Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-53.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
654.34 Кб
Скачать
  1. Мосарабський стиль

Мосарабів, тобто християни, до яких ісламський лад ставився терпимо, зводили свої церкви на території, контрольованій ісламом. Їх архітектурний стиль (IX-XI ст.) - Суміш вестготских та ісламських елементів:

- 3-5-нефний базиліка з 3 апсидами

- Підковоподібні арки

- Тонкі колони під важкими стінами

- Дерев'яна стеля

- Бондарним або куполоподібний хрестовий звід

- Ісламські, візантійські і вестготських капітелі і орнаментика

- Слабке містичне освітлення

Мосарабской архітектура існувала ще на зорі Аль-Андалузії. Ймовірно, подібні споруди знаходилися в Толедо, проте жодна з них не дійшла до нашого часу. Але на християнському півночі Іспанії зберігся цілий ряд будівель, в яких стародавній Астурійський стиль поєднується з мосарабському «нововведеннями». Засновані на простому плані церкви прикрашають аркади, апсиди з підковоподібними арками і центральний купол. Старий тип квадратної апсиди часто залишається, але зберігається лише зовні, зсередини ж приміщення набуває форму підкови й багато орнаментована.

Однак через деякий час мосарабской стиль, що поширився в християнських областях Іберійського півострова, був витіснений романської архітектурою.

Перехід від старого стилю до нового чи був поступовим; швидше за все, він відбувся різко і безповоротно. Однією з причин було загострення політичної ситуації в країні в кінці X століття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]