Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
453543.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
859.65 Кб
Скачать

24. Дайте оцінку найважливіших подій періоду Визв. Війни 17 ст.

Навесні 1648 р. в Україні почалося нове повстання, яке суттєво вплинуло на міжнародні відносини у Східній Європі, мало епохальне значення в історії українського народу, важливе — в історії Росії та Польщі

Основні періоди Національної революції та Визвольної війни:

1) січень 1648 р. — серпень 1649 р. — період перших великих перемог, революційних змін політичного і соціально-економічного характеру, найбільший розмах народної боротьби, визволення значної частини українських земель, що закріпив Зборівський договір;

2) серпень 1649 р. — січень 1654 р. — розбудова української національної козацької держави, продовження збройної боротьби;

3) січень 1654 р. — липень 1657 р. — вступ Московського царства у війну з Польщею, спільні воєнні дії України і Москви, входження України під протекторат Москви;

4) липень 1657 р. — березень 1664 р. — боротьба старшинських угруповань за владу, переплетіння громадянської війни з елементами визвольної боротьби проти Польщі і Москви, поділ України на Правобережну і Лівобережну частини з протилежними політичними орієнтаціями.

Прагнучи забезпечити тил та посилити своє військо, Хмельницький укладає угоду про союз з кримським ханом. На його бік перейшли реєстрові козаки, які вбили пропольські налаштовану старшину.

Бойові дії продовжилися у 1649 р. 5-6 серпня в битві під Зборовом (нині Тернопільська обл.) було завдано відчутних втрат польській армії, але її врятував від розгрому татарський хан, що не хотів посилення України, чому сприяла б нова перемога Хмельницького. Хан пішов на таємні переговори з королем, отримав ба гаті дарунки і змусив Хмельницького укласти з королем договір.

За Зборівським договором (8 серпня 1649 р.) число реєстрових козаків збільшувалося до небаченої раніше кількості — 40 тис. Шляхта могла повернутись до своїх маєтків. Під владу гетьмана переходили три воєводства: Київське, Чернігівське та Брацлавське. Державні посади могли обіймати лише православні; гетьман отримував у своє користування Чигирин з округою; київський митрополит одержував місце в сенаті. Цим договором були незадоволені обидві сторони: поляки хотіли привести Україну до покори, за станом на 1647 рік; багато селян дуже нарікали на те, що не ввійшли в реєстр, і на те, що шляхтичі повертаються в маєтки. Нові бої були неминучими.

18 червня 1651 р. польське військо і повстанці зійшлися біля м. Берестечка на Волині. Спочатку події розгорталися вдало для козаків, але 20 червня тари не витримали артилерійського обстрілу і почали тікати, за хопивши з собою Хмельницького, який намагався їх зупинити.

Отже, під час нац.-визвольної війни спричинили спустошення Правобережжя, де проходили воєнні дії. Також у 1650-1653 рр. по Україні прокотилися голод, епідемії холери і чуми, відбулось масове переселення, особливо на Лівобережжя, Слобожанщину; зменшилось населення прал. На 30%, що спричинило скорочення чисельності армії. Війна спричинила занепад господарського життя: с/г, ремесел, торгівлі. Сформувалась антиукраїнська коаліція в складі Речі Посполитої, Молдови, Трансільванії, внаслідок стратегічних прорахунків Б. Хмельницького.

Згідно з цими подіями, по завершенні війни, все ж значно покращилося становище селянства( вони відвоювали особисту свободу і свободу пересування і права володіти власним майном), проте вони мусили забезпечувати Військо Запорозьке всіма необхідними засобами для існування. Через роздачу земель та займання високих посад козацькою старшиною, назрівала громадянська війна. Величезна кількість містечок потрапила під владу місцевої старшини і мала сплачувати мито, тоді як козаки цього не робили. Залишилася низка складних політичних проблем, пов»язаних передусім з україно-російським союзом. І це все спричинило початок Руїни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]