Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan_do_ekzamenu.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
213.4 Кб
Скачать

59.Поняття матерія, матерія як субстанція

Спроби дати у філософії визначення матерії виходили з необхідності вирішення проблеми об'єктивної, загальної основи, субстанції окремо нескінченно різноманітних предметів світу, що оточує нас, природи.

У древній філософії (Древні Індія, Китай, Греція) в основі визначення матерії лежало поняття матеріалу (першоматерії), з якого "виліплені" усі речі. У античній філософії перші спроби визначити таке поняття здійснювалися шляхом наївного ототожнення матерії із стихіями, з водою (Фалес) або повітрям (Анаксимен).

Демокрит дозволяв труднощі проблеми єдності матерії і руху, сформульовані элеатами (в першу чергу Парменидом: буття єдине, нерухомо; окрім буття нічого немає; руху теж немає, т.к не в чому рухатися, немає порожнечі, незаповненої), у своїй системі атомізму. Існують, по Демокриту, два види матерії-атоми і порожнеча. Атоми (букв. з греч. (далі) неделимое) - матеріал тіл, порожнеча - простір для руху тел. За допомогою атомістичної гіпотези пояснюється можливість "побудови" нескінченно різноманітних поєднань з первинних одинякісних елементів.

Згідно з Арістотелем, матерія - це тільки загальна можливість предметного різноманіття ("те, з чого", можливість без яких або позитивних, фізичних якостей). Дійсність речового різноманіття, його стимул і мета - це форма (ідея), як самодовлеющее активний початок. Іншими словами, ідеальний образ, проект (ідея) речі виявився цільовим імпульсом, кінцевою причиною руху, перетворення, становлення речей в їх конкретності і неповторності.

У механістичному матеріалізмі Нового часу в основі визначення матерії лежить вже не поняття матеріалу, а поняття основних, первинних, незмінних властивостей, загальних для усіх матеріальних предметів. У субстанціальний (лат. substantia - щось, що лежить в основі), матеріальний фундамент речей входить ряд механічних властивостей : протяжність, непроникність, фігура, тяжкість, переміщення. Ці властивості не є для матеріалізму 17 ст. умоглядні допущення, але визначаються строго геометрично і фізично. Проте залишається проблема, що є субстратом, носієм цих загальних властивостей. Найчастіше таким носієм визнаються неділимі атоми.

Визнання матерії за загальний початок віщої, за щось субстанционально-общее в речах - це лише одна сторона визначення матерії. Абсолютизувати цю сторону - означає ототожнити абстрактне поняття про матерію з самою матеріальною дійсністю.

У сучасній філософії, з одного боку, мають місце тенденції відмовитися від використання загального терміну "матерія" як метафізичного, порожнього за змістом (як відмовилася від нього природна наука, замінивши його поняттям речовини, сили, енергії, частки) - в позитивізмі, так і прагнення трактувати це поняття з точки зору різноманітних форм прояву, рухи матерії (фізичною, хімічною, біологічною, соціальною) - в діалектичному матеріалізмі.

  1. В чому полягає сутність матеріалістичного світогляду? Якими є його історичні форми?

60. Сутність матеріалістичного світогляду та його історичні форми

Світогляд - система найбільш загальних поглядів на світ і місце людини у цьому світі. У історії людства виділяють ряд форм світогляду : міфологію, релігію, філософію і інші. Є думка, що філософія - це світогляд людини, тобто його судження про світ, що оточує його, про події тих, що відбуваються у цьому світі, комплекс понять про культуру, ідеології, його помилки і прозріння. Світогляд формується під впливом особистого життєвого досвіду, шкіл і течій, існуючих в умах людей в цю епоху, на склад розуму індивідуума. Часто філософ розглядає явище через ту або іншу призму упередженості. Бердяев, наприклад, у своїй роботі "Сенс творчості" прямо визначає цю свою упередженість російським православ'ям, причому, у своєму власному трактуванні цього православ'я. Призма До. Маркса: буття визначає свідомість. Так, цілком імовірно, що у кожного індивідуума є своя призма, може бути не сформульована. Дуже часто філософи формулюють какой-никакой постулат, а потім упродовж усього свого життя будують натягнуті схеми на підтримку цього постулату. Філософське пізнання є особливим типом цілісного пізнання світу. Специфікою філософського пізнання є прагнення вийти за межі фрагментарної дійсності і знайти фундаментальні принципи і основи буття, визначити місце людини в нім. Філософське пізнання засноване на певних світоглядних передумовах. До його складу входять: гносеологія, онтологія. В процесі філософського пізнання суб'єкт прагне не лише зрозуміти буття і місце людини в нім, але і показати, якими вони мають бути, тобто прагне створити ідеал, зміст якого буде обумовлений обраними філософом світоглядними постулатами.

  1. Якою є матеріалістична структура світу?

61. Структура матеріального світуНачало формы

Сучасні наукові уявлення про структуру й властивості матерії кладуть в основу ідею про її складну організацію. Згідно з нею кожен матеріальний об'єкт треба розглядати як систему (цілісність), яка характеризується наявністю певних елементів і зв'язків між ними (макротіла як система молекул, молекула як система атомів, клітина, живий організм, біосфера тощо). Ці системи постійно взаємодіють з довкіллям, внаслідок чого змінюються їх деякі властивості, відношення і зв'язки. Частина з них зберігається і становить основу існування даної системи, її структуру. Кожен об'єкт (система, її елемент) — унікальний. Проте певні групи об'єктів мають спільні (загальні) ознаки. Наявність споріднених ознак дозволяє віднести їх до певних класів, систем, виділяти різні рівні організації матерії. Види матерії пов'язані між собою генетично: кожен виникає з іншого, попереднього. Тому будову матерії можна уявити як ієрархію певних рівнів. Сучасне природознавство доводить, що глибинні структури матеріального світу "представлені" об'єктами елементарного рівня (елементарними частинками та ін.). їх властивості виявились надто відмінними від властивостей макротіл. їм притаманні як корпускулярні, так і хвильові властивості. Закономірності їх руху також істотно відрізняються від закономірностей руху макротіл. До відкриття цих частинок наука виділяла лише два види матерії — речовину й поле. Спочатку речовину пояснювали як перервне матеріальне середовище, що складається з дискретних частинок, а поле як безперервне матеріальне середовище. Пізніше квантова механіка визнала таке уявлення неточним. На мікрорівні поля являють собою сукупність квантів, які можна розглядати як своєрідні частинки з притаманними їм корпускулярними і хвильовими властивостями. Так, електромагнітне поле можна уявити як систему фотонів. У той же час частинки речовини (електрони, позитрони та ін.) фізика в ряді задач розглядає як кванти відповідних полів.

  1. Що таке простір і час? Якими є їх властивості?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]