм і методів доставки, реклами і продажу продукції;

  6. підтримка працівників сфери маркетингу, їх заохочення.

Товарна політика - знаходить своє відображення в асортименті продукції, який пропонується на ринку як з т. зору її складу, так і з т. зору різноманітності в рамках окремої товарної групи.

Збутова політика – аналіз можливих варіантів постачання споживачу набору товарів (по їх вартості) і розробка таких варіантів, які б найкраще задовольняли запити споживачів, сприяли б отриманню ефективних кінцевих результатів всіма учасниками збутової діяльності.

Цінова політика – суть її в створенні і підтримці оптимальних цін в часі по товарам і ринкам. Включає в себе: встановлення ціни, яка забезпечила б успіх товарів на ринку, розробки цінових стратегій виробника і модифікацій цін.

Сервісна політика – надання сервісних послуг: перепродажний і післяпродажний (гарантійний і післягарантійний) сервіс.

Рекламна політика – включає в себе любу діяльність, пов’язану з ознайомленням потенційних споживачів, з виробником і товаром, який він випускає, і спрямовану на створення хорошої думки про товари, що сприяє їх реалізації. Мета реклами – ознайомлення з новим товаром, вихід на новий ринок.

Для досягнення своєї мети на ринку підприємство розробляє стратегію і тактику маркетингу. Стратегія маркетингу включає такі основні рішення і обгрунтування: ринок, на якому виступає підприємство; особливості (стратегія) поведінки на ньому; склад і обсяг продукції, яка буде пропонуватися на ринку, розробка нової продукції, форми і методи реклами, доставки і збуту продукції, ціни на продукцію. Реалізація маркетингової стратегії здійснюється прийняттям конкретних оперативних рішень з різних питань, які можна назвати тактикою маркетингу.