Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
177.91 Кб
Скачать

38. Органи влади й управління зунр

Вищим органом влади ЗУНР була УНРада. Відп до Закону від 15 листопада 1918р. її склад поповнився делегатами з усіх повітів та великих міст. 4 січня 1919р. була створена Президія УНРади у складі Президента (голови ради) та чотирьох його заступників. На цьому ж засіданні було створено ще один орган – Виділ УНРади у складі Президента та девяти членів, на який покладалися функції колегіального глави держави. Дбаючи про створення повноцінного Парламенту, УНРада, яка вважала себе тимчасовим органом, 31 березня 1919р. ухвалила Закон про скликання сейму ЗУНР, а в квітні – виборчий закон. Послів (депутатів) належало обирати за нацвонально-пропорціональною системою на основі загального, рівного, прямого виборчого права при таємному голосуванні. З 226 послів сейму українцям належало обрати 160, полякам – 33, євреям – 27, австрійцям – 6. Однак через складні воєнно-політичні обставини провести вибори так і не вдалося.

Внаслідок різкої зміни зовнішньополітичної ситуації у червні 1919р. Виділ УНРади та Держ секретаріат ухвалили Закон про передання всієї повноти військової та цивільної влади Диктаторові Є.Петрушевичу. Для виконання диктаторських ф-цій Петрушевич утворив Колегію головноуповноважених і Військову канцелярію, які практично керувались виключно його вказівками.

Уряд ЗУНР – Держ Секретаріат було сформовано 9 листопада 1918р. Його очолив К.Левицький. У складі уряду було 14 держ секретарств (міністерств). Пізніше кількість держ секретарів та інших структур уряду неодноразово змінювалися. 10 листопада голова і члени уряду присягнули на вірність укр народові й д-ві. У грудні уряд подав у відставку і було сформовано новий на чолі з Голубовичем. На засіданні УНРади 4січня 1919р. було обговорено програму уряду і здійснено спробу створити дієвий урядовий апарат. Аби залучити до процесу державотворення нац меншини, у складі уряду було створено ще три секретарства: польське, єврейське і німецьке. Однак вони відхилили цю пропозицію. Незабаром внаслідок реорганізації секретарств йх кількість скоротилася до 10.

Місцевими органами влади і уравління стали обрані населенням у листопаді 1918р. громадські й міські комісари, містечкові, сільські й повітові «прибічні» та національні Ради. Місцеву владу в повітах здійснювали повітові комісари, яких призначав Держ секретар внутр справ. 16 листопада 1918р. зявився Закон про адміністрацію ЗУНР, у якому регламентувався порядок утворення, структура та функції місцевих органів влади й управління.

За цим законом повітовий комісар був вищим представником влади у повіті. Він призначав громадських і міських комісарів, а там де їх вже було обрано, затверджував обрані кандидатури, мав право розпускати місцеві громадські ради й призначати нові вибори до них, затверджував розпорялження повітових властей, приймав присягу від службовців повіту тощо. Йому підпорядковувались повітові військовий комендант і комендант жандармерії. Відповідним чином було регламентовано й повноваження комісарів нижчих ланок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]