Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan_do_ekzamenu.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
213.4 Кб
Скачать

71. Діалектико – матеріалістична концепція розвитку

Основи якої були закладені К.Марксом і Ф.Енгельсом, увібрала в себе суттєві досягнення попередньої філософської думки, починавши з ідейної спадщини філософів Ст. Греції та закінчуючи працями мислителів 18-19ст.

Великий вплив на формування нової філософії надали великі відкриття в галузі природознавства, зроблені в 19 ст. (відкриття закону збереження і перетворення енергії, відкриття клітинної структури живих організмів еволюційне вчення Дарвіна), які дозволили обґрунтувати діалектико матеріалістичний підхід до пояснення розвитку природи.

Діалектико – матеріалістична концепція виходить з того, що розвиток є вічним та нескінченним процесом, заміни старого новим на основі внутрішніх джерел саморозвитку матерії.

Діалектична концепція розвитку, розуміє його не як збільшення і повторення, а як єдність протилежностей, роздвоєння єдиного на взаємовиключні протилежності й взаємовідносини між ними. діалектика бачить у протиріччі джерело саморуху матеріального світу.

Тільки діалектико-матеріалістичний підхід до аналізу явищ природи, громадського життя і свідомості дозволяє розкрити їхні дійсні закономірності і рушійні сили розвитку, науково передбачати прийдешнє і знаходити реальні способи його творення. діалектика не сумісна з застійністю думки і схематизмом. Науковий діалектичний метод пізнання є революційним, тому що визнання того, що усі змінюється, розвивається, веде до висновків про необхідність знищення усього віджилого, що заважає історичному прогресу.

  1. Що таке принцип? Назвіть основні принципи діалектики.

72. Що таке принцип. Принципи діалектики

Принцип — начало, основа, підвалина або внутрішнє переконання людини, ті практичні засади, котрими вона користується у своєму житті.

Принципи діалектики – це її вихідні положення (загальні, універсальні) теоретичні положення, на основі яких відбувається синтез відповідних понять у наукову систему.

Основними принципами діалектики є принцип взаємозв'язку та принцип розвитку, суперечності, стрибкоподібності, заперечення. До принципів включають тотожності, причинність, цілісність, системність, відображення, історизму, матеріальної єдності світу, практики, невичерпності властивостей матерії, заперечення, самозаперечення, форм переходу до нової якості.

Принцип взаємозв'язку вказує на те, що все у світі перебуває в постійному взаємозв'язку. Зміст цього принципу виражається категоріями відношення, зв'язку, відокремлення, взаємодії, співіснування.

Принцип розвитку вказує на те, що матерія не просто існує і рухається в просторі й часі, але при цьому змінюється в певному напрямку (це ж стосується й духовного життя). При найближчому розгляді цього принципу виявляється, що він перебуває в тісному зв'язку з попереднім принципом взаємозв'язку, адже зв'язки існують завдяки руху (перенесенню матерії, енергії, інформації), а рух, своєю чергою, реалізується у взаємозв'язках.

Принцип тотожності (єдності) діалектики, логіки та теорії пізнання висловлює єдність законів розвитку, тотальність процесу розвитку,захоплюючого природу, і людське мислення, і суспільство.

Принцип сходження від абстрактного до конкретного акумулюють в собі пізнавальну можливість законів і категорій діалектики, він організовує процес пізнання.

Принцип єдності логічного та історичного допомагає зрозуміти, як конкретне насправді трансформується в конкретне в пізнанні.

Логічне - це теоретичне відтворення закономірностей реального розвитку. Історичне - процес розгортання дійсності в часі у всьому різноманітті її конкретних форм.

  1. Що таке зв'язок, закон, закономірність?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]