Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

2. Валовий суспільний продукт.

Валовий суспільний продукт - сума всіх потребительных стоимостей, створених у суспільстві за визначений період. Він утілює витрати праці у всіх ланках суспільного виробництва і може бути організований як сума продукції окремих виробників, первинних ланок народного господарства ( підприємств, об'єднань) за цей проміжок часу.

Матеріальне виробництво - галузі і підприємство з виробництва матеріальних благ.

Нематеріальне виробництво - особливі нематеріальні блага (духовні цінності), а також позначаються нематеріальні послуги. Якщо цілком виключити з валового суспільного продукту витрати суспільної праці минулих років, то одержимо чистий продукт суспільства (національний доход) він виміряється в грошовій формі і використовується для розрахунку показників економічної динаміки, планування темпів росту, поліпшення

добробуту населення країни.

Важливе значення в економічній теорії має розподіл чистого продукту на необхідний і прибавочний.

Необхідний продукт - частина чистого продукту яка потрібно для нормального відтворення робочої сили.

Прибавочний продукт - частина чистого продукту, створена понад необхідний продукт. Суспільний продукт у визначеній формі утворить результат виробництва, його ефект. Порівняння результатів виробництва з витратами суспільної праці на їхнє одержання і характеризують ефективність виробництва: вона показує співвідношення маси створених потребительных стоимостей із сукупними витратами живої і суспільної праці,

витраченого в процесі їхнього виробництва.

Виробництво, розподіл, обмін і споживання суспільного продукту.

Розподіл і обмін, і зв'язок між виробництвом і споживанням, утворять своєрідний механізм їхньої взаємодії. Усі ці стадії не існують самі по собі, а утворять частини єдиного, цілісного процесу, з'єднані між собою прямими і зворотними зв'язками.

Стадії руху суспільного продукту. Производство

ПОТРЕБЛЕНИЕ

Личное, производственное

РАСПРЕДЕЛЕНИЕ

Рабочей силы, средств производства и продуктов

СУСПІЛЬНЕ

ВИРОБНИЦТВО

ОБМЕН

Деятельностью, продуктами

ВИСНОВОК: Валовий суспільний продукт і його рух є показником економічних відносин між людьми на основі виробництва і споживання. Виробництво має сенс лише тоді, коли служить споживанню.

ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ.

1. Поясните сутність понять "продуктивні сили" і "виробничі відносини".

2. Поясните (доведіть) взаємозв'язок продуктивних сил і виробничих відносин.

3. Чистий продукт: природа утворення і показники ефективності ?

4. Поясните стадії руху суспільного продукту.

ВИСНОВОК ПО УРОЦІ: Суспільне виробництво підкоряється визначеним закономірностям; ціль суспільного - виробництва максимальне задоволення потреб суспільства і людини.

ТЕМА N3. ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ ВЛАСНОСТІ.

ПЛАН.

1.СУТНІСТЬ ВЛАСНОСТІ. ТИПИ І ФОРМИ ВЛАСНОСТІ.

2.ВІДНОСИНИ ВЛАСНОСТІ В КАПІТАЛІСТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ.

3.ВІДНОСИНИ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ.

ВАЖЛИВІСТЬ ТЕМИ: Характеристика системи економічних відносин власності дозволяє відповісти на запитання, у чиї інтересах здійснюється економічна діяльність.

ЗАДАЧА УРОКУ: Визначити сутність категорії "власність" і її місце в системі економічних відносин людей.

1. СУТНІСТЬ ВЛАСНОСТІ. ТИПИ І ФОРМИ ВЛАСНОСТІ.

Проблема власності виникає лише там, де є економічна діяльність, що породжує целую гаму відносин між її учасниками, а також між ними і суспільством в особі держави. Характеристика відносин власності відповідає на запитання, у чиїх інтересах ведеться економічна діяльність. В інтересах приватного чи присвоєння суспільного. Економічні відносини власності не тільки характеризують соціальну сторону економічного життя, але і визначають форми її організації. Так ринкове господарство виникає лише за умови, що учасники економічного життя суспільства визнають друг у другу відособлених рівноправних власників (що неможливо ні в системі рабовласницьких відносин, ні в системі феодальних).От чому становлення ринкового господарства, його розвитку відбувалися одночасно зі знищенням станових привілеїв, становленням рівності громадян. Наявність тієї чи іншої економічної форми присвоєння обумовлюється рівнем розвитку матеріальної бази виробника. У сучасних умовах при наявності в ряді країн високорозвиненої індустрії і безконтрольне використання природи ставить під погрозу саме існування людини, тому виникають

механізми, що забезпечують сполучення приватних інтересів особистості з інтересами суспільства як цілого.

Таким чином, основними факторами, що визначають зміст категорії "Власність" є:

1 - рівень розвитку продуктивних сил;

2 - характер і спосіб з'єднання факторів виробництва;

3 - цільова функція виробництва;

4 - зміст і форма присвоєння доходу.