Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-53.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
654.34 Кб
Скачать

1.Перші ранньохристиянські базиліки Риму

Базиліки. З усіх типів споруд римської архітектури християни вибрали базилікальною будівлю. Зазвичай до складу ранньохристиянської базиліки входив атрій, в центрі якого містилася купіль для хрещення. Портик, розташований на протилежній від входу боці атрія, вів у нартекс, або вестибюль, передував внутрішній простір самої церкви - наос. У нартексі під час служби перебували оголошені - люди, що готувалися прийняти хрещення. Наос був розділений поздовжніми рядами колон на непарне число нефів - частіше всього 3 або 5. Центральний неф був, як правило, вище і просторіше бічних. У просторі нефів збиралася паства. У східному кінці головного нефа на узвишші розміщувалася священицька кафедра, з якої вимовлялися проповіді. Позаду солеї перебувала напівкругла апсида, в центрі якої встановлювався вівтар - святе святих християнського храму.

2. Ранньохристиянська архітектура Равенни. Впливи Візантії.

Равенна багата пам'ятками ранньохристиянської і візантійської архітектури. Це мавзолей Галли Плацидії (близько 440 року); баптистерій православних (середина V століття); баптистерій аріан; базиліка Сант-Аполлінарія Нуово (початок VI століття); базиліка Сан-Вітале (526-547 роки); архієпископська капела (кінець V - початок VI століть); мавзолей Теодоріха (близько 520 року, поза міськими стінами); базиліка Сант-Аполлінарія ін Класі (549 рік, поза міськими стінами). Інтер'єри більшості з зазначених будівель прикрашають мозаїки у візантійському дусі.

Мавзолей Галли Плацидії – хрестово-купольна споруда. Зовнішній вигляд нагадує кріпосну будову, що підкреслюється товстими стінами і вузькими вікнами. Мавзолей в плані являє собою латинський хрест (довга вісь - 12,75 м, поперечна - 10,25 м). Середньохрестя увінчане кубічною вежею, у яку зсередини вписаний купол, невидимий ззовні будівлі. Зовнішній аскетичний вигляд мавзолею прикрашають тільки плоскі вертикальні виступи - лопатки, з'єднані з плоскими арками («глуха аркада»). Останні своїм ритмічним чергуванням пожвавлюють зовнішній вигляд трьох сторін мавзолею. Четвертий (​​північний) головний фасад прикрашений фризом з двома пантерами і виноградними лозами. Гілки «хреста» (сприймається всередині як рівнокінцевий) перекриті циліндричними склепіннями, а центральний простір увінчаний важким куполом на «вітрилах» без барабана. Всі поверхні купола, і арок покриті мозаїками.Мозаїчне оздоблення мавзолею відрізняється рідкісною пишнотою.

Мавзолей Галли Плацидії: Базиліка Сант-Аполлінарія-Нуово: Базиліка Сант-Аполлінарія-ін-Класі:

Базиліка Сант-Аполлінарія-Нуово - ранньохристиянська базиліка, побудована в кін.V– поч.VI ст. Зовнішній вигляд храму: цегляні стіни розчленовані пілястрами і здвоєними вікнами. Фасад, що мав раніше квадропортик (замкнуту з усіх сторін паперть) з XVI століття прикрашений мармуровим портиком. Прибудована до храму в IX-X століттях 38-метрова дзвіниця має типову для більшості равеннських дзвіниць циліндричну форму. В міру зростання поверхів дзвіниці її віконні прорізи мають прогресію стулок - від однієї до трьох, що надає будові легкості. Базиліка має три нефи, розділені колонадою мармурових колон (по 12 з кожного боку) з коринфськими капітелями і грецькими буквами. Розміри базиліки 42 на 21 метр. Через невеликі розміри храму простір бічних нефів зливається з центральним, чому сприяє широкий відстань між колонами. Центральний неф завершується барочною апсидою. Інтер'єр базиліки пишно прикрашений ранньовізантійськими мозаїками, розташованими в три яруси: -верхній ярус - євангельські сюжети (північна стіна містить 13 сцен євангельських чудес і притч, південна - 13 сцен Страстей Христових); -середній ярус - зображення пророків і святих; - нижній ярус - процесії дев (північна сторона) і мучеників (південна сторона). Від храму, крім мозаїк зберігся, і ряд предметів скульптурного оздоблення: різьблений престол і покров з порфіру, четиричастинна перепона перед престолом із зображеннями виноградної лози, павича і хреста. Зворотний бік однієї з частин перепони прикрашений барельєфом із Данилом в левиному рові.

Базиліка Сант-Аполлінарія-ін-Класі - пам'ятка ранньовізантійського мистецтва. Побудована з тонкої обпаленої цегли (48 х 4 см.), скріпленої розчином, білі смуги якого досягають в товщину 4-х см. Фасад декорований аркатурою: між плоскими пілястрами розташовані невеликі подвійні арки. Світло в будівлю проникає через високі напівкруглі вікна фасаду і численні вікна центрального і бічних нефів. Центральний неф завершує п'ятигранна апсида з п'ятьма вікнами, зовні до неї примикають прямокутні пастофоріі (допоміжні богослужбові приміщення). Апсида піднята над рівнем підлоги центрального нефа. Розміри базиліки становлять 55,58 на 30,3 метра. Внутрішньо простір розділений на три нефи. Центральний неф обрамляє колонада з 12 колон у кожному ряду. Вони встановлені на квадратні бази і увінчані композитними капітелями візантійської роботи з розгорнутим ажурним листям у формі метеликів. Використаний сірий мармур з білими прожилками. Усі колони схожі й по вихідному матеріалу, і за стилем обробки, що дозволяє припустити, що вони були замовлені для прикраси саме даної базиліки, а не вилучені з інших, більш ранніх будов. Нижній рівень стін базиліки був спочатку облицьований мармуром, який був знятий в XV столітті. На підлозі базиліки, в її північно-східному і південно-західному кутках, збереглися фрагменти оригінальної набірної мозаїчної підлоги. До базиліки прибудована циліндрична дзвіниця заввишки 37,5 метрів і діаметром 6,17 метрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]