Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
453543.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
859.65 Кб
Скачать

43.Дайте характеристику декабристського руху в Україні.

Декабристи – представники дворянства Росії, які боролися за повалення царату та скасування кріпацтва. В 1825 підняли повстання, що закінчилося поразкою.

Декабристський рух в Україні — це діяльність таємних організацій декабристів в Україні: Союзу благоденства, Південного товариства і Товариства об'єднаних слов'ян та події, пов'язані з повстанням Чернігівського полку.

Україна поряд із Санкт-Петербургом стала основною територією поширення декабристського руху. Ядром декабристського руху в Україні стало Правобережжя. Тут була розквартирована друга армія, офіцери якої служили в Західній Європі під час наполеонівських воєн.

У найбільш активних формах діяльність декабристів здійснювалась на території нинішніх Полтавської, Вінницької, Київської, Черкаської і Житомирської областей.

Першими декабристськими організаціями стали Союз порятунку та Союз благоденства(1816-1818), внаслідок реорганізації в 1821 виникло 2 основних осередки – Північне товариство з центром у Петербурзі та Південне з центром у Тульчині( Україна). У 1823 було засновано Товариство об’єднаних слов’ян у Новограді-Волинському. Між організаціями існували суттєві розходження, які можна простежити в їх програмних документах.

  1. Південне товариство, програмний документ «Руська правда» П.Пестеля:

    • повалення самодержавства шляхом перевороту;

    • проголошення республіки, відразу після перевороту треба встановити революційну диктатуру для здійснення перетворень;

    • виборче право для чоловіків від 20 років без обмежень;

    • верховна законодавча влада має належати Народному вічу, виконавча – Державній думі, нагляд за виконанням законів – Верховному суду;

    • скасування кріпацтва та наділення землею селян без викупу;

    • обмеження поміщицького землеволодіння;

    • ліквідація станових привілеїв, рівність громадян перед законом;

    • свобода слова, друку, віросповідання;

    • збереження єдиної неподільної Росії, в якій жоден народ не має права на відокремлення, крім Польщі. Україна мала стати однією з 10 областей Росії.

  2. Північне товариство, програм документ «Конституція» М.Муравйова

    • формою правління в Росії мала бути конституційна монархія, за якої цар наділений виконавчою владою та є головним держслужбовцем;

    • законодавча влада мала належати парламенту – Народному віче;

    • виборче право – з 21 року зі збереженням майнового цензу;

    • скасування кріпацтва, наділення селян 2 десятинами землі та садибою, збереження поміщицького землеволодіння;

    • Росія – федерація з 14 держав і 2 областей із самостійним управлінням, але без урахування етнічних кордонів. Україна мала бути поділена на Чорноморську державу з центром у Києві та Українську державу з центром у Харкові.

  3. Товариство об’єднаних слов’ян

    • Об’єднання слов’янських народів у федеративну республіку

    • Парламент республіки, що складатиметься з представників усіх національностей, прийматиме лише основні закони федерації, кожен народ матиме право на широке самоврядування.

Із основних положень декабристських організацій можемо зробити висновок, що декабристи ігнорували укр. Питання.

Внутрішньополітичною ситуацією, пов’язаною зі смертю Олександра І, вирішило скористатися Північне товариство. 14 грудня 1825 року воно підняло повстання в Петербурзі. Відсутність серйозної підготовки, чіткого розуміння мети повстання з боку солдат і населення – все це призвело до його поразки. Почалися арешти. Південне товариство не змогло вчасно підтримати повстання в Петербурзі, оскільки ще 13 грудня було заарештовано Пестеля, а посланець із Петербурга зі звісткою про повстання прибув до України запізно. Однак навіть за цієї ситуації 29 грудня 1825 року Васильківська управа на чолі з С. Муравйовим-Апостолом підняла повстання в Чернігівському полку. Протягом шести днів на Київщині відбувалося повстання Чернігівського полку. Це було перше в історії Росії та України організоване збройне повстання про самодержавства і кріпацтва, що дало поштовх рев рухові в наступні роки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]