Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
453543.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
859.65 Кб
Скачать

41.Розкрийте участь українського народу у Вітчизняній війні 1812р.

Як тільки був укладений Бухарестський мир, яким завершилась російсько-турецька війна, Україну захопив вир нової, ще тяжчої війни, яка тепер точилася між Рос. та Франц. імперіями. Її вибух був неминучий і стався в червні 1812 року. Більш ніж 500тис наполеонівська армія перейшла рос. кордон. В армії Наполеона було представлено понад 12 національностей. Лише на частку поляків припадало 25% всієї армії. Але якщо вони билися за відродження Речі Посполитої, то у німців, іспанців чи італійців зовсім не було такого стимулу.

Головного удару Наполеон І Бонапарт завдавав через Білорусь на Москву. У Вільні він проголосив відновлення Вел. князів. Литовського,планував відродити Жмудське князівство(суч. Литва). Все це привернуло до нього литовську, польську і білоруську шляхту. З метою привернення на свій бік українців він обіцяв відродження в ній незалежної республіки, ще раніше прагнув завернути на свій бік козаків-задунайців. Насправді ж Наполеон планував у разі успіху провести перерозподіл укр. земель з метою винагородження своїх союзників(Австр. і Осман. імперій) і хіба що лише на невеличкій частині Лівобережної України могло постати якесь автономне утворення під протекторатом Франц. імперії, та й то поділене на 3 частини(провінції – наполеоніди). Відомо також про плани Наполеона переселити частину козаків на береги Рейну, щоб створити заслін проти можливого нападу з боку Німеччини.

Вищі стани укр. сусп-ва поділилися на 2 групи: одні покладали надію на відродження незалежності України, інші зберігали лояльність до Росії. Останніх було більше, оскільки про плани Наполеона щодо надання автономії козацькій Україні їм майже нічого не було відомо, а сприяння Франції полякам розцінювалося як загроза виникнення нової Речі Посполитої. Дворянство побоювалося втрати своїх станових привілеїв, зокрема звільнення селян, його лякала можливість якобінського терору, гонінь проти Церкви. Примусові конфіскації провіанту, коней тощо не додавали симпатії армії Наполеона.

Головний удар на себе прийняла армія генерала Тормасова, що була локалізована на зх.Волині, вона була повністю розгромлена полками Наполеона.

Тим часом рос. уряд оголосив про формування на Україні козацьких полків і створював враження, що хоче відновити на Україні козацький устрій. Маси відгукнулися на цей заклик і невдовзі лише Чернігівщина і Полтавщина виставили понад 60 тис війська. Олександр І видав указ про створення земського ополчення, до якого кріпаки набиралися за згодою поміщиків, а представники всіх інших станів – добровільно.Всього українці сформували 15 кінних полків, які поповнювали і забезпечували своїм коштом 2 роки. Але після перемоги уряд рос. імперії не виконав своїх обіцянок і повернув козаків у підневільний стан.

26 серпня за ст.ст. біля с.Бородіно відбулася найбільша битва Вітчизняної війни 1812 року, що започаткувала повний розгром Наполеона.

Поразка Наполеонівської Франції призвела до нової розстановки сил. Представники держав-переможниць(Австрія, Англія, Пруссія та Росія) зібралися у Відні на спец. конференцію(Віденський конгрес 1814-1815рр.), щоб перерозподілити території.

У Росії війну 1812 року досі називають Вітчизняною. Україні ж вона не принесла нічого, крім розорень, які особливо тяжко вдарили по козаках лівобережної України. Царський уряд навіть не повернув боргів укр.. дворянству, понад 9 млн рублів, які воно витратило на спорядження козацького ополчення. Характерно, що польська та сполонізована литовська та білоруська шляхта, яка брала участь у війні на боці Наполеона, не зазнала жодних репресій, оскільки цар загравав з нею, прагнучи зміцнити рос. вплив в царстві Польському. В Україні та Білорусі збереглося польське велике землеволодіння, отже полонізація українців Правобережжя тривала. Кріпацтво ж, усупереч сподіванням широких народних мас, не було скасоване. Сформовані в 1812р. укр.. козацькі полки були реорганізовані у звичайні військові частини російської армії. Це викликало заворушення серед козаків і навіть повстання деяких із них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]