Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
177.91 Кб
Скачать

65.Утворення автономної Молдавської срр.

Ще в середині 1919 року партія провела під вивіскою братнього союзу об'єднання життєво важливих сфер діяльності республік — оборони, економіки, праці, фінансів, транспорту, пошти і телеграфу, управління якими здійснювалося з Москви. 28 грудня 1920 року було підписано договір між РСФРР і УСРР про воєнний і господарський союз. У преамбулі договору підкреслювалася незалежність і суверенність обох держав. Але за допомогою об'єднаних наркоматів партійна влада активно підтверджене постановою ВУЦВК "Про утворення Автономної Молдавської СРР" від 12 жовтня 1924 року.19—23 квітня вм. Балті (нині районний центр Одеської області) відбувся ї Все молдавський з'їзд Рад, який підтвердив проголошення Молдавської АСРР і прийняв Конституцію МАСРР. 10 травня 1925 року IX Всеукраїнський з'їзд Рад затвердив Молдавську АСРР у складі УСРР.Проблема українського населення так званої Придністровської республіки, шо існує нині, була закладена політикою більшовицької партії в ті роки, оскільки до складу Молдавської АСРР включили райони, де, головним чином, проживали українці .Утворення Союзу PCP і прийняття союзної Конституції внесли суттєві зміни в структуру органів влади і управління УСРР.

66.Соціально-економічні і політичні наслідки індустріалізації.

Курс на індустріалізацію – грудень 1927р. За роки індустріалізації в СРСР було побудовано 35 промисл. об’єктів, з яких в Україні – 12. Новобудови – Запоріжсталь, Криворіжсталь, Азовсталь. Реконструйовані підприємства – Дніпрогес, Дніпроалюмінійбуд, Краммашбуд, ХТЗ та.

Індуср. призвела до падіння рівня життя народу, так як на розвиток групи А виділялись основні фінансові ресурси, а в гулузі Б відчувався дефіцит товарів. Важка промисловість працювала на воєнно-промисловий комплекс.

Було запроваджено велику к-сть машин, агрегатів, що викликало необхідність підвищення освіти, техн. грамотності кадрів, масового оволодіння новою технікою…

Разом з тим, що різко скоротились всі види прив. підприємництва, ліквідовувались іноземні концесії, утверджувалась планова адміністративно-командна с-ма, Україна за обсягом виробництва важкої промисловості випередила ряд розвинутих євр. країн, з аграрної перетворилась в індустріально-аграрну. Було ліквідовано безробіття.

Але трудящі України, які добровільно чи примусово несли на собі тягар індустріалізації слабо відчували її результати. Майже ¾ промислової продукції, виробленої укр. підприємствами, йшло у загальносоюзний фонд.

67. Програма розкуркулення в урср мета і наслідки.

Щоб здійснити колективізацію, було вирішено знищити найзаможніший прошарок селянства, тобто тих хто чинив опір колгоспам з особливою силою.

У Постанові ЦК ВКП(б) від 30.01.1930р. “Про заходи в справі ліквідації куркульських господарств у районах суцільної колективізації’’ власники господарств, що підлягали ліквідації, поділялись на 3 категорії. І – власники господарств, які були учасниками анти рад. виступів. На них чукала тюрма або концтабір. ІІ – всі хто чинив менш активний опір. разом з сім’ями їх виселяли у віддалей пн. райони СРСР. ІІІ – всі ті, хто не опирався розкуркуленню. Вони отримували невеликі земельні ділянки за межами колгоспних масивів.

Всього за роки суцільної колективізації в Україні було розкуркулено близько 200 тис. селянських господарств. Справжня к-сть. розорених селян. дворів удвічі більша. Не маючи змоги вільно господарювати на землі, селяни подавались в міста і на новобудови, виїжджали за межі України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]