Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Виробничі фонди.

Фонди звертання.

Це готова продукція і грошові ресурси на балансі підприємства. Сукупність оборотних фондів і фондів звертання утворить поняття - оборотні кошти. Фонди мають не тільки натурально-речовинний склад, але і вартісну оцінку. У процесі кругообігу основні фонди піддаються зносу, амортизації і відшкодуванню. Розрізняють два види зносу - фізичний і моральний. Амортизація - перенос вартості засобів праці на вартість виробленої продукції. Відношення середньої суми зносу за рік до первісної вартості основних фондів називається нормою амортизації. Найважливішим показником використання основних фондів є фондовіддача, коефіцієнт змінності устаткування.

Показником ефективності використання оборотних коштів є матеріалоємність, енергоємність виробленої продукції, швидкість оборотності оборотних коштів.

Витрати виробництва.

Витрати праці, втілення у виробленій продукції, утворять витрати виробництва. Розрізняють суспільні витрати виробництва і витрати підприємств. Витрати суспільства, виражені в грошовій формі, утворять ціну товару. Витрати підприємства, виражені в грошовій формі, складають собівартість товару.

Доход підприємства.

Доход підприємства виступають у двох основних формах: валовий доход і чистий доход. Валовий доход - це сумарна вартість необхідний і прибавочний продукт, виражена в грошах. Валовий доход характеризує результати усієї виробничо-господарської діяльності підприємства. Чистий доход - грошова форма вартості прибавочного продукту.

Чистый доход

В распоряжении

Общества (в виде

Налога с оборота

Или НДС.

В распоряжении

Предприятия

(в виде прибыли)

ПРИБУТОК.

Прибуток - це грошова форма частини вартості прибавочного продукту.

Прибуток - це різниця між виторгом від реалізації продукції в діючих цінах, без податку з обороту і податку з продажів, і витратами на його виробництво і реалізацію, що включаються в собівартість продукцію. Одержання підприємцем прибутку означає, що воно є рентабельним.

Рівнем рентабельності є:

прибуток балансова

R= -і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і-і- %

середньорічна вартість середньорічна вартість

основних виробничих нормованих оборотних коштів

фондів.

ВИСНОВОК: Швидкість обороту фондів підприємства витрати виробництва, рентабельність, вартість продукції - головні фактори визначальні прибуток підприємства.

ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ:

1. Поясните, чому в період економічної кризи державний сектор в економіці розширюється?

2. Якими факторами порозумівається існування державного сектора в умовах ринкової економіки?

3. Поясните механізм кругообігу фондів підприємства ?

4. Поясните зв'язок і відмінності понять " собівартість " і рентабельність.

ВИСНОВОК ПО УРОЦІ: державне підприємство в системі ринкових відносин, також і державна власність у цілому виконує регулюючу функцію. Найважливішими показниками ефективності роботи підприємства є рентабельність і прибутковість.