Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-53.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
654.34 Кб
Скачать

33. Храмово-парковий ансамбль Храм Неба в Пекіні.

На південний схід від імператорського палацу розташоване найбільше святилище Китаю - храм Неба (Тяньтань). Храм Неба, побудований в першій половині 15-го століття - прекрасне культова споруда середньовічного Китаю, символ відносин між Землею і Небом - людським світом і світом Бога - того, що стоїть в основі китайської релігії, а також символ тієї особливої ​​ролі, яку грав імператор в своїй країні. Цим пояснюється незвичайна архітектура будинку (південна частина споруди має форму квадрата, а північна округла): згідно китайської традиції, коло символізує Небо, а квадрат - сили Землі.. Будівництво Храму тривало в період з 1406 по 1420 роки, разом з Забороненим Містом. У 16 столітті комплекс був розширений і перейменований - початкове найменування Храм Землі і Неба після будівництва Храму Землі було замінено на Храм Неба. При будівництві імператорських палаців використовували черепицю жовтого кольору. Але Храм Неба - це єдине імператорська споруда з черепицею синього кольору - кольору Небес. Храм Неба - це цілий комплекс споруд, розташований в південно-східній частині Китаю. Разом з храмом на території в 270 га знаходиться парк і ряд палацових споруд. Тільки невелика частина зайнята під будівлі і вівтарі, а вся інша площа храму - це парк, в якому є давні дерева. Особливо багато сосен і кипарисів:. Всього на території парку понад 100 тис. дерев.

Культові будівлі Храму ізольовані один від одного і з'єднуються тільки широкою дорогою. Храмовий комплекс оточений двома стінами: зовнішня стіна оточує всю територію, внутрішня побудована навколо культових будівель. Головні парадні споруди храмового комплексу - це "Храм Багатого Врожаю", "Храм Небесної Величі" і Вівтар Неба, розташовані по прямій осі з півночі на південь в межах внутрішніх стін. У межах зовнішніх стін знаходилися службові приміщення, павільйон для заколювання жертовних тварин і Палац Стриманості. У цьому Палаці імператор напередодні молитов постив, переодягався в ритуальний одяг і здійснював священне обмивання."Храм Багатого Врожаю" поміщається посеред мощеної камінням, просторої квадратної площі, на якій він височіє, як сяючий гострий пагорб. Підставою йому служить висока і дуже широка внизу кругла мармурова тераса з білими різьбленими поручнями, яка сама складається з трьох ярусів, розташованих концентричними колами один над одним. Вісім широких сходів з різьбленими пандусами спрямовуються до Храму. Триярусний дах підтримують 28 гігантських колон, покритих червоним лаком і рельєфним золотим орнаментом. Колони символізують 28 сузір'їв, що вважалися в Китаї священними. Висота храму - 38 метрів, діаметр - 30 метрів. Зал молитви за добрий урожай підтримується чотирма великими, заввишки майже 20 метрів, колонами, відомими як «стовпи дракона»; кожна з них символізує собою одну з чотирьох пір року. У колонах, як і в усьому палаці, немає нічого із заліза. Стіни і стеля складаються з безлічі дерев'яних брусів і кронштейнів, різьблених карнизів експресивних кольорів. Колони залу пов'язані між собою гнутими по колу балками, на яких покоїться надзвичайно легкий купол, що з кількох ярусів кронштейнів. І балки, і купол суцільно вкриті розписом, чому здаються ще легшими і нарядними. Центральна плита підлоги - це цілісний шматок відшліфованого каменю з вигадливим малюнком. На ньому можна розрізнити того ж самого дракона, що ширяє в зеніті купола.У «Храмі Багатого Врожаю» відбувалися моління про дарування дощу і гарний урожай. У ньому немає ні вівтаря, ні статуй, сакральні місця визначаються самим простором, а також архітектурними та орнаментальними формами.

На південь від стіни Відлуння знаходиться Вівтар Неба, побудований цілком з білого мармуру. За формою Вівтар Неба є круглою ступінчастою пірамідою діаметром 67 метрів. Вівтар має чотири входи і по дев'ять сходинок, що ведуть вниз в кожному напрямку. В центрі верхньої тераси лежить круглий камінь, оточений концентричними кільцями дев'яти каменів. Число «9» вважалося в Стародавньому Китаї священним, і Вівтар геометрично побудований так, що кількість основних його елементів кратне 9: кількість кам'яних плит, якими вистелений майданчик, кількість сходинок і елементів балюстради - все кратне 9. Вівтар Неба завершує весь храмовий комплекс. Сліпуче білі мармурові тераси його піднімаються вгору, а на майданчику Вівтаря навколишній світ для глядача зникає - над ним залишається тільки синій купол неба.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]