Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Дивіденд

Курс акцій= ------------- *100

Банківський %

Реальний курс акцій складається в залежності від попиту та пропозиції, що залежать від того, як потенційні інвестори оцінять розцінки ризику при вкладенні засобів в акції тій чи іншій фірмі. Впливають на ризик інвестування в акції прогнози економічної коньюктуры.

ВИСНОВОК: Акціонерний капітал сприяє перерозподілу прав власності в масштабах усього суспільства. Реальна влада над капіталом зосереджується в руках професіоналів керівників, метою діяльності яких, неминуче стає підтримки оптимального функціонування системи як цілого.

ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ.

1. У чому складається особливості товариств як форми підприємництва і які їхні основні типи?

2. У чому розходження між відкритими і закритими акціонерними товариствами ?

3. Назвіть основні види акцій і чим вони відрізняються друг від друга ?

4. Що таке контрольний пакет акцій і чим визначається його розмір ?

ВИСНОВОК ПО УРОЦІ: Держава встановлює правила економічного поводження компаній, що захищають інтереси суспільства як цілого, у даному випадку це виявляється в тім, що на визначеній стадії свого розвитку капітал поступово втрачає атрибути приватного присвоєння, стаючи суспільним капіталом.

¤ ТЕМА 11. ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО В СИСТЕМІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ.

ПЛАН.

1. Державне підприємство в системі ринку.

2. Рух засобів підприємства. Доход. Витрати.

ВАЖЛИВІСТЬ ТЕМИ: Підприємство - основа будь-якої економічної системи, показники ефективності його роботи - ціна продукції, що визначається через ціну виробництва. ЗАДАЧА УРОКУ: Визначити сутність і механізм кругообігу фондів підприємства, фактори, що впливають на процеси ціноутворення.

1.ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО В СИСТЕМІ

РИНКУ.

У кожній країні існує державний сектор господарювання. Його утворять підприємства, що знаходяться або цілком у власності держави, або під його контролем через володіння контрольним пакетом акцій. (США 3-4%, Західна Європа до 15 - 17% ВТП) Як правило, у державному секторі зосереджується підприємства, що по яким або

причинам нераціонально використовувати в рамках частно - підприємницької діяльності. В умовах погіршення економічної коньюктуры державний сектор має тенденцію до розширення: держава бере на себе проблеми висновку економіки з кризи. При сприятливої ринковий коньюктуре ситуація має зворотний порядок, тобто державний сектор має тенденцію до скорочення.

ВИСНОВОК: Різноманіття форм підприємницької діяльності в національному господарстві сприяє підвищенню його ефективності. Світовий досвід показує, що вирішальну роль в економіці грає не характер власності, а умови її реального функціонування, відносини між власністю і керуванням.

2.Руху засобів підприємства. Доход. Витрати.

Матеріальну основу функціонування підприємства складають його фонди.

Фонди підприємства - це вся сукупність матеріально - речовинних цінностей і коштів, використовуваних підприємством у виробництві матеріальних благ і їхнього звертання. Фонди підприємства по своєму призначенню поділяються на виробничі і невиробничі. Рух фондів, у процесі якого вони послідовно проходять три стадії (звертання - виробництво - звертання) і приймають три функціональні форми – грошову продуктивну – товарну, повертаючи до вихідної стадії і первісного стану. (кругообіг фондів. ) Виробничі фонди підрозділяються на продуктивні фонди і фонди звертання.