Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

2.Акціонерні товариства. Акції.

Акціонерне товариство утвориться шляхом об'єднання на пайовий (частковий) основі коштів його учасників (акціонерів) і відноситься до компаній з обмеженою відповідальністю. Відмінність АТ від товариств полягає в тім, що їхній капітал утвориться, як правило, у грошовій формі і розбивається на рівні по номінальній величині неподільні паї, що представлено у виді цінних паперів - акцій.

1.Закриті акціонерні товариства: За винятком представлення свого капіталу у вигляді акцій, практично не відрізняються від товариств з обмеженою відповідальністю (LTD)

2.Відкриті акціонерні товариства: Відрізняються вільним продажем акцій їхніми власниками. Як правило, це великі компанії, число акціонерів, у яких обчислюються тисячами.

Керування ат і власність на акціонерний капітал.

1.Вищий орган керування ат - збори голосуючих акціонерів;

2.Збори обирають керівні і контролюючі органи.

3.Реально, рішення приймаються групою акціонерів, що володіють таким числом акцій, що дозволяє їм одержувати стійку більшість голосів на зборах акціонерів ( контрольний пакет акцій, при цьому не обов'язково 50% акцій). У великих АТ акції "розпилені" по безлічі акціонерів. Власники дрібних пакетів акцій не беруть участь у зборах, вони укладають трастовые угоди з банком, чи фондами трастовыми компаніями, що одержали назва інституціональних інвесторів. Інституціональні інвестори не будучи власниками довірених їм дрібних індивідуальних пакетів акцій фактично є такими, у той час самі є акціонерними товариствами і також керуються на довірчій основі. Переплетенню прав власності сприяють інвестиційні холдингові компанії і фонди.

Холдингові компанії.

Є власниками контрольних пакетів акцій декількох АТ, по відношенню, до яких Холдинг виступає як материнська компанія, а компанії, акціями яких володіє Холдинг, є дочірніми. У свою чергу Холдинг може виступати дочірньою компанією стосовно компанії, що володіє контрольним пакетом акцій Холдингу - це одержало назву системи участі.

Інвестиційні фонди.

Акумулюють кошти дрібних інвесторів, вкладаючи їх в акції різних компаній. Тим самим знижується ризик втрати інвестором свого внеску у випадку банкрутства якої або фірми. Одночасно інвестиційні фонди беруть участь у керуванні компаніями в інтересах у своїх вкладників і своїх власних.

АКЦІЇ.

Акція - цінний папір, що свідчить про діл її власника в акціонерному капіталі і дающая праві на одержання частини доходу від капіталу, пропорційно цієї частки частка акціонерного капіталу, що представляється акцією розраховується як відношення її номінальної вартості до величини статутного капіталу АТ. Акція має номінальну і балансову вартість. Доход на акцію називається дивідендом. Акції можуть бути іменні і

пред'явницькі. По способах одержання дивідендів акції підрозділяються на привілейовані не володіють правом голосу і звичайні. У практиці зустрічаються безлічі видів акцій, що розрізняються по своїх привілеях, правам, що передбачено статутом кожного конкретного АТ.

Курс акцій.

У загальному виді базовий курс визначається як співвідношення очікуваних дивідендів і сформований ставки банківського відсотка по строковому вкладі: