Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
453543.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
859.65 Кб
Скачать

50. Проаналізуйте реформи адміністративно-державного управління 60-70-х років 19ст. Та їх значення для України.

Оскільки в Російській імперії чітко назрівала революція, що яскраво доводили численні селянські заворушення в Україні, Прибалтиці, Грузії і в самій Росії, це змусило царат прискорити проведення реформи. Початок якої поклав маніфест Олександра ІІ від 19 лютого 1861р. На його підставі кріпосне право скасовувалося, волю отримали понад 20 млн селян Російської імперії. Але вони діставали землі набагато менше, ніж тримали її з панської волі у кріпацькому стані. До того ж вони мали виплачувати поміщикам гроші – викуп за свій наділ землі. Аграрна реформа при всій її важливості була грабіжницькою, гальмувала розвиток капіталізму на селі. Особливо болісно це вдарило по укр. селі. Для України з її традиціями козацького землеволодіння ідеально пасував би інтенсивний шлях розвитку капіталізму. Як наслідок, у 1861-1864рр. в Україні стався новий вибух невдоволення, селянські виступи, які збіглись в часі з черговим польським повстанням, але й вони були придушені царатом.

Земельна реформа уряду Олександра ІІ відкрила шлях до інших ліберальних перетворень 60-70-х рр. 19ст. Зокрема:

  • Земська реформа 1864: У повітах і губерніях обиралися земські управи-місцеві органи, які опікувалися школами, лікарнями, статистикою і т.д, вони були загальностановими органами, не мали політ повноважень.

  • Міська реформа 1870: у містах обиралися міські думи й управи, що опікувалися комунальними проблемами.

  • Судова реформа 1864: запроваджено безстановий суд, судові засідання стали публічними, судочинство побудоване на змагальній основі між адвокатом і прокурором, введено суд присяжних, установлено кілька судових інстанцій: мировий, окружний суди, судова палата, Верховний кримінальний суд

  • Освітня реформа 1864: єдина система початкової освіти, створено мережу чоловічих і жіночих класичних гімназій та реальних училищ, відновлено автономію університетів, видавалися підручники, популярна література.

  • Військова реформа 1862-1874: замість рекрутських наборів введено загальну військову повинність чоловіків, що не належали до дворянського стану, служба скорочена з 25 до 6-7 років, особи з освітою служили менше, заборонено тілесні покарання, державу поділили на 15 військових округів, в Україні: Харківський, Одеський, Київський округи, було переозброєно армію за новітніми технологіями.

  • Фінансова реформа 1860-1864: управління грошовими ресурсами зосереджено в руках міністерства фінансів, створено Держ банк, який мав переважне право на кредитування підприємств, скасовано відкупну систему податків, установлено акцизні збори, з 1862 в газетах публікуються дані про прибутки й видатки держави.

  • Реформа цензури 1865р: введено попередню цензуру періодичних видань, видавцям заборонено торкатися політичних питань

Ці реформи заклали підґрунтя для переходу від феодально-станового устрою Російської імперії до буржуазно-представницького, сприяли економічному та політичному розвитку держави, визначили права населення, певною мірою демократизували суспільство, проте були непослідовними і обмеженими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]