Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
289.67 Кб
Скачать

26. Команда «Подбор параметра» і методика її використання в Excel.

Якщо вихідне дане,що визначається за формулою, відоме,а вхідне дане невідоме, можна для прогнозування вхідного значення використовувати програму Подбор параметра.

Н.Визначити:яку суму треба покласти на рахунок,щоб через 25 років при відсотковій ставці у 5% отримати 5000000грн.Скільки років треба чекати,щоб 500 000грн,покладені на рахунок під 5%,досягли значення у 5000000грн.Якою має бути відсоткова ставка,щоб через 25 років покладені на рахунок 5000 00грн досягли значення у 5000000.

Для розв’язання поставленої задачі спочатку треба вирахувати,скільки грошей буде на рахунку, якщо покласти 500 000 під 5% річних строком на 25 років: Використовується формула складних відсотків:Майбутня сума = поточна сума*[(1+%ставка)в степені «строк вкладення»].

Результат=1 693 177,47грн. За умов усіх задач на рахунку має бути сума у 5000000грн,у 1 задачі-визначити розмір вкладення,2-строк вкладення,3-відсоткову ставку. Тобто у кожному випадку має бути підібраний параметр з тим,щоб загальна сума витрат становила 5 000 000грн.

Цільовою коміркою має бути комірка E2 ,а коміркою,що має змінювати значення,має бути: 1-В2(розмір вкладення),2-С2(строк вкладення),3-D2(відсоткова ставка).

Курсор ставиться у цільову комірку,вибирається пункт головного меню Сервис/Подбор параметра,заноситься бажаний результат(5 000 000)-Значение,Установить в ячейке-цільова комірка Е2,Изменяя значение ячейки-заноситься адреса комірки,що має змінювати значення.Ок

Після натиснення Око тримається повідомлення про те що рішення знайдене.Якщо натиснути Ок рішення буде занесено в таблицю.

27. Критерії в Excel. Приклади створення та використання.

Критерій-це умова,за якою відбираються записи із таблиці. У критерії пошуку може включатися одна або більше умов,при цьому декілька умов можуть накладатися або на один стовпчик таблиці(поле списку),або одночасно на декілька стовпчиків(полів списку).

За типами критерії поділяють на прості,складні,складені та обчислювальні:-простий критерій містить тільки одну умову;-складний-дві або більше умов,що накладаються на дані з одного стовпчика,-складений-2 або більше умов,що накладаються на різні стовпчики;-обчислювальний критерій містить умову вибірки даних за значенням,що обчислюється за формулою або функцією.

У вікні запиту для пошуку даних натискається кнопка Критерии і заповнюється шаблон запиту: у відповідному полі записується одна умова-прости критерій або складений.Складний та обчислювальний критерій у формах використовувати не можна.

Н. виконати пошук записів у списку,де міститься інформація про клієнта Іванова:у полі Прізвище клієнта заноситься прізвище Іванов і можна пересуватись по записах за допомогою кнопок Далее і Назад, при цьому у формі будуть показані тільки ті записи,де в полі Прізвище клієнта міститься вказане прізвище.

При занесенні умов можна використовувати знаки ? і *.Знак ? замінює під час пошуку один будь-який текстовий символ,а знак *-будь-яку к-сть будь-яких текстових символів. Н. якщо записати у поле Прізвище клієнта умову І*,то відбиратимуться записи з усіма прізвищами,яку починаються на літеру І, а якщо записати умову Іван?в,то відбиратимуться записи з прізвищами, де перші чотири літери Іван,а шоста-в(Іванов,Іванів,тощо). Ці знаки не можна використовувати у полях,що містять числові дані. Кнопка Очистить видаляє всі умови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]