Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Процес керування маркетингом складається з чотирьох основних моментів

1.Аналіз ринкових можливостей. Любою підприємець повинний уміти виявляти ринкові можливості, що відкриваються. Жодна фірма не може вічно покладатися на свої нинішні товарні ринки.

2.Виявлення нових товарних рынков. а) більш глибоке впровадження на ринок; б) розширення границь ринку; в) розробка товару (нове упакування, розфасовка і т.д.); г) диверсифікованість

3.Оцінка маркетингових можливостей. Одна справа - виявити можливості й інше, визначити які з них підходять для фірми. Маркетингова можливість фірми - привабливий напрямок маркетингових зусиль, на якому конкретна фірма може домогтися конкретної переваги. Оцінка маркетингової можливості фірми повинна відповідати цілям фірми і ресурсам фірми.

4. Добір цільових ринків. Процес цей складається з чотирьох основних етапів: а) вимір і прогнозування попиту; б) сегментування ринку, тобто розбивка споживача на групи на основі розходження в нестатках, характеристиках і т.д.(сегмент ринку - група споживачів, що однаково реагують на той самий набір спонукальних стимулів маркетингу) ; в)добір цільових елементів ринку (за віком, професії, товар тривалого користування і т.д.)

Будь-яка фірма починає свою діяльність з охоплення одного чи декількох сегментов. г)позиционирования товарів на ринку - забезпечення товару, не зухвалих сумнівів, чітко відмінного від ін., бажаного місця на ринку й у свідомості цільових споживачів.

Система організації служби маркетингу.

Вице – президент по маркетингу.

Управляющий

Службой

Маркетинга.

Управляющий

Службой

Рекламы и

Стимулирова

Ния сбыта.

Управляющий

Службой

сбыта

Управляющий

Службой

Маркетинг.

исследований

Управляющий по новым

товарам

Схема маркетинговых исследований

Выявление

Проблем,

Целей

исследования

Отбор

Источников

информации

Сбор

информации

Анализ

Собранной

информации

ВИСНОВОК: Процес керування маркетингом покликаний забезпечити головну функцію підприємства - баланс пропозиції та попиту.

ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ:

1.Чим відрізняється маркетинг від комерційних зусиль по збуті ?

2.Чим відрізняються друг від друга два підходи до правління маркетингу: концепція удосконалювання товару і концепція удосконалювання виробництва ? Привести приклади.

3. Опишіть чотири основні етапи процесу керування маркетингом на прикладі по своєму виборі.

4.Провести маркетингове дослідження, чому поряд з комерційною торгівлею ростуть незначно ?

ВИСНОВОК ПО УРОЦІ: В основу маркетингу покладені ідеї, в основі яких - задоволення нестатків і потреб потенційних споживачів.

Тема 13. Маркетингові форми дослідження ринку. План.

1. Споживчі ринки і купівельне поводження споживачів.

2. Сегментування ринку, вибір цільових сегментів і позиционирование товару.

ВАЖЛИВІСТЬ ТЕМИ: Підприємець повинний знати для "кого?" він робить продукцію.

ЗАДАЧА УРОКУ: Визначити головні форми, методи, задачі, дослідження ринку, психологію поводження покупця з метою з'ясування його потреб.

Усі споживачі різко відрізняються друг від друга віком, рівнем доходів і утворенням, схильностям до переїздів, смакам і т.д. Однак недоцільно відокремлювати різні групи споживачів, інакше це обмежить ринкову діяльність підприємця.