Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансово - кредитна система в ринковій економіці.

План.

1. Фінанси, їхня сутність, структура.

2. Кредит: сутність, принципи організації.

3. Банки.

ВАЖЛИВІСТЬ ТЕМИ: Фінансова система, бюджет держави - це ті економічні

явища на який спирається, базується будь-яка економічна система.

ЗАДАЧА УРОКУ: Розкрити сутність фінансово - кредитної системи і її значення в ринковій економіці.

1. ФІНАНСИ, ЇХНЯ СУТНІСТЬ, СТРУКТУРА.

Фінанси - це система відносин із приводу розподілу і використання фондів грошових

засобів (фінансових ресурсів) тобто грошові відносини, рухи яких відбувається через особливі фонди - це фінансове відношення. Разом з тим, це відносини 1. Між державою і юридичними, фізичними особами;2. Між фізичними і юридичними особами;

3. Між юридичними особами ; 4. Між державами.

Фінансова система

Бюджеты

Различных

Уровней.

Фонды

Страхования.

Денежные

Фонды

Государства,

Предприятий

Фирм и т. д.

Прочие

Специальные

Денежные

Фонды.

Валютные

Резервы

Государства.

У загальному виді виділяються фінанси господарських суб'єктів, фінанси населення і держави. Фінанси господарських суб'єктів - це фінансові відносини між юридичними особами, юридичними особами і державою, юридичними особами і фізичними особами.

Основним споживачем стану цих фінансових відносин є рахунок прибутків і збитків окремих господарських суб'єктів. Дохідну частину фінансів населення утворять первинні доходи родин, видаткову частину - усі витрати і заощадження.

Державні фінанси формують центральну частину усієї фінансової системи, а ведучим ланкою фінансів держави є державний бюджет (план доходів і витрат держави) саме його допомогою держава здійснює, в основному, територіальне і міжгалузевий розподіл і перерозподіл валового національного продукту.

ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ ДЕРЖАВИ.

Найбільш розповсюдженим сьогодні є принцип Фіскального федералізму - це чітке розмежування функцій між окремими ланками фінансової системи. Держава (в інтересах нації в цілому - оборона, космос, зовнішні відношення і т.п.) Місцеві органи влади - фінансування шкіл, охорона правопорядка і т.д. Місцеві бюджети не входять своїми доходами і витратами в державний бюджет. США - дохідна частина формується: - прямі податки, 45% -податки і внески по соціальному страхуванню- 35% -податок на прибуток акціонерних компаній- 10% -непрямі податки - 7%. Доход бюджетів штатів формується за рахунок непрямих податків, джерело доходів місцевих бюджетів - місцеві податки. Заходу держави по мобілізації фінансових ресурсів, їхньому розподілу і використанню на основі фінансового законодавства країни називається фінансовою політикою.

Фінансова політика складається з двох взаємозалежних напрямків діяльності держави - оподатковування і регулювання структури державних витрат з метою впливу на економіку ( Докладно. "Фіскальна політика" див.Тема 22.- Бюджетна політика: регулювання бюджету.)

БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА.

Перша концепція.

Базується на тім, бюджет повинний бути щорічно збалансований(вважала, що це ціль фінансової політики) Дана концепція в умовах падіння виробництва, вимагає підвищення податків, стимулює інфляцію.

Друга концепція.

Базується на тім, що бюджет повинний бути збалансований у ході економічного циклу, а не за кожний рік.

Бюджетний дефіцит. Дефіцит бюджету - це та сума, на яку в даному році витрати бюджету перевершують його доходи. Причини бюджетного дефіциту : 1.Спад суспільного виробництва; 2.Ріст граничних витрат суспільного виробництва;

3.Масовий випуск "порожніх" грошей; 4. Невиправдано "роздуті" соціальні програми; 5.Зрослі витрати на фінансування ВПК; 6. Великомасштабний "тіньовий" капітал; 7.Величезні непродуктивні витрати (приписки, розкрадання, утрати).

Способи покриття бюджетного дефіциту.

В економічних системах з фіксованою кількістю грошей у звертанні уряд розташовує двома традиційними способами покриття дефіциту; - державні позики; - жорсткість налогообложеня. Третій спосіб - "сеньораж" (друкування грошей), але не в буквальному значенні, а по засобах створення резервів ¤коммерческих банків (через оборот цінних паперів) Слід зазначити, що безденежность бюджету ще не заперечує "здоров'я" економіки. Тут уряд здійснює антициклічне впливу на економіку й одночасно прагнути збалансувати бюджет. ( 1. Зниження податків, збільшення витрат, свідоме здійснення дефіциту бюджету; 2. У ході наступного інфляційного підйому уряд підвищує податки і знижує витрати. Проблема в тім, що спади і підйоми в економічному циклі не однакові. Підйом може бути коротше за часом і не покривати дефіциту бюджету )

ТРЕТЯ КОНЦЕПЦІЯ.

Зв'язана з ідеєю так званих функціональних фінансів. Ціль державних фінансів - забезпечення збалансованості економіки, а не бюджету. Тут збалансованість бюджету є другорядною проблемою.

Чому ? Податки вище...

Емісія грошей - безмежні можливості фінансувати дефіцит бюджету;

Державний борг не обтяжний для нормальної економіки.

Друга і третя концепції лежать в основі фінансової політики орієнтованої на бюджетний дефіцит і країни, що спирається на потенціал господарства, така політика пропонує:

Наличие четкой программы мероприятий в рамках

Денежного потенциала

Страны.

Контроль за развитием

Бюджетного дефицита

И поиск источников его

Покрытия.

Выделение бюджетных

Средств на мероприятия

Дающие значительный

Экономический

Эффект.

ДЕРЖАВНИЙ БОРГ.

- Це сума накопичених за визначений період часу бюджетних дефіцитів за винятком, що малися за цей час позитивних сальдо бюджету.

Розрізняють зовнішній державний борг.

Зовнішній державний борг - це борг іноземним державам, організаціям, обличчям.

Внутрішній борг - це борг держави своєму населенню (державні кредити, позики, різні боргові зобов'язання)

Ріст державного боргу в цілому дуже негативно позначається на загальноекономічній ситуації в країні. (Ріст податків; посилення соціальної напруженості; ріст процентой ставки; і т.д.)

ВИСНОВОК: Фінанси бюджет держави є основними показниками економічної діяльності уряду його результативності спрямованої на рішення загальнонаціональні проблем .