Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan_do_ekzamenu.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
213.4 Кб
Скачать

73. Зв'язок, закон, закономірність

Зв’язком називають співвідношеня між компонентами системи, засновані на взаємозалежності і взаємообумовленості. Поняття зв'язок характеризує чинники виникнення і збереження цілісності та властивостей системи. З формального погляду зв'язок визначають як обмеження кількості ступенів вільності компонентів системи.

Закон – це необхідне, істотне, стійке, повторюване відношення між явищами у природі й суспільстві.

Закономірність – це об’єктивно дійсний, повторюваний, істотний зв’язок явищ природи з громадським життям. Між законами й закономірностями нема виразної межі, а тому в науковій літературі одні й ті самі відношення розглядаються то як закони, то як закономірності.

  1. Які є загальні закони розвитку? Яким є їх зміст?

74. Загальні закони розвитку(діалектики)

Закони діалектики — загальні форми суттєвого зв'язку в процесі розвитку, які виконують важливу методологічну функцію в побудові теорії.

Закони діалектики: закон єдності та боротьби протилежностей, закон взаємозв’язку переходу кількісних змін в якісні і навпаки, закон заперечення – заперечення.

Закон єдності і боротьби протилежностей посідає в матеріалістичній діалектиці особливе місце як закон, що відображає джерело розвитку.

Протилежності — це взаємозв'язані сторони єдиного,. які одночасно покладають і виключають одна одну, знаходяться у відношенні єдності і «боротьби»;

Діалектична суперечність — це не просто відношення одвіку даних протилежностей, а сутнісний процес. Як універсальна логічна категорія, «діалектична суперечність» є відображенням загальної форми буття розвитку як єдності і боротьби протилежностей, що фіксується логічним законом «тотожності протилежностей», який стає законом пізнання і законом об'єктивного світу. Отже, для того, щоб розкрити суперечливість предмета, необхідно його роздвоїти на складові протилежності і зрозуміти їх взаємовідношення. В найбільш загальній логічній формі це означає, що предмет, який досліджується, має розумітися як єдність протилежних визначень: теза — антитеза — синтез (чоловіче і жіноче начало інь – янь, +-).

Закон заперечення заперечення. Циклічність і поступальність змін

. З позицій категорії заперечення нове мислення роздвоює сучасний історичний світ на його позитивний зміст, який повинен бути розвинений, і на те, що повинно долатися.

Як єдність протилежних моментів (збереження і подолання) діалектичне заперечення не просто розділяє певні етапи в розвитку, але й створює між ними послідовний зв'язок. Тобто, категорія заперечення в діалектиці служить для визначення генетичного зв'язку між етапами розвитку того» чи іншого процесу, історичності між ними.

Матеріалістична діалектика доводить розуміння заперечення до самозаперечення як закономірного результату розвитку внутрішньої суперечності, на відміну від суто зовнішнього заперечення, як результату зіткнення внутрішньо не зв'язаних між собою явищ. Будучи зовнішнім, подібне заперечення ліквідує умови для розвитку явища, яке підлягає подібного роду запереченню.

Закон взаємопереходу кількісних і якісних змін розкриває механізм формоутворення нового, ще не існуючого. Кількісні зміни на певнму етапі призводять до якісних, а нова якість породжує нові можливості та інтервали кількісних змін. Якісна зміна позначає виникнення нового об’єкта, предмета, явища. (вода – лід – вода – пара).

  1. Чи будь-яке поняття є категорією?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]