Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка і ОВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
667.65 Кб
Скачать

Ііі. Правові основи функціонування підприємства

Підприємство (фірма) мають діяти і господарювати в межах законодавства, що регулює усі напрями його діяльності. З-поміж великої кількості юридичних актів визначними є Закон України про підприємства та статут підприємства, а також узгоджений з діючим законодавством колективний договір, що регулює відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства (фірми).

Закон «Про підприємства в Україні», який регламентує діяльність різних видів підприємств, прийнято сесією Верховної Ради України 27 березня 1991 року.

За положеннями щодо закону будь-яке підприємство може бути створене:

  • відповідно до рішення власника (- ків) майна чи уповноваженого ним органу, організації-засновника;

  • внаслідок примусового поділу іншого підприємства згідно з чинним антимонопольним законодавством;

  • шляхом відокремлення зі складу діючого підприємства одного або декількох структурних підрозділів за рішенням їх трудових колективів та згодою власника майна.

Підприємство має право створювати свої філіали з поточними і розрахунковими рахунками в банку. Кожне створене підприємство підлягає державній реєстрації за його місцезнаходженням у відповідному виконавчому комітеті Рад нар. депутатів за певну плату. Підприємство подає органу місцевої влади заяву, рішення засновника про створення, статут та ін. визначені КМУ документи. Дані про державну реєстрацію повідомляються Міністерствам економіки та статистики.

Підприємство самостійно визначає структуру управління, встановлює штати функціональних, виробничих та інших підрозділів. Майно підприємства складають основні фонди і оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному його балансі. Воно належить йому за правом власності або повного господарського відання. На всіх підприємствах основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарсько-економічної діяльності є прибуток (доход).

Ліквідація підприємства

  • прийняття відповідного рішення власником майна;

  • визначення його банкрутом;

  • заборона діяльності за невиконання встановлених законодавством умов.

Ліквідація підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка створена власником або уповноваженим ним органом, а при банкрутстві – судом чи арбітражем. Повідомляється про це в офіціальній пресі з визначенням строків претензій до підприємства, що ліквідується. Ліквідаційна комісія оцінює майно підприємства, розраховується з кредиторами, складає і передає власнику ліквідаційний баланс . Підприємство вважається ліквідованим з моменту виключення його з державного реєстру України.

Статут підприємства

Усі підприємства діють на підставі власного статуту, що являє собою певне зібрання правил, які регулюють діяльність підприємства, взаємовідносини з ін. господарюючими суб’єктами. Статут має відповідати основним положенням Закону України “Про підприємства”, він затверджується власником чи засновником (-ми) підприємства і у ньому мають бути визначені:

  • точне найменування і місце знаходження

  • власник або засновник (-ки)

  • основна місія та цілі діяльності

  • органи управління та порядок їх формування (рада директорів)

  • повноваження трудового колективу

  • джерела та порядок утворення майна

  • умови реорганізації і припинення існування

  • вид діяльності

  • найменування продукції

  • розмір статутного фонду

  • порядок звітності

Колективний договір складається щорічно – це угода між трудовим колективом в особі профспілки та адміністрацією. Колективним договором регулюються виробничі, трудові та економічні відносини трудового колективу з адміністрацією (власником) усякого підприємства, яке використовує найману працю.

У колективний договір включаються зобов’язання щодо проведення конкретних заходів по створенню сприятливих і безпечних для здоров’я людей умов праці; по впровадженню нових технологій та устаткування, що полегшують працю і поліпшують стан навколишнього середовища. Тут передбачаються заходи щодо забезпечення зростання продуктивності і оплати праці, проф. підготовки і підвищення кваліфікації кадрів, соціального захисту працівників підприємства. Значне місце в колективному договорі відводиться зобов’язанням у галузі будівництва житла, участі працівників у використанні прибутку підприємства, якщо це передбачене статутом. Сторони, які уклали і підписали колдоговір не менше 2-х разів на рік звітуються на зборах труд колективу.