Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-53.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
654.34 Кб
Скачать

25 Внесок візантії у світову арх спадчину

В історії світової культури візантійській цивілізації належить видатне місце. Для неї були характерні особлива урочистість, пишність, внутрішня шляхетність, витонченість форм і глибина думки. Впродовж тисячолітнього існування Візантія, що увібрала античну спадщину греко-римського світу й елліністичного Сходу, створила своєрідну, воістину блискучу культуру. Аж до XIII ст. за рівнем розвитку освіченості, напруження духовного життя та барвистості художніх форм вона була попереду середньовічної Європи. її література сприяла виробленню нового естетичного ідеалу Середньовіччя: на противагу античній героїзованій особистості висувався образ маленької, слабкої, гріховної людини, яка щиро прагнула спасіння. У візантійському образотворчому та ювелірному мистецтві, що за технікою виконання довго перебували на недосяжному для інших країн рівні, особливо чітко були сформульовані принципи середньовічної художньої творчості

Головним внеском Візантії в розвиток світової архітектури є створення купольних композицій храмів, що привели до появи нових типів будинків. Серед них необхідно назвати купольну базиліку, центрическую церква з куполом на восьми опорах, а також крестовокупольную систему. Перші два типи з'явилися ще в раннєвізантийський період, а останній — пізніше, у середнєвізантийський.

 Особливо широко використовувалися правила зведення арочно-склепінних конструкцій. Однак, на відміну від римських будівельників, у візантійських не одержала популярності бетонна техніка. Замість бетону як будівельний матеріал використовували цегла і тесаний камінь.

Найістотнішим конструктивним досягненням візантійської архітектури є розробка системи опирания бані на окремо які стоять чотири опори з допомогою вітрильного зводу. Спочатку купол спирався безпосередньо на вітрила і подпружные арки; пізніше між куполом і опорною конструкцією почали налагоджувати циліндричний обсяг — барабан, в стінах якого залишали отвори висвітленню подкупольного пространства.

Взаємна зрівноважування склепінь — одне із вершинних надбань візантійської архітектури. Використання просторових форм, які мають з геометричного будівлі жорсткістю й сталістю, дозволило звести до мінімуму масивність опорних конструкцій, раціонально розподілити у яких будівельні матеріали, отримати значну економію у трудових і матеріальних затратах.

26 Особливості Китайської архітектури та архітектурно-художнє вирішення інтер’єрів

Китайській архітектурі притаманні великі, різко виступаючі вперед над стінами дахи. котрих краї загнуті вгору. Широкі виноси захищали стіни будинків від дощу, а підняті кути, так звані "летючі карнизи", не позбавляли їхній інтер'єр сонячного світла. Схили даху – ввігнуті. Ця форма обумовлена освоєнням китайцями поливної черепиці – важкого матеріалу – і використовуванням бамбукових крокв, які вгиналися під вагою покриття. Згодом ця форма стала традиційною. До того ж вона зорово значно полегшувала важку масу даху, котрий немовби ширяв над легким дерев'яним будинком.

. Розписи храмів того часу вражають натхненний Майстер при зображенні буддійських сюжетів. В розписах з'являються пейзажні мотиви. Природа стає не тільки фоном, а й об'єктом поклоніння. В результаті проникнення з Індії буддизму, в Китаї з'являються і нові типи культових споруд. Це перш за все пагоди, що представляють собою вежі з цегли або каменю, що мають кілька ярусів з виступаючими дахами, а крім того, печерні храми, подібні індійським. виникають нові великі міста, і важливим завданням знову стає будівництво палаців, які представляли собою цілі комплекси будівель з павільйонами, воротами і басейнами посеред архітектурно опрацьованих парків. Для китайців характерна особлива любов до природи, що виявляється в чуйному до неї відношенні і сприйнятті її як важливої ​​складової частини життєвого середовища. Це виражається в спорудженні храмів, що об'єднуються в симетричні комплекси, оточені упорядкованими садами, в яких стоять окремі пагоди. Крім міст, храмів і палаців будувалися гідротехнічні споруди, канали і греблі

Архітектурно художнє вирішення інтер’єрів

Китайська архітектура зливається з природою. Через достаток дощів у Китаї здавна застосовувалася висока покрівля з крутими схилами. Будинок у кілька ярусів з дахами одна над іншою свідчив про знатність власника. Застосовуючи вигнуті крокви, китайці створювали оригінальні форми криволінійних схилів з піднятими кутами, щоб навіс не перешкоджав доступу світла. Під крокви підводилися короткі бруски дерева, що створювали східчасті виступи-консолі. До них кріпилися дошки з різьбленим орнаментом і силуетами драконів. Дерево покривали яскраво-червоним або чорним лаком з позолоттю й інкрустацією перламутром. Китайські пагоди не тектонічні, а органічні в єдності з навколишнім пейзажем;

Тут приділялась велика увага кольору: червоний повинен нагадувати про сонце, силі й удачі, що живе в будинку. Жовтий - це національний колір, який був присвячений імператору. Блакитний - колір знатності, а зелений - спокою. Буденне (помешкання) переростало у красу, гармонізувало з людиною, "підтягувало" її до високого (божественного): згідно мистецтву феншуй, тільки в красивому помешканні людина зможе жити вільним, щасливим життям. Світле помешкання має активізуючий вплив у процесі досконалення особистості, саме через квіти сакури (чи щось інше) індивід особистісно зіштовхується з об'єктами, що відповідають чи не відповідають його прагненню досягти мети. Так через складний механізм психічних процесів визрівають і усвідомлюються збудники естетичної діяльності особистості, які проявляються (крім усього іншого) і у тому, що роблять вони індивіда більш чуттєвим до емоційно впливим об'єктам, процесам і явищам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]