Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Тема 12 організаційна структура підприємства орієнтованого на маркетинг. План.

1.Соціальні основи маркетингу.

2.Процес керування маркетингом.

ВАЖЛИВІСТЬ ТЕМИ: Виробництво товару тільки тоді має сенс, коли це товар необхідний споживачу.

ЗАДАЧА УРОКУ: Визначити сутність, задачі і необхідність маркетингу в умовах сучасного ринку.

1. Соціальні основи маркетингу.

Що таке маркетингу? Більшість помилкова ототожнюють зі збутом і стимулюванням. Збут одна з багатьох функцій маркетингу і не сама головна.

Ціль маркетингу - зробити зусилля по збуті непотрібними, тобто добре пізнати клієнта, що чи товар послуга будуть точно підходити останньому і продавати себе самі. Маркетинг - вид людської діяльності, спрямованої на задоволення нестатків і потреб по засобах обміну.

МАРКЕТИНГ.

Підвівши визначену теоретичну базу викладач тепер може безпосередньо перейти до аналізу маркетингу. Сутність маркетингу виявляється в людській діяльності, що має відношення до ринку. Маркетинг- це робота з ринком заради здійснення обмінів ціль яким – задоволення людських нестатків і потреб.

Основи діяльності маркетингу складають: 1.Розробка товару; 2.Дослідження, налагодження комунікацій;3.Організація розподілу; 4.Установлення цін; 5.Розгортання служби сервісу.

Керування маркетингом.

Керування маркетингом - це аналіз, планування, перетворення в життя і контроль за проведенням заходів, расчитанных на встановлення, зміцнення і підтримку вигідних обмінів з цільовими покупцями заради досягнення визначених задач організації, таких, як одержання прибутку, ріст обсягу збуту, збільшення частки ринку і т.д. Задача керування маркетингом полягає у впливі на рівень, час і характер попиту таким чином, щоб це допомагало організації в досягненні мет, що коштують перед нею, т.е. керування маркетингом - це керування попитом. Тут викладачу доцільно охарактеризувати стан попиту, він виражається у восьми основних типах:

1.Негативний попит - вид товару (послуг), що викликають негативні емоції;

2. Відсутність попиту;

3. Схований попит - неможливість задовольнити попит на товари, що маються на ринку;

4. Падаючий попит;

5. Нерегулярний попит - залежить від часу року, доби, географії і т.д.;

6. Повноцінний попит;

7. Надмірний попит;

8. Нераціональний попит - виражається в попиті на сигарети, алкоголь, наркотики і т.д.

Концепції керування маркетингом.

Існує п'ять основних підходів, на основі яких комерційні організації, ведуть свою

маркетингову діяльність: 1.Концепція удосконалювання виробництва: Мова йде або про збільшення виробництва, або зниженні собівартості і т.д. 2. Концепції удосконалювання товару: організація повинна зосередити увагу на постійному удосконалюванні товару. Однак варто враховувати такий момент, що є чи зміст удосконалити логарифмічну лінійку, якщо існує мікрокалькулятор. 3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль: затверджують, що споживачі не будуть купувати товари фірми в достатніх кількостях, якщо вона не почне зусиль у сфері збуту і стимулювання. Найбільше активно ця концепція використовується при реалізації товарів і послуг пасивного попиту. Тут рекомендується розглянути маркетингову діяльність корпорації " Макдонольдс"

4. Концепція соціально-етичного маркетингу: затверджує, що задачі фірми є встановлення нестатків, потреб і інтересів цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і продуктивними (чим у конкурентів) способами з одночасним чи збереженням зміцненням благополуччя споживача і суспільства в цілому.

5.Концепція маркетингу : 1.досягнення максимальне можливого високого споживання ( через моду, престиж і т.д.) 2. Досягнення максимальної споживчої задоволеності. 3. Надання максимальне широкого вибору. 4. Максимальне підвищення якості життя.

ВИСНОВОК: Система маркетингу має соціальну орієнтацію тому що підкоряє економічні потреби економічного суспільства