Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
присяжний книжка.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
847.87 Кб
Скачать

IV. Трудовий колектив

Основною формою здійснення повноважень трудового колективу є загальні збори. За погодженням із профспілковою організацією вони визначають форми і систему оплати праці співробітників редакції, затверджують правила її внутрішнього розпорядку. Збори затверджують план економічного і соціального розвитку редакції, обирають головного редактора, вирішують інші питання, передбачені ст. 15 (п. 3) Закону України „Про підприємства”.

V. Права і обов’язки журналістів

Журналісти редакції працюють у рамках положень Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, а також інших нормативних документів.

Кожен журналіст має право на повідомлення через газеті будь-якого факту, на аналіз та оцінку будь-якої ситуації. Має право виступати з критичними матеріалами з одного й того ж питання стільки разів, скільки необхідно для його повного з’ясування і розв’язання.

Журналісти відображають усі аспекти політичної думки, всі політичні кампанії, що проводяться в області й поза її межами, не ухиляються від гострих тем. На сторінках газети можуть друкуватися матеріали авторів і журналістів, чиї думки розходяться з офіційною точкою зору і позицією газети. Одночасно редакція зберігає за собою право при потребі коментувати публікації.

Правка матеріалів здійснюється, як правило, за погодженням з автором. При виникненні з цього приводу конфлікту між автором і працівником редакції, який готував матеріал до друку, питання виноситься на розгляд редколегії.

Журналіст несе персональну відповідальність за точність фактів, які наводить у власних публікаціях.

Журналіст має право відмовитися від написання матеріалу за своїм підписом, якщо це протирічить його переконанням, зняти свій підпис під матеріалом, зміст якого, на його думку, був перекручений в процесі редакційної підготовки, оговорити збереження таємництва авторства.

Журналіст користується також іншими правами, представленими йому згідно з Законом про пресу.

Журналіст зобов’язаний дотримуватися програми діяльності газети, у своїй роботі керуватися редакційним Статутом і Законодавством про пресу.

Vі. Порядок утворення майна редакції

Майно редакції формується за рахунок коштів, які надходять від передплати і продажу частини тиражу в газетних кіосках, від рекламної діяльності й різного роду цільових перерахувань підприємств, організацій і кооперативів та при необхідності державної дотації, яка передбачені Законом України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

При умові одержання прибутку 10 відсотків його використовується для підвищення заробітної плати працівників редакції у відповідності з рішенням загальних зборів колективу.

Форми і розмір матеріального стимулювання співробітників газети за підсумками фінансово-господарської діяльності редакції визначається положенням, затвердженим на загальних зборах колективу.

Вся фінансово-господарська діяльність редакції будується на основі плану економічного і соціального розвитку газети.

Vіі. Предмет діяльності

Редакція газети „Галичина” на основі цього Статуту і Закону про пресу займається комерційною і видавничою діяльністю, а саме:

  • широко публікує рекламу і оголошення;

  • видає Газету, додатки до газети „Галичина”;

  • видає художню, науково-технічну, пізнавальну літературу, збірники Законів незалежної України, книги місцевих науковців і письменників, календарі;

  • друкує візитки приватних осіб і фірм, тематичні буклети і плакати;

  • надає фото- і художні послуги;

  • виготовляє альбоми пам’ятних дат громадян чи історії підприємств;

  • реалізує свою та іншу продукцію через торговельну мережу і власні кіоски;

  • проводить аукціони, благодійні акції;

  • робить переклади текстів;

  • надає послуги з набору текстів;

  • займається посередницькою діяльністю.