Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-53.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
654.34 Кб
Скачать

52 Стиль мудехар

Мудехар" - стиль іспанського зодчества 11-16 ст., в якому композиційні прийоми готики (а пізніше ренесансу) поєднувалися з рисами мавританського мистецтва (Див. Мавританське мистецтво). Для будівель стилю М. характерні: візерунчаста цегляна кладка, підковоподібних арки, склепінні перекриття, що утворюють в плані зірку, стелі Артесонадо, багатий декор з кольорових кахлів та різьблення по алебастру і стуку.

У стилі мудехар були збережені основні конструктивні елементи мавританської архітектури: підковоподібна, іноді зі стрілчастим завершенням арка, склепінні перекриття, що утворюють в плані восьмиконечную зірку, набірні дерев'яні стелі, гіпсовий орнамент і кольорові кахлі на стінах. Основою живою і вільною просторової композиції будівель служив внутрішній двір, навколо якого гуртувалися всі інші приміщення. У стилі мудехар, спорудження якого відрізнялися простий, раціональної, прекрасно відповідає кліматичним умовам плануванням і життєрадісним привітним виглядом, охоче будували житлові будівлі.

Залучали також недорогі матеріали: цегла, дерево, гіпс і дешеві робочі руки народних майстрів. Стиль мудехар, поширившись по Піренейському півострову, отримав особливо інтенсивний розвиток у деяких областях, як, наприклад, Кастилія, Арагон, Андалусія, і таких містах, як Толедо, Сарагоса, Кордова, Севілья і багатьох інших.

Мистецтво мудехаров - явище складне, багато в чому суперечливе, не завжди однорідне і безумовне але художньому якості. Навіть найкращі його твори не зуміли звільнитися від укладеного в самому стилі відтінку вторинності. Розрізняються зазвичай два напрями. Те, що отримало назву народного мудехар, розвивалося спонтанно в областях, відвойованих іспанцями, де традиції мавританського мистецтва досить природно виявилися застосованими до культу і звичаям християн. Будівлі народного мудехар охопили галузі церковної і міської житлової архітектури, вони зводилися, як правило, з цегли і відрізнялися стійкими формами споруд та мотивами декору. При нарядності вигляду споруди були скромними і невеликими.

Придворний мудехар став складатися дещо пізніше, у міру зміцнення влади іспанців на відвойованих землях, і розвивався до XVI століття включно. У цьому стилі відбивалося прагнення духовної і світської знаті Іспанії до розкоші і комфорту. Втіленням цієї тенденції могла бути в іспанській дійсності ще жива східна традиція. Елемент вторинності стилю мудехар проявив себе в придворних формах найвиразніше. Що ж стосується народного мудехар, то до нього можна віднести багато севільський споруди. У XIV столітті загальний процес злиття готичних і мавританських традицій набув більш цілісний і природний, ніж у попередньому столітті, характер. Йшло інтенсивне будівництво церков, підставою яких служили розсіяні по місту мечеті. Їх мінарети використовувалися під дзвіниці, нові будівлі споруджувалися спільно працювали майстрами, як християнами, так і мусульманами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]