Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
289.67 Кб
Скачать

117. Технологія створення запитів у Microsoft Access, типи запитів.

Запит на вибірку. Звичайний запит, який просто вибирає потрібні дані і результати вибірки відтворює у формі динамічного набору. Останній зовні схожий на таблицю, але фактично є динамічним (або віртуальним) набором записів, побудованим за структурою запиту. Записів у динамічному наборі фактично не існує, тому, коли цей набір стає не активним, записи зникають (однак дані, на яких був побудований набір, залишаються у вихідних таблицях). Запит можна зберегти, але дані, що відтворюються під час його виконання, в ньому не зберігаються. При збереженні запиту у вигляді оператора SQL зберігається тільки структура запиту.

Запит на зміну Запити на зміну змінюють дані в таблицях відповідно до умов, визначених у самому запиті. Ці запити звичайно використовуються для внесення великої кількості змін в БД.

Перехресні запити. Дозволяють подати дані з таблиць БД Access у форматі, що нагадує електронну таблицю. За допомогою цих запитів можна згрупувати великий обсяг інформації і подати його в зручному для сприйняття вигляді.

В Access створювати запити можна вручну або з допомогою функції Мастер запросов. Мастер запросов Access вміщує в собі спеціальні інструменти, які використовуються для вирішення складних завдань (наприклад, для пошуку записів, що повторюються, або перегляду даних перекрестного запроса).

Для виконання простих операцій, які потребують створення простих запитів, можна вручну відкрити запит, додати поля, встановити умови і виконати запит. Для створення запиту вручну слід виконати такі дії:

у вікні БД виберіть вкладення Запросы;

клацнути мишкою на кнопці Создать, з'явиться діалогове вікно Создание запроса;

у діалоговому вікні Создание запроса вибрати пункт Конструктор і клацнути мишкою на кнопці ОК. Після цього відкриється вікно Констуктор запроса з діалоговим вікном Добавление таблицы.

У вікні Конструктор запроса створиться новий запит. Треба додати таблиці, які будут брати участь у запиті, з таблиць вибиратимуться поля, визначатимуться умови, яким будуть задовольняти відібрані записи, і порядок сортування. Створивши запит, його можна зберегти або роздрукувати результати його виконання.

118. Типи адресації даних у Excel . Приклади використання.

Іноді, буває, що формула перетворює не число чи рядок тексту, а повідомлення, що починається із символу #, після якого йде деякий текст. Таким способом MS Excel інформує користувача про те, що формула містить помилку. У цьому випадку треба скорегувати або саму формулу, або значення в тих комірках, на які формула посилається. MS Excel дозволяє у формулах використовувати тривимірні посилання на комірки та діапазони, тобто об'єднати в одному посиланні кілька комірок і діапазонів комірок, розташованих на різних робочих аркушах. При роботі з формулами треба відрізняти абсолютне посилання від відносного. За замовчуванням MS Excel створює відносні посилання. Однак при буксируванні формул розходження між цими посиланнями стає істотним.

Посилання називаються абсолютними, якщо посилання на комірку не повинно змінюватися у формулі при її копіюванні чи переміщенні. Для того, щоб створити абсолютне посилання на комірку, досить перед ім'ям рядка і стовпця поставити знак $ (чи натиснути F4). Наприклад, $D$7 — це абсолютне посилання на комірку D7. Маються ще два типи абсолютних посилань:

- абсолютне посилання на рядок. У цьому випадку знак $ розміщається тільки перед номером рядка. Наприклад, В$3 — це абсолютне посилання на третій рядок. Для цього можна також двічі натиснути F4;

- абсолютне посилання на стовпець. У цьому випадку знак $ розміщається тільки перед ім'ям стовпця. Наприклад, $ВЗ — це абсолютне посилання на стовпець В. У цьому випадку F4 натискається тричі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]