Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Тема 19. Основи теорії відтворення.

ПЛАН.

1. Сутність суспільного відтворення, його основні пропорції.

2. Економічний ріст.

ВАЖЛИВІСТЬ ТЕМИ: Суспільство не може перестати споживати, - воно тому, не може перестати робити.

ЗАДАЧА УРОКУ: Показати сутність, структуру суспільного відтворення, його мета і напрямку удосконалювання в умовах ринку.

1. СУТНІСТЬ СУСПІЛЬНОГО ВІДТВОРЕННЯ, ЙОГО ОСНОВНІ ПРОПОРЦІЇ.

Відтворення - безупинний процес поновлення виробництва. Суспільство не може перестати споживати - воно не може перестати робити. Суспільству необхідно постійно заповнювати спожиті в процесі виробництва засобу виробництва і робочу силу.

Відтворення містить у собі:

- відтворення продуктивних сил;

- відтворення суспільних умов економічного росту;

- відтворення виробничих відносин.

Матеріальною основою суспільного відтворення є рух сукупного суспільного продукту ( СОП ) у ході якого продукт проходить фази:

производство

распределение

обмен

потребление

Відтворення виявляється як простої - поновлення виробництва в незмінних масштабах, так і розширене - поновлення виробництва в усі зростаючих масштабах.

Совокупный общественный продукт – сумма материальных благ, произведенных в обществе

За определенный период.

Виражається

В натуральной форме

Средства производства

1 подразделение обществ.

производства

Предметы потребления

2 подразделение обществ.

производства

Маркс довів, що для досягнення безперервності простого відтворення необхідно дотримувати наступні умови:

1. - засобу виробництва повинні вироблятися в обсягах достатніх для відшкодування спожитих засобів виробництва в I і II підрозділах;

2. - виробництво предметів споживання повинне дорівнювати зробленому чистому продукту;

3. - чистий продукт I підрозділу повинний бути дорівнює спожитим засобам виробництва II підрозділу.

При розширеному відтворенні, пропорції сукупного суспільного продукту повинні бути наступними:

1. - продукція I підрозділу повинна перевищувати матеріальні витрати суспільного виробництва на величину нагромадження;

2. - чистий продукт повинний бути більше зробленого продукту II підрозділу на тугіше величину;

3. - на тугіше величину чистий продукт I підрозділу повинний перевищувати витрати другого.

Виділення зазначених пропорцій доводить лише зворотну можливість забезпечення необхідної рівноваги між виробництвом і споживанням (тобто пропозиції та попитом) "Про нормальний «равновесиии» стані системи можна говорити в тому випадку, коли існує такий механізм регулювання, що у випадку коливання може

знову і знову повертати систему в її нормальний стан" (Карнаи Я. Дефіцит. М. 1990 р. ст. 153). Поняття загальної економічної рівноваги розроблене Л. Вальрасом, учений сформулював основні умови структурної відповідності попиту та пропозиції товарів, кількісно описав взаємозв'язок між ключовими економічними характерами виробництва й обміну в рамках найпростішої системи.

Останнім часом особливий розвиток одержав докладно розглядає умови забезпечення рівності між сукупним попитом (ПЕКЛО) і сукупною пропозицією (АS) у національній економіці. Сукупний попит (ПЕКЛО) - грошовий попит на елементи реального валового національного продукту (ВНП) при відповідному рівні інфляції. Сукупна пропозиція (АS) - розміри створюваного національного продукту і породжувані даними

масштабами виробництва зміна цін.

Обсяг реального національного продукту (вартість продукту в незмінних цінах) і темп інфляції, що забезпечують рівність між сукупним попитом та пропозицією називають станом загальної макроекономічної рівноваги (збалансованості економіки).

Макроекономічна рівновага характеризується структурою національної економіки. Сформована структура економіки в Україні не може забезпечити економічного балансу (інфляція, "безробіття на роботі"; ріст державних витрат; товарний, бюджетний дефіцит і т.д.). Усе це диктує необхідність проведення державної політики спрямованої на скорочення сукупного попиту (однак ці міри можуть привести до скорочення пропозиції не змінюючи цін).

На систему економічної рівноваги впливають такі фактори, як:

заощадження; споживання; інвестиції. Аналіз інвестиційних процесів показує, що збільшення чистих інвестицій генерують мультиплікативний ріст ВНП. Інакше кажучи, инвестируемые гроші - це гроші" підвищеної потужності".